Poate ati vazut pe rafturi un produs numit "faina de hrisca" si nu ati stiut la ce este utila. Ei bine, hrisca este numele generic dat unor plante, in majoritate anuale, apartine familiei polygonaceelor.

Horoscopul SANATATII: descopera ce iti rezerva astrele in aceasta saptamana

Printre cele mai cunoscute sunt macrisul, rubarba sau stevia creata. Se pare ca aceste plante, la origine salbatice, au inceput sa fie cultivate controlat în Asia, acum aproximativ opt mii de ani. Potrivit altor surse, ele sunt originare din Tibet.

In Balcani, denumirea a fost semnalata in urma cu aproximativ sase mii de ani. Plantele din aceasta categorie contin mult amidon, proteine de buna calitate, fier, zinc si seleniu. Dar si un compus toxic, numit fogopyrina, care poate provoca la unele persoane fenomenul de fotosensibilizare a pielii.

Hrisca este preponderent intalnita in bucataria popoarelor asiatice, fiind intr-o oarecare masura responsabila pentru aroma specifica. In Europa se folosesc mai ales germenii de hrisca, dar si fructele, care sunt asemanatoare ca si textura si consistenta cu semintele de floarea soarelui.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto interior si prima pagina: Roman Tsubin, Shutterstock

HRISCA: De ce este bine sa o mancam
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: