Setari Cookie-uri

Tinute de inspiratie masculina: cum a inspirat Marlene Dietrich moda

De-a lungul timpului au existat multe fashion icon-uri din vestimentatia carora femeile s-au inspirat. Audrey Hepburn e cunoscuta pentru feminitate, Marilyn Monroe pentru sex-appeal. Dar ce vedete au ajutat la emanciparea femeii prin moda?

Pana pe la 1900 tinutele de inspiratie masculina se rezumau la chemise – un fel de tunica mai lunga. In rest, inca se purtau corsetele. Inca se purtau rochiile de seara si de zi cu crinolina sau volane sufoase.

Inceputurile emanciparii femeilor si feminismului

Insa creatorii de moda au fost primii care au eliberat femeia de sub auspiciile incorsetarii – sociale si vestimentare. Paul Poiret propune rochiile tip kimono si pe cele cu maneci ample, largi dar si rochiile cu talia inalta, de tip Empire. Apoi Coco Chanel creeaza little black dress, lejera, confortabila, taiorul – costumul cu jacheta si fusta – popularizeaza look-ul androgin, a la garcon.

Citește și:

Dupa o alta perioada extrem de feminina, marcata de New Look-ul lui Christian Dior de la 1950, cu talia subtire si soldurile ample, moda se intoarce in anii ’60 la croieli lejere, ba chiar fara talie.

Rochia-sac apare abia atunci, creata de Givenchy. Rochia tunica incepe sa se poarte in vestimentatia de zi cu zi, creata fiind de Balenciaga. Insa abia dupa anii ’60, tinutele de inspiratie masculina iau amploare.

"BOSS...wind your neck in already....jeepers it's Friday!!"....disgruntled BOSS...ran out of smokes...I said I'd nip to the garage!... SO "needy!!" #marlenedietrich#marlene#dietrich#icon#legend#vintage#vintagefashion#style#hollywood#oldhollywood#silentstar#picoftheday#blackandwhitephotography#blackandwhite#glamour#instafun#beautiful#oldphoto#oldphotograph#1920s#1930s#makeup#eyes#glam#

Citește și:

A post shared by Richard (@richardquartley) on

Marlene Dietrich si tinutele de inspiratie masculina

Marlene Dietrich este printre curajoasele ce au adoptat costumul cu pantaloni, tuxedo-ul, coafura ce amintea de tunsorile barbatesti in stilul ei.

In perioada aceea, femeilor inca le era interzis accesul in localuri daca purtau pantaloni. Si totusi, Marelene Dietrich indrazneste sa promoveze feminismul, purtand haine de inspiratie masculina. Alaturi de Katherine Hepburn ea popularizeaza pantalonii in tinutele femeilor, inca din anii ’30.

Tot in acea perioada joaca in Morocco si poarta cu succes un costum barbatesc tip tuxedo, joben si pantofi de tip barbatesc. Mai mult, imbracata intr-o tinuta androgina, ea saruta o femeie – o scena incredibil de “interzisa” in anii ’30.

Citește și:

Insa nu doar in filme, Marlene Dietrich alege pantalonii si imbracamintea masculina. Este poate primul fashion-icon ce isi construieste stilul pe un look androgin. Desigur, putea fi vazuta si in rochii de seara paietate si toca cu voaleta, insa preferata ei ramane palaria barbateasca, alaturi de sacou, camasa alba si pantaloni la dunga cu talia inalta.

De altfel, moda sezonului trecut dar si pentru primavara-vara 2017 i s-ar potrivi actritei. Un costum cu pantaloni, un sacou cu umerii mari si o camasa cu jabou, dantelata, o coafura cu bucle si look-ul masculin-feminin al sezonului pare exact din tinutele purtate de actrita germana.

Citește și:

Uneori Dietrich alegea pantofii barbatesti la rochii de seara si haine de blana luxoase. Alteori fusta-creion midi era purtata cu sacou barbatesc la doua randuri de nasturi si camasa inchisa pana la gat. Si nu de putine ori alegea mantoul barbatesc, basca sau cravata, fracul sau camasa cu mansete.

Marlene Dietrich (1953)

A post shared by Old Hollywood Blondes (@oldhollywoodblondes) on

Un fashion icon ce a inspirat intreaga istorie a modei

Marlene Dietrich a avut de altfel un rol esential in a elimina orice bariera dintre sexe, adoptand mereu tinute de inspiratie masculina. Fluiditatea si lejeritatea cu care moda feminina s-a transformat – de la rochii si fuste la costume cu pantaloni – i se datoreaza. La fel si inceputurile feminismului.

Marlene Dietrich // "I am at heart a gentleman." . . . #marlenedietrich #womensfashion #glamour #quotes #classichollywood #classybroad

Citește și:

A post shared by Kerri Sohn (@kerrisohn) on

Au urmat dupa Marlene Dietrich, Yves Saint Laurent si look-ul androgin, tip tuxedo. Apoi perioada saptezecista in care David Bowie nu tine cont de sexualitate si tiparele perioadei in vestimentatie, cu make-up, coafuri colorate si salopete mulate. Daca pana atunci egalitatea dintre femei si barbati fusese promovata prin emanciparea femeii, miscarea Peacock (Paunul) din care a facut parte si Bowie venea si spunea “Hei, sunt barbat dar ador hainele mulate si glitter-ul!”

Perioada Prince continua ceea ce incepuse David Bowie, pentru ca Grace Jones sa devina femeia androgina a anilor ’80. Grunge-ul anilor ’90 aduce machiajul ochilor (Hei, Kurt Cobain a purtat inclusiv rochii cu flori sau baby-doll!). Si totul pentru ca la un moment dat o femeie a spus “Ajunge! Sunt egala cu orice barbat”.

Citește și:

Sursa foto front page – Flaunter Com/Unsplash, instagram

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.