Pentru o bună asimilare a calciului în organism avem nevoie de vitamina D. Vă recomandăm să citiți mai multe informații despre vitamina D la bebeluși și copii în articolul: VITAMINA D3 LA SUGARI ȘI COPII MICI: IMPORTANȚĂ, BENEFICII ȘI RECOMANDĂRI
De cât calciu au nevoie copiii în alimentație?Nevoile organismului pentru acest mineral diferă de la o vârstă la alta, în funcție de ritmul de creștere al copilului, dar și de stilul de viață (unii copii, mai activi, pot avea un necesar de calciu mai ridicat).
Deficitul de calciu poate fi observat în urma unor analize de rutină în care se măsoară calciul din sânge (calciu total, calciu ionic). Deși suplimentarea cu calciu permite acumularea acestui mineral într-un timp destul de rapid, totuși medicii recomandă, pe cât posibil, să se încerce obținerea calciului din alimentație, insistând pe importanța unei alimentații adecvate și echilibrate a copilului.
Necesarul de calciu la sugari și copii este:
-
Alexandra Chivu
Înțelegerea impactului: 5 greșeli ale părinților care duc la...
-
Kudika
She's Next: femeile adună mai ușor oameni în jurul lor. Cum pot...
-
Kudika
Cine ți-a frânt inima o dată ți-o va frânge din nou, dacă ierți și...
-
Kudika
CONFIDENT devine agenția de comunicare a NOTINO în România
-
Alexandra Chivu
De ce fug bărbații de femeile puternice?
-
Kudika
Am de gând să aștept moartea cu fusta șifonată și ușor ridicată, cu...
-
Kudika
Top 3 obstacole cu care se confruntă antreprenorii moderni și cum...
-
Alexandra Chivu
Mesaje de Florii. Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriții...
-
Kudika
Îți dorești o femeie frumoasă și deșteaptă, dar ești pregătit...
Laptele matern este o veritabilă sursă de nutrienți, vitamine și minerale pentru sugarul mic. Pe măsură ce sugarul crește, necesarul de nutrienți oferit de laptele matern devine insuficient, de aceea, începând cu vârstă de 6 luni se recomandă începerea diversificării bebelușului, astfel încât mâncarea să completeze alăptarea. Insistăm pe ideea de completare și nu excludere a alăptării, astfel că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sunt ca mama să continue alăptarea ca o completare a hranei solide a copilului. Specialiștii recomandă continuarea alăptării până la cel puțin 2 ani.
Laptele de vacă sau capră are, de asemenea, un conținut ridicat în calciu.
Copilul mai mare poate consuma lactate și brânzeturi, fiind preferate produsele mai sărace în grăsimi, fără adaos de zahăr sau arome sintetice. Așadar, puteți combina laptele sau brânza cu fructe, pentru a obține un preparat mai dulce și mai aromat (smoothie din lapte cu banane de exemplu, brânză sau iaurt cu fructe de pădure etc.). Mozzarela este, de asemenea, bogată în calciu și gustul acesteia poate fi îndrăgit de către copii.
Lactatele și brânzeturile vegetaleBogate în calciu sunt:
După cum ați intuit deja din topicul de mai sus, soia este bogată în calciu. La fel și boabele de fasole, fasolea Mung, năutul, mazărea.
Vă recomandăm sursele bio/organice pentru leguminoase, acestea sunt pe de o parte mai gustoase, iar pe de alta mai sănătoase.
Semințele și nucileAcestea pot fi consumate ca atare de către copilul mai mare, care nu prezintă risc pentru inec, sau măcinate pentru copilul mic. Ideal ar fi să gășiți soluții de a le consuma în stare crudă (amestecate cu iaurt de exemplu).
Semințele de susan, de cânepă, migdalele, nucile, alunele (atenție la alergiile alimentare), macul, semințele de in măcinate (se recomandă măcinarea acestora pentru că prezintă o cuticulă groasă, greu de digerat) reprezintă veritabile surse de calciu.
Semințele pot fi introduse sub formă de pudră și în smoothie, în diferite creme și budinci, în rețetele de biscuiți și prăjituri sau în salate. Citește continuare articolului în pagina 2 >>
Spune-ti parerea!