Setari Cookie-uri

Totul despre tainele hipnozei

Hipnoza nu este o tehnica a a timpurilor moderne, comportamente sau tehnici asociate ei au fost cunoscute si folosite inca din timpurile stravechi in ritualuri magice ce vizau scopuri curative sau in ritualuri religioase. Fiind asociata adeseori cu practici curative, dar si cu ocultism si forte magice, hipnoza a generat o serie de mituri, credinte cu un slab fundament stiintific dar puternic sustinute afectiv.

Pentru ca inducerea transei hipnotice sa fie posibila, este necesar insa un demers individualizat, specific fiecarui subiect in parte, de aceea de multe ori sugestiile directe sunt combinate cu cele indirecte atat in functie de personalitatea subiectului in cauza cat si luand in considerare derularea demersului.

Tehnici de inducere a transei

Exista numeroase tehnici de inducere a transei, de la cele traditionale la cele de adancire a transei. De exemplu unele metode se bazeaza pe concentrarea imaginatiei, subiectului sugerandu-i-se un loc imaginar in care acesta sa se simta securizat, folosind numeroase detalii senzoriale. Aceste detalii se bazeaza pe informatiile culese prin interviul anterior demersului. Este foarte important sa se urmareasca feedback-ul nonverbal al subiectului care ofera indicii importante in legatura cu sentimentele reale ale acestuia.

O alta tehnica se bazeaza pe focalizarea atentiei pe principalele grupe musculare oferind in acelasi timp sugestii de relaxare. Aceast tehnica este relative usor de folosit si foarte eficienta.
Uneori ea este combinata cu tehnica numararii, prin asocierea fiecarei grupe musculare care urmeaza sa se relaxeze a cate unui numar. De exemplu la 10 bratele se relaxeaza, la 9 bratele devin tot mai relaxate pana cand ajungand la 1 fiecare muschi devine tot mai relaxat.

Acetea sunt numai trei din numeroasele tehnici folosite, prezentate cu scop ilustrativ.

Vocea

Un element foarte important si interesant in inducerea transei hipnotice il constituie vocea. Cel care a descoperit secretul modificarilor de voce a fost celebrul Milton Hyland Erickson, personalitate marcanta in domeniul psihoterapiei si hipnozei. El a sesizat ca modificandu-si ritmul, intonatia si intensitatea vocii, se putea adresa simultan atat constientului cat si inconstientului. Prin caracteristicile vocii se poate induce starea de relaxare si cautare interna, cu alte cuvinte prin caracteristicile vocii putem sa inducem transa hipnotica. Adeseori terapeutii folosesc o intensitate scazuta tocmai pentru a focaliza atentia subiectului sau pentru a crea o ambianta familiara si securizata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.