Setari Cookie-uri

Reguli de alimentatie sanatoasa


REGULUI DE ALIMENTATIE SANATOASA


LIPIDE ( grasimi ) / 1gram = 9 kcal

- branzeturi fermentate ( telemea, cascaval, branza topita , etc )
- unt
- uleiuri vegetale
- grasimi animale ( slanina, kaizer, untura )
- smantana, frisca
- nuci, alune, fistic, seminte
- organe grase ( creier, momite, maduvioare )

GLUCIDE ( zahar ) / 1 gram = 4 kcal

- dulciuri
- paine
- orez, gris, porumb, hrisca
- paste fainoase
- fasole uscate, mazare, linte, bob, naut
- fructe
- miere
- cereale (fulgi)


PROTEINE / 1 gram = 4 kcal

- carne
- mezeluri
- organe slabe (inima, rinichi, ficat)
- peste
- fructe de mare
- ou



DIMINEATA + PRANZ = LIPIDE + GLUCIDE

PRANZ + CINA = PROTEINE ( exceptie facand oul, care trebuie mancat numai dimineata )

CINA = lactate proaspete + legume



REGULUI:

1. BAZA se mananca zilnic = fructe + legume + lactate + carne
2. Jumatate din orice portie sa fie legume si zarzavaturi
3. Pe zi sa se consume un litru jumatate de lichid ( cu supliment de 1-2 litri pe canicula )
4. 30 minute mars pe zi
5. NU se combina la aceeasi masa ou + branza + carne ( mezeluri )

SUCCES !
valy_cy
Postat pe 4 Februarie 2009 08:55
Este aproape o banalitate sã spui cã trãim într-o civilizaþie a contradicþiilor.
În fiecare zi omul îºi demonstreazã geniul în domeniul ºtiinþific ºi suntem convinºi cã acest geniu – dacã de el este vorba, nu are limitã, într-atât de mult ºi-a demonstrat puterea de câteva decenii încoace.
Dar aceastã evoluþie ºtiinþificã fulgerãtoare nu se produce în mod uniform, deoarece existã multe domenii unde mentalitatea omului se opune oricãrei forme de progres sau – ºi mai rãu – uneori are tendinþa de a regresa.
Nutriþia este, din nefericire, una dintre aceste discipline rãmase în urmã, unde mai domneºte ºi o totalã anarhie. Fiecare considerã cã are dreptul de a spune ceva ºi toatã lumea se îndeamnã sã spunã ce dã Dumnezeu.
ªi aºa vor rãmâne lucrurile, atât timp cât problema va fi deschisã, iar soluþia definitivã nu va fi acceptatã de toþi.
Adevãrul în privinþa nutriþiei este cunoscut totuºi, dar el rãmâne privilegiul câtorva oameni de ºtiinþã ºi membri foarte specializaþi ai corpului medical. Adevãrul ºtiinþific este ascuns – din rutinã ºi din ultra-conservatorism – de cãtre cea mai mare parte a pseudo-profesioniºtilor în dieteticã.
E greu sã accepþi aceasta realitate, deoarece ea se bazeazã pe patru criterii ce se opun credinþelor tradiþionale ºi zdruncinã de-a dreptul ideile moºtenite ºi practicile curente ce decurg din ele. Aceste patru criterii sunt urmãtoarele:
1. – Teoria caloriilor este falsã. Aceasta constituie o ipotezã fãrã fundament ºtiinþific, iluzorie în mãsura în care adoptarea regimurilor hipocalorice duce întotdeauna la eºecuri.
2. – Proastele obiºnuinþe alimentare ºi, în special, excesiva rafinare a unor alimente, precum ºi natura lor îndoielnicã, stau la originea dereglãrii metabolismului contemporanilor noºtri. De aceea trebuie sã învãþãm sã alegem bine în privinþa glucidelor.
3. – De asemenea, este foarte important sã deosebim grãsimile binefãcãtoare de grãsimile dãunãtoare, alegându-le pe cele bune.
4. – Trebuie sa ne îmbogãþim alimentaþia cu fibrele pe care le conþin mai ales fructele, legumele verzi, legumele uscate ºi pâinea integralã.
"Secretele nutriþiei" constituie, întrucâtva, adevãrul în aceastã problemã, esenþialul a ceea ce trebuie sã ºtim despre un subiect a cãrui importanþã este mai mare decât ne imaginãm. Cãci aceste taine îi privesc nu numai pe aceia care vor sa slãbeascã ori sã-ºi stabilizeze greutatea – fãrã constrângeri ºi privaþiuni – ci ºi pe aceia care vor sã-ºi regãseascã vitalitatea fizicã ºi intelectuala optimã.
valy_cy
Postat pe 4 Februarie 2009 08:55
OBEZITATE ªI CIVILIZAÞIE
Îngrãºarea – ºi ca urmare obezitatea – este un fenomen social. Este, întrucâtva, sub-produsul civilizaþiei.
Daca observãm ce se petrece în societãþile primitive, putem constata cã, în general, aceastã problemã nu existã.
De asemenea, obezitatea este inexistentã la regnul animal, cel puþin la speciile care trãiesc în mediul lor natural, numai animalele domesticite de om cunosc aceastã suferinþã.
Paradoxal, tocmai în societãþile cele mai evoluate se întâlneºte cel mai des excesul ponderal. Se pare cã acesta este corolarul nivelului de viaþã. De altfel, fenomenul a fost constatat de-a lungul întregului curs al istoriei.
Cu unele excepþii, cei mai graºi indivizi se gãseau întotdeauna la categoriile sociale cele mai bogate.
Deseori, excesul de greutate era considerat ca o virtute. Era simbolul reuºitei sociale, dar ºi al sãnãtãþii înfloritoare.
Nu se spunea gras ºi sãnãtos?
Astãzi mentalitãþile au evoluat, deoarece – în afara faptului cã s-au modificat canoanele de frumuseþe – oamenii au devenit conºtienþi de neajunsurile greutãþii prea mari.
Obezitatea este consideratã un pericol, deoarece se ºtie cã reprezintã un mare factor de risc pentru sãnãtate.
Dacã analizãm problema obezitãþii în lume, suntem obligaþi sã constatãm cã în Statele Unite, cea mai bogata þarã din lume, este cea mai catastrofalã situaþie.
Or, dacã luãm în consideraþie modul de hranã al americanilor, este uºor sã deducem cã tocmai proastele obiºnuinþe alimentare stau la baza obezitãþii lor. Iar aceastã realitate se înrãutãþeºte pe zi ce trece.
Contrariu a ceea ce lasã sã se înþeleagã unii practicieni, obezitatea nu este o fatalitate ºi, chiar daca originile sale sunt – în majoritatea cazurilor – ereditare, nu este mai puþin adevãrat cã ele sunt consecinþa relelor obiºnuinþe alimentare.
A aborda acest subiect lãsând în urmã aspectul esenþial al problemei, înseamnã a ne ocupa numai de simptome (greutatea), neglijând cauza. Eºecul dieteticii tradiþionale se datoreazã tocmai acestei abordãri trunchiate. În loc sã cãutãm sã scãpãm de simptome, prin intermediul unor regimuri de înfometare, am face mai bine sã analizãm de ce ne îngrãºam. În loc sã adoptãm prosteºte liste de meniuri gata fãcute, numãrând caloriile sau cântãrind alimentele, mai bine am încerca sã înþelegem cum ne funcþioneazã organismul ºi în ce fel va putea el sã asimileze diferitele categorii de alimente.
Slãbirea ºi stabilizarea greutãþii trec, dupã pãrerea mea, printr-o fazã educativã obligatorie ºi, înainte de a începe punerea în practicã a metodei descrise în aceasta carte, eu vã propun sã strãbateþi trei etape, care constituie o adevãratã conºtientizare a principiilor ei.
Mai întâi, conºtientizarea jalnicelor obiºnuinþe alimentare dobândite în câteva decenii, asociate cu rafinarea excesivã a unor alimente, care stau la originea destabilizãrii progresive a metabolismului nostru. Aceastã situaþie este cea care duce, în consecinþa, la obezitate ºi boalã.
Apoi, o conºtientizare a modului în care ne funcþioneazã corpul. Trebuie sã învãþãm efectiv cum ne funcþioneazã metabolismul, ca ºi sistemul digestiv.
În sfârºit, o conºtientizare a naturii alimentelor, a proprietãþilor lor ºi a familiei din care acestea fac parte.
În acest fel, vom putea construi concret o dieteticã inteligentã, pe baza cãreia ne vom asuma responsabilitatea propriului corp ºi vom realiza nu numai controlul alimentaþiei, ci ºi echilibrul ponderal.
Iatã ce va invit sã descoperiþi în capitolele care urmeazã.
valy_cy
Postat pe 4 Februarie 2009 08:57
Mai multe puteti citi in- Michel Montignac - Mananc deci slabesc

Sper ca v-am starnit interesul.

Succes!
valy_cy
Postat pe 4 Februarie 2009 09:02
Este cea mai echilibrata dieta. Am incercat multe pana acum, insa vazand rezultate clare la atatea colege...am "imbratisat-o " si eu. Sunt la inceput. Prima saptamana a fost mai greu...insa cu miscare (doar mers alert pe jos)- pentru ca am o greutate , rezultatele sunt multumitoare si....sunt convinsa...ca sunt de durata...
getutza1975
Postat pe 14 Mai 2009 06:08
mda...pai eu cam asa mananc dintotdeauna...si am doar 46kg si toata lumea ma intreaba ce mananc, raspunsul e reteta de mai sus...de toate :)
lara007_healthy
Postat pe 14 Mai 2009 07:56
De la: valy_cy, la data 2009-02-04 08:55:02

DIMINEATA + PRANZ = LIPIDE + GLUCIDE

PRANZ + CINA = PROTEINE ( exceptie facand oul, care trebuie mancat numai dimineata )

CINA = lactate proaspete + legume



REGULUI:

1. BAZA se mananca zilnic = fructe + legume + lactate + carne
2. Jumatate din orice portie sa fie legume si zarzavaturi
3. Pe zi sa se consume un litru jumatate de lichid ( cu supliment de 1-2 litri pe canicula )
4. 30 minute mars pe zi
5. NU se combina la aceeasi masa ou + branza + carne ( mezeluri )

SUCCES !


valy_cy, multumesc frumos pt cele postate.
totusi, am niste nedumeriri:
1. nu prea inteleg, "dimineata + prinz = lipide + glucide, iar prinz + cina = proteine"; ar rezulta ca, la prinz, le avem pe toate: lipide, glucide, proteine?
2. despre ce carte vorbesti, cea a autoarei franceza sau...? multumesc
cartheo
Postat pe 14 Mai 2009 10:40
Vreau sa spun si eu ceva legat de "problema obezitatii".
Sa fim seriosi, poate si noi, generatia care acum suntem la 30 de ani, am mancat porcarii....obezi? Eu nu sunt. M-am mai ingrasat putin fata de cat eram la 25 de ani, dar .... sa recunoastem: la 25 de ani umblam pe jos (nu aveam masina), la 25 de ani, mergeam aproape saptamanal la discoteca, etc...
Cum sa nu fie obezi copii din ziua de azi? Dar am o intrebare: cat de mult stau afara acei copii? Cat de mult se joaca cu alti copii, alearga, merg cu bicicleta?
Diete? Eu cred ca poti manca orice, atata vreme cat mananci, nu te "indopi".
Dar de baza ramane miscarea. Iar la copii...da-ti afara de la calculatoare.

O zi buna tuturor
Bgabitza
Postat pe 14 Mai 2009 13:40
De la: Bgabitza, la data 2009-05-14 13:40:06Vreau sa spun si eu ceva legat de "problema obezitatii".
Sa fim seriosi, poate si noi, generatia care acum suntem la 30 de ani, am mancat porcarii....obezi? Eu nu sunt. M-am mai ingrasat putin fata de cat eram la 25 de ani, dar .... sa recunoastem: la 25 de ani umblam pe jos (nu aveam masina), la 25 de ani, mergeam aproape saptamanal la discoteca, etc...
Cum sa nu fie obezi copii din ziua de azi? Dar am o intrebare: cat de mult stau afara acei copii? Cat de mult se joaca cu alti copii, alearga, merg cu bicicleta?
Diete? Eu cred ca poti manca orice, atata vreme cat mananci, nu te "indopi".
Dar de baza ramane miscarea. Iar la copii...da-ti afara de la calculatoare.

O zi buna tuturor

Da, iti dau dreptate ,dar mai e ceva ce nu trebuie uitat:alimentele de astazi nu sunt ca si alimentele de ieri.Ma refer la faptul ca pe vremuri fructele,legumele ,carnea...erau cutivate sanatos.Acest lucru conteaza f. mult.
Miscarea pe care o fac copii azi lasa de dorit,chiar si in scoli.Ce ore de sport faceam noi pe vremuri si ce fac acum(mai nimic),iar de joaca afara sa nu vb.Noi eram aproape toata ziulica afara(abea ne adunau parintii in casa),azi copii sumt ba laPC,ba in cluburi.
lucia12
Postat pe 14 Mai 2009 14:06
Legat de modul de petrecere al timpului al copiilor...cred ca sunt de vina numai parintii. Eu sunt mama unei fetite de 8 ani si sincer va spun ca, la calculator sta maxim jumatate de ora si asta numai cand e timp ploios afara. La TV urmareste doua seriale, dar acum ca avenit vremea calda , dupa teme sta numai afara. Si vine in casa "moarta de oboseala": role, coarda, pititea, ratele si vanatorii, sotron, parc...sincer ...nu-i stau picioarele. Iarna ma joc cu ea: cu papusile, pictam , decupam , coloram, rumy, carti, piticot si mai nou a invatat sa coasa pe etamina si o atrage foarte mult.
Totul depinde de ceea ce le permitem noi....noi parintii....
getutza1975
Postat pe 14 Mai 2009 15:46
GETUTZO ........sa ne spui cum va fi fata ta peste 8 ani, ce indeletniciri, ce prieteni o sa aiba, etc. Cam seamana cu fetele de care rad acum baietii de 15 ani.... ASTA E REALITATEA !!!
rocarmen
Postat pe 14 Mai 2009 15:58
De la: valy_cy, la data 2009-02-04 08:55:02
REGULUI DE ALIMENTATIE SANATOASA


LIPIDE ( grasimi ) / 1gram = 9 kcal

- branzeturi fermentate ( telemea, cascaval, branza topita , etc )
- unt
- uleiuri vegetale
- grasimi animale ( slanina, kaizer, untura )
- smantana, frisca
- nuci, alune, fistic, seminte
- organe grase ( creier, momite, maduvioare )

GLUCIDE ( zahar ) / 1 gram = 4 kcal

- dulciuri
- paine
- orez, gris, porumb, hrisca
- paste fainoase
- fasole uscate, mazare, linte, bob, naut
- fructe
- miere
- cereale (fulgi)


PROTEINE / 1 gram = 4 kcal

- carne
- mezeluri
- organe slabe (inima, rinichi, ficat)
- peste
- fructe de mare
- ou



DIMINEATA + PRANZ = LIPIDE + GLUCIDE

PRANZ + CINA = PROTEINE ( exceptie facand oul, care trebuie mancat numai dimineata )

CINA = lactate proaspete + legume



REGULUI:

1. BAZA se mananca zilnic = fructe + legume + lactate + carne
2. Jumatate din orice portie sa fie legume si zarzavaturi
3. Pe zi sa se consume un litru jumatate de lichid ( cu supliment de 1-2 litri pe canicula )
4. 30 minute mars pe zi
5. NU se combina la aceeasi masa ou + branza + carne ( mezeluri )

SUCCES !



Te rog sa ma scuzi ca iti spun, dar, acele reguli nu sunt asa. Ce ai facut acolo este un amalgam. Cauta pe net piramida alimentelor si vei vedea ca repartitia grupelor de alimente este diferita. In plus, in fiecare zi se mananca 2 portii de legume si 2 de fructe, de exemplu.
nina_ciuciuc
Postat pe 14 Mai 2009 19:19
In cazul copiilor categoric mult sport, eu am facut inot , atletism de perfomanta , dansuri si multa joaca si alergare...pt asta am avut si timp sa invat si chiar am avut rezultate bune...copiii din ziua de azi isi petrec prea mult timp in fata calculatorului...il vad si pe nepotelul meu ca merg la plimbare cu el si un doi oboseste , eu la varsta lui alergam o zi intreaga si nici nu dormeam de amiaza si nu eram obosita...se simte lipsa de miscare...sunt obisnuiti sa mearga doar cu masina...mersul pe jos e ceva foarte greoi pt ei...si ma enerveaza ca iar incep astia la televizor sa vorbeasca despre anorexie...ca si cum persoanele slabe ar avea o problema , cand colo tocmai fetele care sunt grasute(din vina cred ca a parintilor care nu au fost capabil sa le ajute sa aiba un regim de viata sanatos) ajung sa devina anorexice si bulimice...pt ca-si doresc sa slabeasca si nu cei care sunt slabi dintotdeauna. Eu sunt destul de slaba dar am masa musculara si ma simt super ok...dar ma enerveaza cand vad fete ale oamenilor care ma privesc ca si cum as avea o problema...desi probabil ca ar vrea ei sa fie in locul meu. Chiar trebuie sa ne desprindem de conceptul ca grasut si rosior in obraz inseamna sanatos...grasut inseamna ceva destul de grav...iar prea mult rosu in obraji se poate datora unor probleme de inima etc
lara007_healthy
Postat pe 15 Mai 2009 17:34
De la: lara007, la data 2009-05-15 17:34:41In cazul copiilor categoric mult sport, eu am facut inot , atletism de perfomanta , dansuri si multa joaca si alergare...pt asta am avut si timp sa invat si chiar am avut rezultate bune...copiii din ziua de azi isi petrec prea mult timp in fata calculatorului...il vad si pe nepotelul meu ca merg la plimbare cu el si un doi oboseste , eu la varsta lui alergam o zi intreaga si nici nu dormeam de amiaza si nu eram obosita...se simte lipsa de miscare...sunt obisnuiti sa mearga doar cu masina...mersul pe jos e ceva foarte greoi pt ei...si ma enerveaza ca iar incep astia la televizor sa vorbeasca despre anorexie...ca si cum persoanele slabe ar avea o problema , cand colo tocmai fetele care sunt grasute(din vina cred ca a parintilor care nu au fost capabil sa le ajute sa aiba un regim de viata sanatos) ajung sa devina anorexice si bulimice...pt ca-si doresc sa slabeasca si nu cei care sunt slabi dintotdeauna. Eu sunt destul de slaba dar am masa musculara si ma simt super ok...dar ma enerveaza cand vad fete ale oamenilor care ma privesc ca si cum as avea o problema...desi probabil ca ar vrea ei sa fie in locul meu. Chiar trebuie sa ne desprindem de conceptul ca grasut si rosior in obraz inseamna sanatos...grasut inseamna ceva destul de grav...iar prea mult rosu in obraji se poate datora unor probleme de inima etc
getutza1975
Postat pe 15 Mai 2009 18:38
Se pare ca pentru raspunsul meu sunt jignita, insa ama sa trec cu vederea rautatile unora, avand in vedere faptul ca am niste principii pe care le respect. Copilul meu este un copil apreciat atat de colegii sai cat si de parintii acestora.
In fine eu am vrut sa subliniez ca ii respect copilaria care presupune si joaca, atat cu copii cat si cu parintii.
In ciuda "realitatii" prezentate de o anumita "rocarmen" copilul meu este descurcaret, merge si vine singur de la scoala, sta singur pana vin de la serviciu, isi face temele, ordine in camera, este un copil responsabil, cum nu sunt multi in ziua de azi.
In fine subiectul topicului era cu altul dar a generat o discutie imatura. Cert este ca fiecare isi creste copilul asa cum crede de cuviinta, dar asa il va avea...
getutza1975
Postat pe 15 Mai 2009 18:45
bravo Getutza, faci bine ca nu te iei dupa spusele tuturor..faci foarte bine ca iti faci timp si te joci cu fata ta,iar faptul ca este asa activa inseamna ca in viitor va avea o viata sociala foarte buna. E foarte important sa fii si prietena copilului tau,asta o va ajuta sa evite unele neplaceri ale vietii. Multa sanatate si ai grija de tine si fetita ta.
roxy_elena
Postat pe 15 Mai 2009 19:19
De la: getutza1975@yahoo.com, la data 2009-05-14 06:08:57Este cea mai echilibrata dieta. Am incercat multe pana acum, insa vazand rezultate clare la atatea colege...am "imbratisat-o " si eu. Sunt la inceput. Prima saptamana a fost mai greu...insa cu miscare (doar mers alert pe jos)- pentru ca am o greutate , rezultatele sunt multumitoare si....sunt convinsa...ca sunt de durata...




saluut Geta!Ai putea sa imi spui si mie despre ce dieta e vorba..sau a fost vorba , ca m-am trezit eu tarziu..ce rezultte a avut..mrs mult
kudika033281
Postat pe 19 Iunie 2009 07:49
tarot_healthy
Postat pe 3 Noiembrie 2009 13:41

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Vreau niste sfaturi sunt disperata.. 11 De la: card 10 Aprilie 2010 23:40
ce pot sa mananc inainte de culcare? 29 De la: ameliemelo 11 Mai 2010 00:15
alimente in stare naturala sau gatite?? 5 De la: camy77 4 August 2009 10:37
tepe cu produse pentru slabit 89 De la: ioanabragaru 20 Mai 2010 09:32
Euripedia 1 De la: kudika409441 22 Iunie 2011 15:52