(P)Relatia aliment-sanatate

Kudika
6 Mai 2010

Cu 2300 de ani in urma Platon includea in äRepublicaö observatia pertinenta ca äo societate se construieste in jurul modului in care isi produce si consuma alimenteleö. In alegerea alimentelor omul stie foarte putin despre necesitatile sale organice si in schimb este captat in mare masura de dorintele si placerile pe care i le confera produsul alimentar.

Cu 2300 de ani in urma Platon includea in „Republica” observatia pertinenta ca „o societate se construieste in jurul modului in care isi produce si consuma alimentele”. In alegerea alimentelor omul stie foarte putin despre necesitatile sale organice si in schimb este captat in mare masura de dorintele si placerile pe care i le confera produsul alimentar.

Alimentul are o tripla calitate: asigura necesarul nutritional, are semnificatie emotionala legata de experienta simturilor, iar omul ii confera semnificatii simbolice.

In acest context, de cele mai multe ori nu se realizeaza un echilibru dinamic intre nevoile nutritive ale organismului si aportul de nutrienti, starea de sanatate fiind puternic „subminata”, iar când acest dezechilibru se prelungeste se ajunge la boli de nutritie. Astfel de maladii sunt obezitatea, dislipidemiile, ateromatoza si complicatiile sale cardiovasculare, diabetul, hiperuricemiile si guta, litiaza biliara si renala etc.

Greselile alimentare mai pot determina sau agrava o serie de suferinte ale aparatului digestiv si ale organelor anexa: gastrite, ulcere, enterocolite, constipatia cronica, afectiuni ale cailor biliare etc.

ActiFry si VitaCuisine – aliati in profilaxia si terapia unor boli de nutritie

Gama de electrocasnice „Hranitor si Delicios” de la Tefal vine in intâmpinarea rezolvarii unei dileme alimentare: „cum sa mancam sanatos si in acelasi timp sa ne faca si placere, pentru a trai mai mult si mai bine?”

Utilizarea celor doua electrocasnice la gatirea mancarurilor preferate au numeroase avantaje: conserva calitatea ingredientelor naturale, esentiale pentru o alimentatie sanatoasa, reduc consumul de grasimi, pastreaza gustul nativ al ingredientelor folosite, reduc timpul folosit pentru gatire in beneficiul unor alte activitati conviviale.

Prajirea este unanim incriminata ca fiind tehnica de gatire cea mai agresiva asupra alimentelor si mai ales cea care conduce la un aport de lipide excedentare fata de nevoile reale ale omului. Gratie unei tehnologii revolutionare datorita careia pentru prajirea unui kilogram de cartofi este suficienta o lingura de ulei, cu ActiFry se obtin efecte dietetice notabile. Cartofii pai pregatiti cu ActiFry au un continut de grasime de doar 3% fata de 16% a celor pregatiti in friteuze clasice sau in tigaie. Se pot prepara deasemeni si legume prajite crocant, carne fripta savuroasa, creveti fripti crocant si fructe, alimente care nu pot lipsi din alimentatia sanatoasa.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri