Setari Cookie-uri

Cum să dormi bine. Sfaturi pentru un somn bun

Lipsa somnului poate avea consecinţe dintre cele mai diverse, de la nivelul de energie şi productivitate scăzute, la dezechilibru emoţional şi fluctuaţii de greutate.

Somnul influenţează sănătatea fizică şi mintală în ansamblu, fiind necesar pentru îmbunătăţirea funcţiilor cerebrale, capacitatea de a memora, de a învăţa, de a găsi soluţii, pentru creativitate şi luarea de decizii bune.

Este, de asemenea, necesar pentru un bun echilibru emoţional, având impact asupra modului în care comunici cu ceilalţi, pentru stimularea sistemului imunitar, reglarea metabolismului, a sistemului cardiovascular, a celui intestinal, a glicemiei, dar şi pentru diminuarea stresului cronic.

Specialiştii spun că mulţi oameni îşi dereglează ciclul veghe – somn prin câteva greşeli majore, precum expunerea la lumină artificială în timpul nopţii, sedentarismul, mese la ore neregulate şi cine târzii, consumul de cafea în a doua jumătate a zilei şi temperatura prea mare din dormitor. Există însă câteva modificări simple, dar importante care trebuie să fie făcute în rutina zilnică pentru a îmbunătăţi calitatea somnului şi a te simţi mult mai bine în timpul zilei.

Citește și:

Patul, perna, salteaua şi poziţia de somn

sonn bun

Cel mai bun pat este acela care îți oferă susținere maximă pentru coloana vertebrală și confort. Totodată, amortizarea mișcărilor trebuie să se facă optim, astfel încât calitatea somnului să nu fie afectată. Somierele permit circularea aerului între saltea şi podea, menţinând igiena.

Nu există o poziţie ideală pentru a dormi, iar ceea ce contează cel mai mult este confortul personal. Oamenii sunt diferiţi, iar dacă te simţi bine dormind într-o anumită poziţie, nu renunţa la ea. Au fost realizate mai multe studii pentru a determina poziţiile obişnuite adoptate de oameni pentru a dormi şi acestea au stabilit că, dacă cineva are una preferată, schimbarea acesteia ar putea perturba somnul. Fiecare poziţie are avantaje şi inconveniente. De exemplu, poziţia fetusului este foarte bună pentru reglarea digestiei, în timp ce cea pe spate poate provoca reflux gastroesofagian. Totuşi, oamenii sunt obişnuiţi cu anumite poziţii şi se pare că sunt chiar acelea care sunt cele mai bune pentru organismul fiecăruia.

Citește și:

Perna este de fapt cea care trebuie să fie aleasă în funcţie de poziţia de somn. Ai nevoie de o pernă care să fie cât mai confortabilă, iar pentru a obţine acest confort nu este nevoie să cheltuieşti foarte mulţi bani. Nicio pernă „miracol” nu va fi mai utilă şi mai confortabilă decât oricare alta cu care te simţi bine.

Acelaşi lucru se aplică în cazul saltelei. Trebuie întotdeauna să o alegi pe cea pe care te simţi cel mai bine, acesta este singurul factor care trebuie să fie luat în considerare.

Ce şi când mănânci înainte de culcare

somn bun

Digestia are un impact major asupra somnului din timpul nopţii. Toată lumea care a trecut printr-o noapte agitată în urma unei cine copioase poate să confirme. Ideal este ca cina să fie cât mai uşoară şi să fie luată cu cel puţin două ore înainte de culcare. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele care doresc să slăbească. Seara, organismul nu este la fel de eficient în ceea ce priveşte digestia şi absorbţia alimentelor. O cină luată prea târziu poate provoca o creştere a glicemiei şi a nivelului de insulină, dar şi al colesterolului şi trigliceridelor. Evită dulciurile rafinate, alcoolul şi alimentele bogate în grăsimi animale. Se recomandă evitarea consumului de cafea şi băuturi energizante după prânz. Poţi alege, în schimb, cafea decofeinizată, ceaiuri din plante sau roiboos.

Citește și:

Alte câteva sfaturi simple de pus în aplicare

Este foarte important ca ora la care mergi la culcare să fie, pe cât se poate, aceeaşi în fiecare seară. Specialiştii recomandă 7–9 ore de somn pe noapte, dar este vorba doar despre o estimare şi fiecare persoană are nevoi diferite, potrivit toutpourmasante.fr.

În dormitor trebuie să fie întuneric total, iar sursa de lumină folosită până la culcare să fie de mică intensitate. Camera trebuie să fie bine aerisită, iar temperatura trebuie să se situeze în jur de 18 grade Celsius.

somn bun

Cu una–două ore înainte de culcare, organismul trebuie să fie obişnuit cu o lumină mai puţin intensă, precum cea a unei mici lămpi. Apoi, cu cel puţin o oră înainte de culcare ar trebui să eviţi ecranele și monitoarele. Este vorba despre telefoane mobile, laptopuri, televizoare, care sunt mai dăunătoare decât lumina artificială, pentru că multe dintre acestea emit o lumină albastră ce perturbează somnul.

Citește și:

Dimineaţa se recomandă expunerea la lumină naturală timp de cel puţin 20 de minute. De altfel, este recomandată expunerea la lumină naturală cât se poate de mult în timpul zilei. Aceasta influenţează pozitiv funcţiile cerebrale şi nivelul de energie.

În concluzie, pentru un somn bun, trebuie să elimini câteva obiceiuri proaste, dar şi stresul şi anxietatea, şi să îmbunătăţeşti calitatea mediului în care dormi şi în care trăiești.

Sursa foto: Pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.