Setari Cookie-uri

6 vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a corpului tău

În jurul tău auzi constant medici specialiști care subliniază importanța anumitor vitamine și minerale în corpul tău. Dar cum știi care sunt cele de care organismul tău are nevoie și de unde să ți le procuri?

Dacă toată copilăria a fost împânzită de îndemnul de a avea o dietă cât mai variată și echilibrată, adultul din tine probabil își dă seama de rolul semnificativ pe care vitaminele și mineralele îl joacă pentru sănătate. Poate nu-ți mai dorești să “crești mare”, însă sigur visezi la un sistem imunitar cât mai puternic, care să facă față bolilor. Corpul are nevoie de acești compuși ca să funcționeze optim.

Deficitul de vitamine și minerale poate fi influențat de cauze genetice sau ce țin de mediul înconjurător. Accesul la fructe, legume și produse animale, mediul de proveniență, fie el urban sau rural, probleme de sănătate de care suferi sau la care ești predispus, precum și stilul de viață pot avea un impact semnificativ asupra lipsei acestor substanțe în organism.

Citește și:

De cele mai multe ori, vitaminele și mineralele sunt confundate, însă, de fapt, sunt foarte diferite. Vitaminele sunt considerate compuși organici, adică le poți găsi în în fructe sau în preparatele de origine animală, pe când mineralele sunt compuși anorganici, adică pot fi procurate din apă, sol sau din animalele care au consumat aceste substanțe. Astfel, dacă mănânci alimente bogate în vitamine și minerale, vei reuși să absorbi, de cele mai multe ori, cantitatea necesară de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim.

Nu uita că, înainte de a începe o dietă bogată în astfel de substanțe, este vital să iei legătura cu un medic nutriționist care te poate sfătui în privința lipsurilor din corpul tău și dacă e destul doar să adopți o alimentație diferită. În anumite situații, ți se va recomanda să optezi și pentru suplimente alimentare, pe care le poți găsi în farmacii online, magazine specializate care comercializează suplimente personalizate sau farmacii naturiste.

Citește și:

Iată mai jos câteva dintre vitaminele și mineralele esențialele corpului tău și în ce alimente le poți găsi în cantități însemnate:

Vitamina A

Pentru o mai bună funcționare a inimii, plămânilor și ficatului, vitamina A este cea mai potrivită. Morcovii sunt sănătoși pentru vederea ta și, fără îndoială, ai auzit asta. Beta-carotenul este prezent în toate fructele și legumele galbene, portocalii și roșii, inclusiv în morcovi. Când acest compus este digerat, se transformă în vitamina A, care este benefică și pentru vedere.

Această vitamină o mai poți găsi și în alte alimente, precum somonul, cerealele, dovlecii, pepenele, caisele și fructul mango.

Vitamina C

Vitamina C este secretul imunității ridicate și probabil ai auzit des despre beneficiile acesteia: de la reclamele TV și până la recomandările specialiștilor. Pentru că organismul tău nu poate genera singur această vitamină, trebuie să o obții din consumul de fructe și legume. Vitamina C este esențială pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor, precum și pentru formarea colagenului. Este, de asemenea, un antioxidant esențial în corp, ajutând la menținerea elasticității pielii și acționând ca o barieră de protecție împotriva substanțelor chimice, precum fumul de țigară.

Citește și:

Vitamina C se găsește în multe fructe și legume, precum și în sucurile acestora. Printre alimentele pe care le poți introduce în dieta zilnică pentru a obține aportul necesar de vitamina C se numără portocalele, kiwi, căpșunile, dar și broccoli, roșiile, ardeii roșii și verzi.

Vitamina D și magneziul

Un aspect interesant al vitaminei D este că poate fi produsă în mod natural de către corp atunci când te expui la lumina soarelui. Vitamina D este fantastică pentru scăderea șanselor de a dezvolta boli de inimă, menținerea unei structuri osoase bune și întărirea sistemului imunitar. Mai mult, existența unei cantități optime a acestei substanțe în organism nu numai că poate contribui la reducerea simptomelor de anxietate și depresie, dar te poate ajuta să și slăbești. Cu toate acestea, în lipsa magneziului în corp, vitamina D este produsă și imediat “înmagazinată”, fără a mai fi folosită, astfel că este indicat să combini consumul suplimentelor și/sau alimentelor bogate în acest compus mineral.

Citește și:

Deoarece corpul tău poate crea vitamina D doar prin expunerea la soare, numărul alimentelor care o conțin este limitat. Somonul, tonul, gălbenușurile de ou, lactatele de proveniență animală, laptele de nuci și cerealele se numără printre alimentele care conțin această substanță. Pe de altă parte, spanacul, fasolea, carnea de pui, carnea de vită și broccoli conțin cantități considerabile de magneziu.

Calciul

Probabil majoritatea adulților ți-au spus în copilărie că laptele te va ajuta să ai oase puternice, iar această informație nu ar putea fi mai corectă. Calciul poate fi găsit în dinți și oase, iar, pentru menținerea sănătății acestora, ai nevoie să îl suplimentezi constant. Acest compus este, de asemenea, util în reducerea șanselor de a dezvolta diabet, cancer și de a avea diferite probleme cauzate de glicemia crescută.

Citește și:

Așa cum probabil deja știi, calciul se găsește în special în produsele lactate, precum lapte, brânzeturi și iaurturi.

Fierul

Fierul este o substanță minerală necesară pentru ca hemoglobina să funcționeze corect. Anemia poate fi cauzată de o deficiență de fier, care poate crește și riscul de boli cardiace sau pulmonare. Persoanele care adoptă dietele vegane și vegetariene au nevoie de un surplus de alimente bogate în fier, deoarece acest mineral se găsește în volum considerabil în produsele de origine animală, precum în carnea roșie și în fructele de mare, și în cantități mai mici în linte, fasole și tofu.

Nu uita să decizi schimbările de dietă la sfatul unui nutriționist, astfel încât să poți alege, împreună cu acesta, alimentele ideale de care corpul tău poate beneficia. Supradozele de anumite minerale și vitamine pot fi periculoase pentru sănătatea organismului, așa că stabilește-ți o dietă alimentară echilibrată.

Citește și:

Sursă foto: Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
23 Mai 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.