Setari Cookie-uri

col lezional

doresc sfat pentru problema mea ,am col lezional
healthy017187
Postat pe 14 Iunie 2010 18:32
De la: healthy017187, la data 2010-06-14 18:32:41doresc sfat pentru problema mea ,am col lezional


Iata aici un articol f. interesant care iti explica tot ce trebuie. Citeste-l pana la capat cu multa atentie.In afara de faptul ca trebuie sa te prezinti la medic el fiind singurul care stabileste ceea ce trebuie facut in continuare pentru a te vindeca eu iti recomand in paralel cu tratamentul dat de specialist folosirea unor absorbante 100% naturale, pe baza de ioni negativi, cu foarte bune rezultate in afectiunea pe care o ai tu. Cauta-ma daca ai nevoie de mai multe detalii la loapersonal@yahoo.com.
Iti doresc multa sanatate si ai grija de tine.


Fãrã nici un avertisment, rana pe col se transformã in cancer de col uterin. Este nedureroasã ºi nu te trimite la medic, pentru cã pe colul uterin sunt puþini receptori de durere. Aºa se intãmplã cã femeia ajunge intr-un stadiu avansat de cancer de col fãrã sã aibã simptome. Numai intãmplãtor, la un control de rutinã, leziunea ar putea fi observatã de medicul ginecolog. Tocmai din acest motiv este atãt de important controlul ginecologic anual, care presupune nu numai un examen clinic, ci ºi un test Papanicolau, insoþit de un examen de secreþie.

Mecanismul de producere

Rana pe col, cum i se spune popular, sau cervicita, in termeni medicali, apare din cauza unei eroziuni a mucoasei colului, dar este datã ºi de alþi factori, asupra cãrora ne atrage atenþia dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetricã-ginecologie in cadrul Spitalului Clinic Universitar de Urgenþã "Elias". La nivelul colului are loc alipirea a douã tipuri de mucoase: cea vaginalã ºi cea uterinã (endometrul). Este ceea ce medical poartã numele de joncþiunea scuamo-cilindricã. Una dintre mucoase este formatã din celule de tip cilindric, iar cealaltã din celule cubice. Alipirea celor douã tipuri de celule nu se poate face etanº, aºa incãt apar leziunile.

Agresiuni

Existã ºi alte cauze care favorizeazã apariþia rãnilor pe col: sensibilitatea colului, factori mecanici ºi factori biochimici. Sensibilitatea colului variazã de la femeie la femeie, astfel cã unele au o predispoziþie pentru apariþia acestor rãni. Cauzele mecanice constau in chiuretaje, naºteri ºi diverse traumatisme ale colului. Factorii biochimici sunt reprezentaþi de bacterii, fungi (ciuperci) ºi virusuri. Cauze bacteriene ºi fungice frecvente sunt candida, tricomonas, gardnerella. Existã ºi alte infecþii bacteriene, mai rare, dar importante cauze de leziuni: Chlamydia, Mycoplasma ºi Ureaplasma. Dintre infecþiile virale, HPV (Human Papilloma Virus) joacã un rol important in apariþia leziunilor. Pãnã in prezent, au fost identificate peste 100 de tulpini ale acestui virus. Unele pot favoriza apariþia cancerului de col uterin, in vreme ce altele nu au acest potenþial oncogen.

Tratamentul incepe de la cauzã

Pãnã nu demult, medicii treceau direct la cauterizarea leziunii, fãrã sã recomande investigaþii pentru descoperirea cauzei de apariþie. "Prin cauterizare, colul va fi sãnãtos pentru o perioadã, dar cauza rãmãne ºi poate favoriza apariþia unei noi leziuni. De aceea, sunt foarte importante identificarea ºi tratarea cauzei. Cauterizarea trateazã efectul, dar nu ºi cauza", semnaleazã dr Alexandru Filipescu. Primele investigaþii in acest demers sunt testul Papanicolau ºi examenul de secreþie. Dacã la examenul de secreþie se descoperã o infecþie bacterianã sau fungicã (candida, tricomonas, gardnerella), ea trebuie tratatã corespunzãtor. Dacã leziunea pe col este recentã ºi superficialã, ea se va vindeca de la sine.

Dacã nu acestea sunt cauzele ºi dacã leziunea este profundã, se continuã investigaþiile. Se va verifica existenþa bacteriilor rare (Chlamydia, Micoplasma, Ureaplasma) ºi se va prescrie tratament. "Orice tratament trebuie asociat cu un antiinflamator, pentru cã o leziune odatã apãrutã intreþine pe zona respectivã un fenomen inflamator", atrage atenþia dr Alexandru Filipescu. Dacã nici aceste bacterii nu sunt cauza leziunii, se efectueazã testarea HPV. Un indiciu al existenþei virusului la nivelul colului este testul Papanicolau anormal. Tulpinile fãrã risc oncogen dau tumori benigne, localizate in zona genitalã ºi numite papiloame. Tulpinile cu risc oncogen sunt unul dintre factorii cauzatori de cancer de col uterin. Dacã tulpinile nu prezintã risc, se trateazã leziunea ca atare.

TRATAMENT. Dacã testarea HPV a identificat tulpini cu potenþial oncogen, se pot efectua douã tipuri de tratament: chirurgical sau ovule/cremã Aldara cu o substanþã antiviralã. "Mai eficient este tratamentul chirurgical. El se efectueazã in mai multe etape, in funcþie de vechimea ºi profunzimea leziunii. Prima etapã constã in excizarea electricã a zonei cu leziuni ºi doi-trei milimetri in jurul ei (zona de siguranþã), intervenþie numitã ERAD- electrorezecþie cu ansa diatermicã", explicã dr Alexandru Filipescu. Se efectueazã apoi un examen histopatologic, pentru a evidenþia modificãri celulare date de virus ºi profunzimea lor. Rata de succes este de aproximativ 80%. Dacã leziunea este veche ºi examenul histopatologic aratã modificãri celulare, fie se excizeazã un fragment de col (conizaþie), fie se face amputaþie de col, in funcþie de profunzimea ºi de tipul leziunii.

TESTAREA HPV. Cea mai simplã testare HPV evidenþiazã prezenþa tulpinilor cu potenþial oncogen prin rãspuns "normal" sau "anormal". Preþul acestei testãri variazã intre 150 ºi 180 RON. Un al doilea test, mai complex, care costã aproximativ 300 RON, indicã tipul tulpinii de virus. Numai dupã identificarea tulpinii se poate aplica tratamentul adecvat.

CANCER DE COL. Prezenþa virusului HPV nu inseamnã automat cancer. Numai dacã tulpina are potenþial oncogen, femeia este mai expusã riscului de cancer de col, care se situeazã pe locul al doilea ca incidenþã, dupã cel de sãn.

CAUTERIZAREA. Cãnd o leziune veche ºi profundã nu s-a cicatrizat dupã ce au fost evaluate ºi tratate cauzele, se recurge la cauterizare. "Sunt distruse astfel celulele care perpetueazã existenþa leziunii, obligãnd colul sã se refacã mai repede, din profunzime spre exterior", explicã dr Alexandru Filipescu. Cauterizarea se face electric sau cu laserul ºi este nedureroasã, indiferent de tehnica folositã. Se poate realiza in ambulatoriu ºi dureazã intre cinci ºi cincisprezece minute, in funcþie de profunzimea leziunii. Colul se cicatrizeazã complet dupã cel mult o lunã ºi jumãtate.

kudika028076
Postat pe 26 Iunie 2010 16:41

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
sarcina 3 De la: olteancristinamaria 1 Martie 2010 15:18
de ce sangerez? 8 De la: kudika514041 8 Martie 2012 20:43
amenoree secundara 2 De la: camiflorea 28 Mai 2009 20:43
Spermatozoizii.. 4 De la: kudika421339 26 Octombrie 2011 20:17
fetelor urgent rasp 0 De la: 27 Decembrie 2012 15:12