Setari Cookie-uri

Cum îți reglezi rutina și programul de somn în vreme de pandemie

Adormi mai greu, te trezești târziu sau nu te simți odihnită dimineața? Aceste tulburări ale somnului apar din cauza stresului resimțit în fiecare zi în urma știrilor din social media sau de la televizor.

Zilele acestea sunt marcate de situații fără precedent, iar întregul tău organism trebuie să se adapteze schimbărilor. Starea de urgență care restricționează ieșirile în spațiul public și te obligă să petreci mult mai mult timp acasă are efecte negative și asupra calității somnului. Poate ai observat că adormi mai greu, te trezești târziu sau nu te simți odihnită dimineața. Aceste tulburări ale somnului apar din cauza stresului resimțit în fiecare zi în urma știrilor din social media sau de la televizor. Rutina îți va fi și ea afectată de statul acasă și e posibil să înceapă să-ți fie dor de zilele la birou. Iată câteva sugestii care te vor ajuta să te bucuri de un somn sănătos și de un program normal:

Fă mișcare

Unul dintre aspectele care își lasă amprenta asupra stării tale generale în această perioadă este lipsa de activitate fizică. Chiar dacă acest lucru nu este posibil în afara casei, din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, poți face mișcare și în interior. Fie că faci exerciții de cardio cu ajutorul antrenorilor din mediul online sau continui rutina pe care o aveai zi de zi în ceea ce privește exercițiile fizice, trebuie să-ți faci un program. De asemenea, achiziționarea unor echipamente care îți vor facilita activitatea este recomandată pentru această perioadă neobișnuită din toate punctele de vedere. Dacă îți lipsesc alergările din fiecare dimineață, optează pentru o banda de alergare pe care o poți folosi atât în apartament, cât și în curtea casei. Activitatea fizică de orice intensitate este importantă pentru un somn liniștit însă evită să o faci cu o oră sau mai puțin înainte de culcare.

Citește și:

Nu munci în dormitor

Chiar dacă patul este locul perfect pentru a te ocupa de taskurile mai lejere când lucrezi de acasă, trebuie să eviți asocierea dintre locul de odihnă și muncă. Încearcă să stabilești o zonă anume din casă în care să-ți amenajezi biroul. Pentru a putea fi productivă, trebuie să încerci să reproduci cât mai bine atmosfera de la birou, la tine acasă. De asemenea, un alt efect major îl pot avea și hainele, așa că renunță la pijamale sau la ținuta de casă în timpul programului de lucru și optează pentru ceva lejer, dar nu hainele în care dormi. Dacă vei continua să lucrezi în dormitor sau chiar în pat vei asocia camera cu munca sau chiar cu momente stresante cauzate de aceasta. Toate acestea te vor împiedica să te odihnești temeinic și îți pot afecta capacitatea de concentrare.

Citește și:

Stabilește un program

Munca de acasă poate deveni o provocare pentru cei care nu sunt obișnuiți cu un astfel de ritm sau independență. În astfel de situații, cel mai bine este să stabilești o rutină pe care să o respecți în fiecare zi. Aceasta trebuie să cuprindă atât intervalul orar pentru somn, cât și timpul alocat taskurilor pentru muncă, pauzele de prânz și treburile casnice. Această perioadă este complicată în mod special dacă ai copii, lucrezi de acasă și trebuie să te ocupi de gătirea tuturor meselor de peste zi. Tocmai de aceea, o structură coerentă a zilei, programată în funcție de activitatea din fiecare zi, îți va veni în ajutor dacă nu ai mai lucrat atât de mult timp de acasă până acum.

Așadar, timpul petrecut acasă poate fi considerat o mică pauză de la lumea de afară. Totuși, stresul pe care îl acumulezi din diferite surse, cât și noutatea acestei situații vor pune stăpânire pe tine. Pentru a remedia situația, asigură-te că ai totul sub control și fă mici schimbări care aduc rezultate vizibile.

Citește și:

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Aprilie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.