Setari Cookie-uri

IRITARE LABII

Consultul ginecologic implica examinarea sistematica a vulvei si a vaginului. Unele afectiuni se manifesta prin prurit, uneori dureri, dar o parte dintre ele nu au nici un semn.

Infectiile vulveiVulva este constituita din organele genitale externe ale femeii (labii mari, labii mici, clitoris). Alcatuita din tegument, ea asigura protectia organelor genitale interne. In afara cancerelor (rare), poate fi sediul a numeroase boli. Mancarimea (prurit) este principalul simptom al afectiunilor vulvei, din care cele mai frecvente sunt infectiile.

Vulvita. Este o inflamatie a vulvei, care poate avea diferite cauze. Cea mai frecventa este vulvita produsa de ciuperca Candida albicans, care produce prurit, roseata, edem responsabil de durerea din timpul contactului sexual (dispareunie) si arsuri la sfarsitul mictiunii. Aceste leziuni survin frecvent dupa un tratament antibiotic si sunt favorizate de diabet. Alte vulvite sunt produse de paraziti (Trichomonas vaginalis), de bacterii (gonococ, Hemophilus vaginalis); ele pot fi produse si de iritatii sau alergii (tratament local, produse de igiena etc.). In functie de cauza identificata, tratamentul consta in aplicarea locala de creme antipruriginoase sau antiseptice, tratament antimicotic, antibacterian etc. In formele cu transmitere sexuala, se recomanda tratamentul partenerului. Tratamentul vulvitelor produse de iritatii sau alergii consta in identificarea si eliminarea cauzei.

Herpesul genital. Herpesul genital, al carui agent principal este virusul Herpes simplex 2 (HSV2), este o boala cu transmitere sexuala a carei frecventa este in crestere in intreaga lume. Primo-infectia se manifesta prin arsuri intense la nivel vulvar, asociate cu o eruptie veziculara caracteristica. Aceasta lasa locul unor ulceratii superficiale zemuinde, al caror lichid este foarte contagios. Tratamentul este local si general (antiviral). Recidivele sunt frecvente.

Condiloamele (sau creasta-de-cocos). Condilomul genital este o tumora cutanata sau mucoasa de origine virala (papillomavirus). El poate avea diferite forme, dintre care excrescentele cutanate rozate sau cenusii sunt usor de recunoscut. Tratamentul acestei boli cu transmitere sexuala este local (pomada), fiind folositi diferiti agenti fizici pentru distrugerea excrescentelor. Se impune tratarea partenerilor sexuali.

Bartholinita. Cele doua glande Bartholin se afla in muschiul constrictor al vulvei (muschi superficial al peretelui vaginal). Canalul excretor al glandelor se deschide intre labiile mici si himen. Rolul lor este de a secreta permanent, dar mai ales in timpul contactului sexual, un lichid incolor care contribuie la lubrifierea vaginului. Inflamarea glandelor Bartholin (bartholinita) se manifesta prin tumefierea rosie si dureroasa a portiunii posterioare a vulvei, asociata cu febra. In continuare se poate forma un abces, cu tumefactie si puroi subiacent. La debut, tratamentul consta in administrarea de antibiotice. Daca exista abces, tratamentul este chirurgical. In caz de recidiva sau de infectie cronica, este necesara deschiderea canalului excretor (marsupializare) sau ablatia glandei.

Infectiile vaginuluiVaginul are o capacitate remarcabila de aparare, gratie unui ecosistem bacterian, flora Doderlein, care creeaza un mediu de protectie fata de infectii. Vaginitele (inflamatia peretilor vaginali) apar atunci cand echilibrul florei vaginale este distrus, in general ca urmare a unei infectii. Ele sunt in majoritate asociate cu infectia vulvei; in acest caz vorbim de vulvo-vaginite. Semnul principal de vaginita este secretia exagerata, uneori urat mirositoare, albicioasa (leucoree sau poala alba). La aceasta se adauga uneori sangerari, senzatie de arsura, prurit si durere la contactul sexual.

Vaginozele bacteriene. Produse de bacteria Gardnerella vaginalis, ele se manifesta prin secretie abundenta, cenusie si mirositoare, fiind tratate cu antibiotice.

Vaginitele micotice cu Candida. Infectia vaginala cu ciuperca Candida albicans este frecventa. Ea produce inrosirea vulvei, secretie albicioasa abundenta, prurit local intens si uneori dureri la mictiune. Analiza secretiei vaginale permite identificarea germenului, iar tratamentul consta in antifungice pe cale locala (vaginala) sau generala. Se trateaza si partenerul sexual.

Vaginitele parazitare cu Trichomonas vaginalis. Infectiile cu acest parazit sunt foarte frecvente si produc prurit, secretie abundenta cu miros neplacut. Tratamentul pacientei si al partenerului sexual permite evitarea recidivelor.

Importanta supravegherii medicaleInfectiile vaginale sunt adesea discrete si prezinta risc de diseminare la intregul aparat genital. Ele sunt, de exemplu, implicate direct in aparitia salpingitelor acute (infectii ale trompelor uterine), care prezinta risc de sterilitate. Este deci importanta urmarirea regulata de catre ginecolog (sau medic de familie).Daca este depistata o infectie, trebuie tratati si partenerii sexuali. Fara aceasta masura de precautie elementara, riscul de recidiva sau de transmitere a infectiei este major.



Candidoza vaginala

Ce inseamna candidoza, care sunt riscurile si cum poate fi prevenita infectia? Cateva intrebari la care te-ai gandit cel putin o data.

Ce trebuie retinut: candidoza este provocata de candida albicans este o parte din flora intestinala, cu functii in tractul digestive si fara de care am ramane fara aparare in fata bacteriilor patogene. Ciuperca numita candida albicans traieste in gat, gura, tractul intestinal, vagin, dar in cantitati mici, tinute sub control de bacteriile aflate in organismul uman in mod natural (Lactobacillus acidophilus, B. bifidum, Lactobacillus bulgaricus, S. thermophilus si L. salivarius).

Candidoza, micoza frecventa a mucoaselor si tegumentului, este determinata de variate specii de candida care in conditii de imunodeficienta a gazdei, pot deveni invazive, cu localizari organice si tisulare.

Infectiile cu candida albicans apar la femei din cauza hormonului feminin numit progesteron. Progesteronul creste cantitatea de glycogen din mucoasa vaginala, un mediu ideal de dezvoltare a candidei datorita Ph – ului acid. Nivelul de progesteron creste considerabil in timpul sarcinii.

Speciile de candidoza fac parte din miertoflora normala a omului, pentru a devenii patogene sunt necesari factorii predispozanti de alterare a imunitatii gazdei (diabet zaharat prin substratul de glucoza si alterarea fagocitelor), SIDA, persoane tratate cu imunodepresive corticosteroizi, citostatice sau cu antibiotice, leziuni ale mucoaselor (ulceratii), dietele bogate in carbohidrati (paine, cartofi, pizza, paste) si zahar (miere, sirop de artar, zahar, fructoza, sirop de porumb), produse alimentare pe baza de drojdie (paine lasata la fermentat, vitamina B in stare naturala, fructe uscate, pepeni, fructe congelate sau conservate), bauturi (vinul si berea) sau produse alimentare fermentate sau dezvoltate la umezeala (ciuperci, branza, sos de soia, smantana, lapte batut, otet, mustar, sos picant de rosii sau ciuperci, condimente si mirodenii), pastilele anticonceptionale, hormonii, nasterea.

Pentru a observa cum reactioneaza corpul dumneavoastra la aceste alimente, evitati-le timp de 5 zile, apoi adaugati-le in dieta in cantitati mari. Desi face parte din organism, sistemul imunitar considera candida un corp strain care trebuie tinut sub control. Efortul repetat de a prelua controlul va epuiza sistemul imunitar in timp, favorizand aparitia unor boli ca SIDA si cancer.

Simptomele candidozei vaginale: scurgere alba, branzoasa si abundenta, usturimi si mancarimi vaginale, sindrom premenstrual agravat, usturime la urinare, urinari frecvente, infectii ale vezicii urinare, arsuri in timpul contactului sexual.

Atentie!
Daca sistemul imunitar cedeaza, infectia se raspandeste in tot corpul si apar simptome ca: oboseala, ameteala, dezorientare, lipsa puterii de concentrare, schimbarea dispozitiei, dureri de cap, depresie, dureri de urechi, tuse, surzenie, lacrimarea sau senzatia de ardere la nivelul ochilor, dureri musculare, iritabilitate, pofta de dulciuri, eczema, psoriazis, multiple alergii, infectii fungice, sensibilitate crescuta la mancare si substante chimice.
TRATAMENT CANDIDOZA
Candidoza invaziva se trateaza cu asocierea pe cale intravenoasa de amfotericina B23+5. Experienta medicala arata ca rezultate bune s-au obtinut si cu Ketoconazol, pe cale orala (6,5-9mg kilocorp pe zi) pentru o perioada de 3-5 saptamani, bine tolerat si de sugari. Tratamentul local se face cu NISTATINA - suspensie tablete de supt, fata de care fungii din genul CANDIDA si-au pastrat sensibilitatea.
Puteti aplica local o crema antifungica, dar urmatI sfatul medicului.

Tratament pentru acasa
Iaurtul natural aplicat in zona vaginala are efect imediat (echilibreaza aciditatea), dar cercetarile au aratat ca un tratament numai cu aplicari de iaurt este ineficace. Insa, ovulele vaginale cu extras inodor de usturoi si bacterii Lactobacillus acidophilus vindeca infectia. De asemenea, consumul de iaurt ajuta la controlul bacteriilor.

Faceti seara, timp de doua saptamani, spalaturi vaginale cu un litru de apa fiarta (calduta cand faceti spalaturile), in care puneti, alternativ, o zi o lingurita de bicarbonat de sodiu, alta zi o lingurita de suc de lamaie.

Pentru a impiedica dezvoltarea ciupercii dimineata, introduceti crema de galbenele (calendula) in vagin si masati usor, dar dupa o igiena locala adecvata. Daca aveti scurgeri galbui si maronii, beti zilnic la interval de o ora, o inghititura de ceai rece de cretisoara si de ceai de urzica alba, dar sa nu amestecati cele doua ceaiuri. O cana pe zi.

O reteta naturista pentru candidoza: ceai de galbenele (30 gr), urzica vie (10gr), rachitan (10gr), coada calului (20gr), urzica alba moarta (30gr), musetel (15gr), troscot (20gr), coada soricelului (15gr), salvie (10 gr). Luati o lingurita din acest amestec si lasati sa se infuzeze, dupa ce ati turnat o cana de apa fiarta peste. 3-4 cani de ceai (strecurat) pe zi.
SFATURI PENTRU A EVITA INFECTIA CU CANDIDA

* Spalati-va cel putin o data pe zi, stergand usor locul cu un prosop. Evitati sapunurile parfumate si colorate, baile spumante si dusurile vaginale.
* Dupa defecatie, stergeti-va din fata spre spate ca sa evitati patrunderea microorganismelor in vagin.
* Nu purtati pantaloni stramti si lenjerie sintetica (doar bumbacul este indicat!).
* Tampoanele interne trebuie evitate, deoarece candida se dezvolta in locuri umede, calde, intunecate.
* Reduceti bautura cofeinizata la 3 cani pe zi; consumati 2 catei de usturoi de 3 ori pe zi, zdrobiti sau tocati in salate, supe, ciorbe; alimente cu vitamina B (biotina, B 6 sI B 12); urmati un regim alimentar sanatos, bogat in magneziu, selenium, zinc, vitaminele A, C si E.
* Daca aveti vaginul uscat, folositi lubrifiant in timpul actului sexual. Contactul sexual irita vaginul uscat.
* Folositi alifia de calendula din cand in cand, ca metoda de prevenire a ciupercilor.

Aromaterapie la dumneavoastra acasa
Pregatiti-va o cada plina cu apa calda si adaugati uleiuri naturale (de levantica, cimbru sau arbore de ceai pentru ca au proprietati antifungice). Inainte de a intra in apa, stropiti-va zona genitala cu putina apa, dupa care stati in cada cel putin 10 minute. Aplicati pe un tampon umezit 2 picaturi din ulei de arbore de ceai si introduceti-l in vagin unde-l lasati timp de 3 – 4 ore.

Cand recidiveaza, ajungand la 4 episoade pe an, candidoza devine cronica.
Fungii Candida au o raspandire universala facand parte din microflora normala a omului. Transmiterea se face prin: contact cu secretii continand candida (secretii bucale, tegumentare, vaginal), infectii cu seringi si ace nesterilizate, diseminarea infectiei endogene. La barbati se manifesta mai rar si prin mancarimi la nivelul penisului, roseata si iritatie.

Atentie! Mergeti la un control de specialitate, deoarece simptomele candidozei se intalnesc si la alte infectii. Este necesara si tratarea partenerului, altfel candidoza putand reaparea.



Vezi sa nu ai tu o candidoza care nu se manifesta si i-o dai ei .,..si la ea apare cu toata linia de simptome .

_Alexa_
Postat pe 29 Aprilie 2010 18:28
De la: PytZu, la data 2010-04-29 12:18:24
De la: geo_reincarcat_iara, la data 2010-04-20 12:43:50
De la: adi23_2006, la data 2010-04-20 11:42:12DIN CE CAUZA SE IRATA IN ZONA INTIMA PRIETENA MEA VII SA INTAMPLAT SI VOUA???



ti-ai pus glaspapir pe limba!!?

omu a venit aici ca sa ceara o parere nu ca sa faceti voi misto de el.
sau da inteligenta afara din voi??


E problema ei si orice femeie moderna si cu putina cultura generala stie ca in cazuri de astea numai un medic poate sa-i dea o parere competenta si obligat trebuie sa faca analize specifice.

Postat pe 29 Aprilie 2010 20:06
De la: scorpio67, la data 2010-04-29 20:06:36
E problema ei si orice femeie moderna si cu putina cultura generala stie ca in cazuri de astea numai un medic poate sa-i dea o parere competenta si obligat trebuie sa faca analize specifice.

la ce sa se mai duca la medic scorpiuto, cand se gasesc pe aici destule muieri cu simptome asemanatoare si cu leacuri luate de pe net
miss_darine
Postat pe 29 Aprilie 2010 20:17



CARE LABII? MARI SAU MICI? FII MAI EXPLICIT.PANA UNA ALTA DU-O LA MEDIC.
mdana
Postat pe 29 Aprilie 2010 21:19
De la: adi23_2006, la data 2010-04-20 11:42:12DIN CE CAUZA SE IRATA IN ZONA INTIMA PRIETENA MEA VII SA INTAMPLAT SI VOUA???
kudika098645
Postat pe 29 Aprilie 2010 21:23
Igiena intima trebue respectata cu strictete
kudika098645
Postat pe 29 Aprilie 2010 21:24
De la: kudika098645, la data 2010-04-29 21:24:49Igiena intima trebue respectata cu strictete


da. si limba curatata . macar din cand in cand!
geo_reincarcat_iara
Postat pe 29 Aprilie 2010 22:10
De la: geo_reincarcat_iara, la data 2010-04-29 22:10:53
De la: kudika098645, la data 2010-04-29 21:24:49Igiena intima trebue respectata cu strictete


da. si limba curatata . macar din cand in cand!


Ei, da, asa mai vii de acasa! Multumesc!

Postat pe 30 Aprilie 2010 08:05
De la: miss_darine, la data 2010-04-29 20:17:46
De la: scorpio67, la data 2010-04-29 20:06:36
E problema ei si orice femeie moderna si cu putina cultura generala stie ca in cazuri de astea numai un medic poate sa-i dea o parere competenta si obligat trebuie sa faca analize specifice.

la ce sa se mai duca la medic scorpiuto, cand se gasesc pe aici destule muieri cu simptome asemanatoare si cu leacuri luate de pe net


Pai cum a dat si Donica articolul ala , cauzele sunt multiple si tratamentele diferita , nu le poti face dupa ureche, poti face mai rau daca procedezi asa.

Postat pe 30 Aprilie 2010 08:08
lasati baiatul in pace.......................tugulane........... asa se intampla cand schimba calibrul / marimea/ tugulanu "..........vezi sa nu te iriti dracu si tu.............
marcel_dragus
Postat pe 17 Mai 2010 21:34
...tu...de-ai sta în preajma uneia care pune întrebãri la maniera celei puse de cãtre tine...nu te-ai irita la labii ?...think about...
...deºi..opþiunea B : sugereazã-i sã nu se mai epileze cu lama lu tat-su...cea din precambrian...
C : ...un duº ...periodic ?
pseudonius
Postat pe 26 August 2010 17:37

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
epilarea inghinala 24 De la: Oneri 17 Februarie 2012 00:59
Sprancene frumoase si dese 1 De la: alexandragru 17 Noiembrie 2015 15:16
Cele mai bune preturi din Oradea la bronzare organica 3 De la: Indiana_Jones 18 Octombrie 2011 12:26
Pe frunte si pe nas ,am liniute maruntele merg in cruce TOATE...folosek si scrub,crema hidratanta,sapun hidratant...si nimik...CE MA FAK? 1 De la: Stacy 21 Martie 2012 18:58
PRIMA EPILARE INGHINALA......CU CEARA 10 De la: kudika514482 20 Ianuarie 2015 14:02