Setari Cookie-uri

Pledoarie pentru alb: ce simbolizează și de ce să porți haine albe

Albul este o culoare a purității și simplității, adesea ocolită pentru că se murdărește ușor. Totuși, albul are multiple semnificații și sugerează adesea luxul prin simplitate. Este culoarea stilului minimalist, prin definiție.

Albul este plin de semnificații, chiar dacă este o non-culoare, o extremă a simplității, aparent. Însă, pe cât de simplu pare, pe atât de complex este. Iar în modă este o splendoare, chiar dacă este pretențios și sofisticat în purtare. Vara însă e sezonul albului și al purității, al rochiilor vaporoase lejere care împiedică și stopează razele puternice ale soarelui.

Hai să descoperim împreună cât mai multe despre alb, o culoare a bunului gust și a rafinamentului, încărcată de simboluri!

Albul: culoare plină de semnificații

Culoarea alb semnifică fie absența, fie suma culorilor, ceea ce îi conferă o valoare ideală. Este însă și ca un moment de tranziție: la granița dintre vizibil și invizibil. Reprezintă și culoarea candidatului (lat. candidus), adică a celui care își va schimba condiția: candidații la funcțiile publice se îmbrăcau în alb. Uniformele multe sunt de culoare albă: la medici, asistenți, în marină etc. Este și o culoare sacră, a papalității și catolicismului.

Citește și:

La majoritatea popoarelor, atunci când figurau prin culori punctele cardinale, se făcea din alb culoarea estului și a vestului, adică a acestor două puncte extreme și misterioase unde soarele, astrul gândirii diurne, se naște și moare în fiecare zi. Albul este astfel o valoare limită, ca și aceste două extremități ale liniei nesfârșite a orizontului.

rochia alba de ocazie: cand o porti

Vezi când porți rochia albă se seară

Albul a fost la începuturi culoarea morții și a doliului. Așa stau încă lucrurile în întreg Orientul. Așa a fost multă vreme și în Europa: cu precădere, la curtea regilor Franței. Este culoarea giulgiului, a tuturor spectrelor și nălucilor.

Alb este și veștmântul celor ce se îndreaptă spre împărtășanie sau al logodnicei mergând la ceremonia căsătoriei. De aceea, rochia de mireasă trebuie să fie albă, dar e impropriu spus că e rochie de mireasă în această perspectivă: de fapt, e vorba de rochia celei care merge spre căsătorie. Este astfel culoarea purității, care, la origine, nu reprezintă o culoare pozitivă, un semn a ceva ce a fost asumat, ci o culoare neutră, pasivă, care arată doar că nimic, încă, nu a fost împlinit. E sensul albului virginal.

Citește și:

Cum au ajuns hainele albe pe podiumurile de modă din ultimii ani

Sfârșitul secolului anterior - pe care l-am prins și noi - era dominat în sezonul estival de negru. Era un semn de nevoie de a opune clasicului conservatorism un nou punct de vedere original, contestatar, șocant. Negru purtat vara, contrar realității că atrage razele soarelui și, deci, nu e deloc răcoros, însemna, de fapt, și frondă și mister, dar mai ales cu un scop mult mai mare: accentuarea potențialului său sexy.

Tricouri negre, pantaloni negri mulați și, mai ales, rochii negre lungi, susținute de lenjerie din dantelă neagră misterioasă, dar din ce în ce mai vizibilă, au alcătuit o modă încărcată de mesaje erotice, dar dublată totodată de o anume sobrietate.

Pe la sfârșitul anilor 90 însă, obosiți parcă de atâta „doliu”, creatorii de modă au decretat: „E timpul pentru lumină!”. Toate colecțiile au început să abordeze tema purității, expoatând în fel și chip capacitatea de reflexie luminoasă a albului imaculat. Poate și pe motiv că, precum negrul, albul se situează la cele două extremități ale gamei cromatice. Este o culoare absolută si nu are alte variații decât de la mat la strălucitor.

Citește și:

    S-au mutat și transparențele seducătoare într-un alt registru. Au devenit o pledoarie pentru suav, pentru inocent, puritate, într-un joc alternant de vizibil și opac.

    Rochia furou sau suprapunerile în care elementele de lenjerie sau ca de lenjerie intimă rămân totuși vizibile, încep să reprezinte tema principală a verilor ce urmează. Inclusiv lungimile sunt reconsiderate din perspectiva pudorii. De pildă, la finalul anilor 90, Donna Karan împingea tivurile fustelor și rochiilor undeva mult mai jos de genunchi.

    Fascinat adesea de roșul incandescent, Valentino nu a ignorat nici el nevoia de candoare și de a proiecta luxul printr-un suport de bază alb-strălucitor. Căci da, albul, înainte de a însemna puritate, este luxos. Adoptă cât mai multe piese albe în garderoba ta și vei arăta ca scoasă din cutie, de pe podiumurile de haute-couture!

    Citește și:

      Deși este o non-culoare tipică de regulă pentru lenjeria intimă, albul a indus creatorilor de modă și simplificarea la maximum a liniilor - da, dincolo de a fi luxos, albul este sublimarea cromatică a stilului minimalist! Chiar și Paco Rabanne, mare adulator al liniei mini, s-a lăsat îmbunat de alb, de dragul căruia a ajuns la soluții clasiciste impresionante: de exemplu, a creai taiorul cu pantaloni albi, destul de atipic pentru stilul său.

      John Galliano, cel sofisticat și imprevizibil, s-a refugiat și el în gama nuanțelor lăptoase, cu o suită de propuneri cu apăsate accente retro, încărcate de glamour.

      Cum porți hainele albe transparente

      În acest context, dantela albă nu mai este astfel un simplu detaliu de decor, ci suport material a cărui transparență a devenit valorificată în fel și chip. Dar tocmai că această culoare ingenuă nu este totuși lipsită de accente provocatoare: se prezintă în piese decoltate, în sublinieri ale siluetei prin materiale fluide și transparente. Albul devine astfel din imaculat, fără pată, o culoare foarte seducătoare, deși se pretinde „cuminte”. E doar o aparență subtilă. În arta fotografiei, de pildă, albul reprezintă inversul purității, fiind mai degrabă înzestrat de conotații negative.

      Prin alb poți experimenta nonșalanța și confortul, mai ales în sezonul estival. Renunți astfel la rigorile eleganței și ale modei. Apar, datorită albului, numeroase posibilități de combinații surprinzătoare: sport cu romantic, joc de masculin-feminin în stilul androgin, stilul underwear purtat ca outwear sau lenjeria intimă purtată ca haine de stradă.

      Deși, după cum spuneam și mai sus, tonul albului este în general minimalist, dar adesea se ivesc, pentru a răspunde eternei nevoi a femeii de a se împodobi și înfrumuseța, elemente rustice sau detalii a la Lolita. Se manifestă în acest mod un semn de rebeliune față de rigori și norme, față de cultul confortului vestimentar. Prin alb, se poartă mixuri de stiluri ce altădată erau considerate abateri de la normă sau pur și simplu greșeli de gust. De aceea, albul în modă este în primul rând un manifest de feminitate, de libertate, de stil propriu și original.

      Poartă alb vara asta și nu numai! Te vei simți descătușată, senină, în largul tău. Te vei simți tu! Și, mai ales, învață când să porți alb! ;)

      Surse de referință:

      Jean Chevalier, Alain Gheerbrant - Dicționar de simboluri, Editura Polirom.

      Doina Berchină - Pledoarie în alb, „Avantaje”, iunie 1998.

      Sursă main page photo: pixabay

      Vizionare placuta


      Om cu atâtea visuri (și vise!), că nu le poate contabiliza. Dar care știe că mai târziu, cândva, se vor împlini toate. Așa cum multe i-au devenit istorii de povestit...

      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.