Setari Cookie-uri

Totul despre tainele hipnozei

Hipnoza nu este o tehnica a a timpurilor moderne, comportamente sau tehnici asociate ei au fost cunoscute si folosite inca din timpurile stravechi in ritualuri magice ce vizau scopuri curative sau in ritualuri religioase. Fiind asociata adeseori cu practici curative, dar si cu ocultism si forte magice, hipnoza a generat o serie de mituri, credinte cu un slab fundament stiintific dar puternic sustinute afectiv.

Sugestiile care sunt folosite in timpul hipnozelor sunt alese atat in functie de personalitatea subiectului ce urmeaza a fi hipnotizat cat si in functie de obiectivele urmarite. Ion Dafinoiu si Jeno-Laszlo Vargha in cartea “Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice.” insista asupra rezonantei celui care este supus hipnozei la sugestie, subliniind faptul ca in procesul de comunicare hipnotica, prin care se urmareste mobilizarea resurselor inconstiente, soarta unui cuvant depinde mai degraba de urechea la care ajunge si nu de gura care il spune. Autorii arata ca hipnotizatorul nu foloseste cuvinte magice insa “cuvintele dobandesc o anumita putere doar daca intalnesc ceva anume in universul interior al pacientului: credinte, asteptari, experiente etc.”

Exista doua modalitati fundamentale prin care se poate realiza comunicarea hipnotica: prin sugestii directe si prin sugestii indirecte. Acestea sunt alese si in functie de personalitatea subiectului.

Sugestiile directe sunt specifice hipnozei traditionale si se bazeaza pe specificarea clara si concisa a rezultatelor asteptate. Pot sa fie eficiente in demersurile hipnotice care intra in acord cu credintele subiectului, acesta fiind o persoana mai degraba conformista si puternic motivata in legatura cu demersul hipnotic. Acest tip de sugestii au drept scop introducerea in mintea subiectului a unei idei anume, folosind un grad variabil de permisivitatea, mergand de la sugestii cu un grad crescut de constrangere (Inchide ochii!) pana la sugestii foarte permisive (As dori sa inchizi ochii).

Sugestiile indirecte se caracterizeaza prin mobilizarea unor resurse si mecanisme psihologice inconstiente. Ele nu au drept scop inducerea unei idei ci revelarea inconstientului, astfel incat continutul acestuia sa iasa la suprafata si sa se manifeste deschis in comportament. Pentru a realiza acest lucru, hipnotizatorul are nevoie de experienta. De exemplu o sugestie indirecta se poate realiza print evitarea formularii unei cereri directe avand insa grija sa fie inclus in formula, sugerat, comportamentul dorit (in loc de imperativul “Inchide ochii” se poate folosi o expresie permisiva de genul : “Ai putea sa inchizi ochii” care desi nu este o cerere directa transmite dorinta ca subiectul sa inchida ochii).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.