Setari Cookie-uri

Viața poate fi mai dulce fără zahăr! Plan de acțiune în 4 pași pentru a gestiona pofta de dulce

O ciocolată azi, o prăjitură mâine și tot așa, nu trece o zi fără ceva dulce, bă chiar ai mai multe porții de dulce zilnic. E greu să îți imaginezi viața fără dulciuri, ele par să te calmeze și să îți fie prieteni de nădejde atunci când stresul şi anxietatea te pândesc. 

Mai mult de 60% dintre femeile care apelează la nutrition coaching se luptă cu pofta de dulce. Din păcate, noi, femeile, suntem de 2 ori mai expuse dependenței de mâncare și de dulciuri decât bărbații. Ținem diete mai des, ne abținem de la mâncare, avem tendința de a mânca mai repede, ceea ce predispune la probleme cu mâncatul emoțional și exces de pofte. Femeile cu tulburări hormonale și cele aflate la perimenopauză și menopauză sunt cele mai expuse dependenței de mâncare.

Mâncatul de dulciuri ne face să se simțim bine, nu-i așa? E singurul lucru care aduce bucurie instant, într-o perioadă dureroasă și cu multe vești rele. Dulcele provoacă o cascadă de senzații plăcute care face să fie mai simplu de uitat toate experiențele neplăcute. Din păcate, cea mai mare parte a persoanelor care experimentează mâncatul emoțional de dulce se simt captive și vinovate după ce au mâncat, ceea ce nu face decât să mențină cercul vicios al acestui obicei. Iar ele devin mai dezolate și cu sentimentul eșecului mai accentuat. Și tot așa, într-un cerc fără sfârșit.

Citește și:

Din experiența proprie și cea de lucru cu zeci de cliente care s-au luptat cu pofta de dulce, un plan de gestionare a poftei de dulce începe cu cel mai important pas: conștientizarea problemei și a ceea ce se petrece în corpul nostru când consumăm zahăr în exces, continuă cu angajamentul de a reconstrui relația cu zahărul și a trece de la abuz la echilibru, cu reconfigurarea meniului zilnic şi se încheie cu o viaţă mai sănătoasă, în general, mai asumată și mai liberă de dependențe și pofte.

Planul meu pentru tine cuprinde 4 pași de bază, pentru exersat când vei simți poftă de dulce:

Pasul 1: Observă pofta

De fiecare dată când simți o poftă, notează-ți pe o foaie de hârtie răspunsurile la următoarele întrebări:

  1. Ce anume poftești (o mâncare, o aromă sau o textură anume)?
  2. Unde te afli în acel moment (notează-ți adresa, dar și indicii olfactive sau vizuale – cum ar fi un meniu de restaurant sau o reclamă)?
  3. Ce faci în acel moment (conduci, muncești, te uiți la TV)?
  4. Cum te simți din punct de vedere psihic (confuză, liniștită sau tensionată)?
  5. Cum te simți din punct de vedere emoțional (veselă, morocănoasă, distrată)?
  6. La ce te gândești (spre exemplu: „Aș putea să mănânc asta, oricum mi-am compromis dieta”)?
  7. Ești cu cineva (notează-ți exact cu cine)?

Doar observă, nu trebuie să iei nicio măsură. Notează-ți pentru 7 zile răspunsurile la aceste întrebări.

Citește și:

Pasul 2: De vorbă cu tine

De fiecare dată când ești aproape de a mânca ceva dulce, te îndemn să îți iei un răgaz pentru a răspunde la aceste întrebari:

  1. De ce vreau să mânânc?
  2. Îmi este foame cu adevărat?
  3. Este sănătos să mănânc acum și acest lucru?

Nu e nevoie să notezi, doar să începi ușor ușor să construiești obiceiul de a pune întrebări înainte de a mânca ceva dulce.

Pasul 3: O poftă vine mereu cu un mesaj - află care este acela!

Când ai o poftă constantă de dulciuri și simți că ai mâncat prea mult, stai o clipă și întreabă-te: de ce mănânc atât, oare mă supără ceva? Mă simt stresată, sunt supărată? Ce problemă am acum în clipa asta?

Identifică problema și rămâi în gând cu ideea că ești pe cale de a folosi mâncarea pentru a-ți rezolva o problemă. NU UITA însă: problema aceea, oricare ar fi ea, NU poate fi rezolvată prin mâncare!

Citește și:

Pune pe hârtie modalități de a rezolva adevărata problema și treci la acțiune!

Pasul 4: Care sunt convingerile tale fundamentale despre zahăr?

Știai că printre cele mai comune convingeri când vine vorba de renunțarea la dulciuri, sunt urmatoarele 2:

  • Dacă nu mai mănânc zahăr voi fi exclusă din grupul social? (Familie, colegi, prieteni etc).
  • Am nevoie de dulciuri ca să ma relaxez la finalul zilei.

Tu ce convingeri limitative ai când vine vorba de zahăr?

Parcurgerea acestor 4 pași te vor ajuta să conștientizezi cum te ții singură pe loc, să analizezi mai bine fiecare poftă și vei vedea ce o generează + vei învăța cum să construiești un dialog cu tine atunci când apare pofta și te afli în față unui aliment dulce. Condiția principală este aceea să practici cu regularitate!

Citește și:

Iată ce spun 2 femei care au parcurs cu mine acești pași, dar și următorii, care parte dintr-un proces de 30 de zile, în cadrul programului de grup ”Breaking Up with Sugar”:

”Am conștientizat problema zahărului - cât este de dăunător pentru mine personal&am slăbit& dorm mai bine&am început să mănânc mult mai echilibrat și mai complet. Sunt mai strong mental, rezist poftelor mult mai bine&zahărul nu mă mai tentează atât de mult că înainte& refer să mănânc mâncare decât dulce.” - Dana M.

”Mă gândesc de 2 ori înainte să mănânc ceva dulce, iar de multe ori aleg ceva natural. Încerc să mănânc mai conștient și să-mi planific mesele săptămânal. Acum reușesc să-mi țin frigiderul mai organizat și mai plin de legume. Beneficii: am reușit să slăbesc 3 kg, mă simt mai energică și mai mulțumită de mine, fac alegeri mai sănătoase în privința alimentației. - Mihaela B.

Citește și:

Mai multe despre acest subiect, aici.

Photo by Rod Long on Unsplash

Vizionare placuta


Sunt Florina Badea, coach de nutriţie şi wellness, fost om de comunicare, mamă de fetițe şi femeie cu drag de a ajuta alte femei să fie mai sănătoase şi în armonie cu ele însele....

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.