Setari Cookie-uri

Rochia cu franjuri: povestea unui simbol

Franjurii au revenit în forță de câțiva ani și au devenit elemente decorative pentru diverse ținute vestimentare. Că sunt jachete, pantaloni, cămăși ba chiar și încălțăminte, conferă o notă aparte care vine la pachet cu o atitudine încrezătoare. Nouă ni se pare că franjurii se văd cel mai bine cu o rochie - de seară sau casual - pentru că denotă o anumită jovialitate și libertate. Plus că se văd deosebit când mișcările sunt ritmate.

Știm - franjurii sunt din nou în lumina reflectoarelor. Mai mulți designeri îi includ în creațiile lor, călcând pe urma altora dinainte care au reușit să îi facă un simbol în lumea modei. Elie Saaab, Versace, Rodarte și Bottega Veneta au avut grijă să îi includă în colecțiile lor. Dacă vrei să găsești o asociere cât mai la îndemână, gândește-te la rochiile cu franjuri ca la era Gatsby, așa cum bine ne place nouă să spunem, că anii ‘20 au avut acel look vintage.

Istoria franjurilor: când și unde au apărut

Franjurii au o vechime mai mare decât ți-ai imagina, având origini undeva prin anul 3000 î.Hr., prin Mesopotamia, Iraq de azi. Se crede că se purtau în multe civilizații, indiferent de clasa din care proveneau. Existența lor este confirmată de multele desene murale sau lucrări artistice antice lăsate în urmă, care au detaliat existența lor.

Citește și:

Sunt mai ales creditați a aparține nativilor americani, care par a fi primii care i-au încorporat în vestimentația lor. Deși poate că nu arătau așa cum îi știm noi astăzi, ci mai degrabă niște improvizații făcute din diverse textile răsucite sau tăiate în benzi.

Epoca de aur a franjurilor a început când au început să fie folosiți pentru rochii.

istorie rochie cu franjuri

Vezi aici model

Rochiile cu franjuri: începuturile

În particular rochia Charleston (sau rochia pentru cabaret - aici recomandări) - denumită astfel după stilul de dans cu același nume - avea să rămână până în prezent extrem de populară, cu diverse variațiuni. Aceasta permite mișcări care să se sincronizeze cu cele ale corpului.

Multe vedete ale acelor vremuri aveau să adopte acest stil. Adică au știut că asistă la o nouă modă în ceea ce privește categoria rochiilor din era Fitzgerald.

Citește și:

Istoria rochiei cu franjuri începea atunci când franjurii intrau în atenția a doi creatori de modă, Charles Worth și Madeleine Vionnet și deveneau centre de interes pentru schițele lor. Dacă Worth a făcut în 1927 o rochie din beteală arginite, în 1924 Vionnet crea una cu imprimeu floral și franjuri lungi, ca niște ciucuri. În 1952, actrița Rita Haymorth capta atenția cu o rochie cu franjuri și paiete. Atunci devenea clar că divele preferau franjurii, așa cum “domnii preferă blondele”.

rochii cu paiete si franjuri

Urmareste detalii rochie

Era rebelă pentru rochiile cu franjuri

Câțiva zeci de ani mai târziu, prin ‘60, regele rock & roll Elvis Presley readucea în centrul atenției franjurii cu ceva influențe mai rebele, a indienilor. Tot prin aceea decadă, designerii (însuși Yves Saint Laurent) se lăsau inspirați de cultura tribală, africană și se foloseau de franjuri pentru a gândi colecții cu aceste ornamente dispuse pe rochii din plasă.

Citește și:

Stephen Sprouse lansa în 1980 o lucrare tricotată cu franjuri metalici, ceea ce avea să devină un detaliu esențial. Giorgio di Sant’Angelo trasa prin aceeași perioadă rochii din sifon cu materiale dispuse sub formă de franjuri, iar Claude Montana se juca cu materialele din piele naturală, cărora le atașa franjuri. Un punct de cotitură a fost rochia purtată de Tina Turner și creată de Azzedine Alaia în 1987, compusă din mărgele dispuse ca niște franjuri.

La sfârșitul deceniului, Giorgio Armani își trimitea multe modele pe podium în rochii cu franjuri, iar Dolce & Gabbana îl urma prin ‘90.

poveste rochie cu franjuri

Vezi detalii rochie

Rochiile cu franjuri în prezent

În prezent rochiile cu franjuri sunt ușor hippie, garderoba doamnelor schimbându-se. Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate și preferințele pentru aceste piese vestimentare s-au schimbat precum un disc de muzică. Se remarcă acum inspirația din cultura gipsy, care pune accent pe lejeritate, pe neglijența chic, pe oversize. Foarte multe vedete le poartă și le promovoează indirect. Parcă au început să aibă cumva și o conotație texană de cowgirl (vezi aici niște propuneri de haine).

Citește și:

Franjurii poartă o întreagă istorie - spiritul libertin este cel care încă atrage și place atât de mult. Plus că există și acea idee ce întruchipează o epocă apusă, dar nu uitată, capturând eleganța și frumusețea. Plus că în combinații cu rochii invită la distracție.

Vizionare placuta


Kudika
31 Mai 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.