Setari Cookie-uri

Eat. Pray. Love - the movie

Liz Gilbert (Julia Roberts) este o femeie moderna pornita intr-un periplu prin lumea larga, de-a lungul caruia spera sa se regaseasca si sa se impace cu sine, in filmul Mananca Roaga-te Iubeste. Aflata la rascruce de drumuri, dupa divort, Gilbert isi ia un an de pauza de la slujba si ca niciodata, se decide sa evadeze din viata sa obisnuita si confortabila, riscand totul numai pentru a-si schimba viata.

“Ryan mi-a dat cartea fara sa-mi spuna ca e vorba de o ecranizare – mi-a recomandat-o ca prieten,” povesteste Salt. “El mi-a spus, ‘Am citit cartea asta si parca mi se parea ca te auzeam pe tine vorbind. O sa-ti placa la nebunie.’ Intr-adevar mi-a placut din prima, pentru ca e extrem de onesta, de autentica. Cand Ryan mi-a spus ca intentioneaza sa cumpere drepturile si ca vroia sa scriem amandoi scenariul… a fost un fel de moment magic pentru mine.”

Tema cartii este aceea ca trebuie sa fii sincer cu tine insuti, iar aceasta este chiar forta motrice a povestirii si a scenariului scris dupa ea. Desi Gilbert descrie o calatorie exotica si minunata in jurul lumii, aceasta este doar o parte a povestirii. Motivul pentru care cartea a fost adorata de multa lume este acela ca ea descrie si calatoria interioara a personajului spre autocunoastere, iar aceasta este foarte veridica si poate fi infaptuita de oricine. Gardner explica, “Curiozitatea lui Liz Gilbert de a descoperi lucruri noi, necunoscute, este ceea ce m-a atras pe mine. Poti sa dai coltul si sa intalnesti o persoana necunoscuta, sau sa faci cunostinta cu o limba, o mancare, o cultura sau niste obiceiuri pe care nu le-ai mai intalnit niciodata.”

De fapt, gasirea acelui echilibru dintre calatoriile exterioara si interioara, este cheia adaptarii materialului pentru marele ecran. Actiunea centrala este calatoria lui Liz de la New York pana in Italia, apoi in India si Indonezia, iar pentru realizatori era important sa transmita publicului incercarile la care se supune Liz calatorind singura in jurul lumii: “E singura si nu e chiar asa de usor,” explica Gardner. Exact acest lucru face ca povestirea sa poata fi transpusa pe ecran cu usurinta si veridicitate.

In timp ce scriau, Murphy si partenera sa de scenariu, Jennifer Salt, faceau cate o sedinta de brainstorming cu Roberts si Gardner, fiecare contribuind la partile din carte fata de care se simtisera atrasi cel mai mult. Desigur ca multe parti coincideau, dar erau si momente pe care le savurasera in mod individual. Aceste discutii in cerc restrans au devenit fundamentul scenariului de film.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.