Planta originara din Asia Meridionala, Curcuma (turmericul) nu este doar un condiment (ingredient principal al pulberii de curry), ci si un excelent antibiotic si antioxidant, imbunatatind digestia si restabilind flora intestinala.
Adusa in Europa de Marco Polo, intr-una din calatoriile sale in Orient, Curcuma a fost folosita la inceput drept materie prima pentru vopsit si ca tinctura galbena, utilizata in miniaturi. Supranumita "Sofranul Orientului", s-a bucurat de succes si drept colorant in alimentatie si preparate farmaceutice. Incepand cu secolul 16, Curcuma a devenit cunoscuta si ca medicament, cu efecte de exceptie in tratarea afectiunilor ficatului, ale bilei si intestinelor, planta fiind inclusa in celebra "Libro delle Droghe", o veritabila "biblie" a plantelor medicinale.
Boli gastro-intestinale
O lingurita de pulbere din curcuma se dizolva intr-un pahar de apa fiarta si racita. Se administreaza cate o jumatate de pahar, de doua ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de a manca. Durata tratamentului este de zece zile, se face o pauza de doua saptamani si se poate relua.
Citeste continuarea pe Realitatea.net
foto prima pagina: pixabay.com