Setari Cookie-uri

Alimente bogate în calciu: pentru copiii mici și mari

Calciul este implicat în multe procese din orgsnismul nostru, de la contracția mușchilor și sănătatea inimii, până la coagulare și sănătatea oaselor. În cazul copiilor, calciul joacă un rol esențial în buna dezvoltare a organelor și sistemului nervos, dar și în procesele de creștere.

Pentru o bună asimilare a calciului în organism avem nevoie de vitamina D. Vă recomandăm să citiți mai multe informații despre vitamina D la bebeluși și copii în articolul: VITAMINA D3 LA SUGARI ȘI COPII MICI: IMPORTANȚĂ, BENEFICII ȘI RECOMANDĂRI

De cât calciu au nevoie copiii în alimentație?

Nevoile organismului pentru acest mineral diferă de la o vârstă la alta, în funcție de ritmul de creștere al copilului, dar și de stilul de viață (unii copii, mai activi, pot avea un necesar de calciu mai ridicat).

Deficitul de calciu poate fi observat în urma unor analize de rutină în care se măsoară calciul din sânge (calciu total, calciu ionic). Deși suplimentarea cu calciu permite acumularea acestui mineral într-un timp destul de rapid, totuși medicii recomandă, pe cât posibil, să se încerce obținerea calciului din alimentație, insistând pe importanța unei alimentații adecvate și echilibrate a copilului.

Citește și:

Necesarul de calciu la sugari și copii este:

  • 0-6 luni: 200 mg calciu pe zi;
  • 6-11 luni: 260 mg calciu pe zi;
  • 1-3 ani: 700 mg calciu pe zi;
  • 4-8 ani: 1000 mg calciu pe zi;
  • 9-18 ani: 1300 mg calciu pe zi;

Alimente bogate în calciu pentru copiii mici și mari

Lactatele și brânzeturile

Laptele matern este o veritabilă sursă de nutrienți, vitamine și minerale pentru sugarul mic. Pe măsură ce sugarul crește, necesarul de nutrienți oferit de laptele matern devine insuficient, de aceea, începând cu vârstă de 6 luni se recomandă începerea diversificării bebelușului, astfel încât mâncarea să completeze alăptarea. Insistăm pe ideea de completare și nu excludere a alăptării, astfel că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sunt ca mama să continue alăptarea ca o completare a hranei solide a copilului. Specialiștii recomandă continuarea alăptării până la cel puțin 2 ani.

Citește și:

Laptele de vacă sau capră are, de asemenea, un conținut ridicat în calciu.

Sugarilor cu vârstă până la 1 an nu le este recomandat laptele de vacă sau capră, aceștia primind lapte matern sau formula de lapte. Însă pot încerca iaurtul (din lapte pasteurizat dacă este preparat în casă!), precum și brânza calcică.

Copilul mai mare poate consuma lactate și brânzeturi, fiind preferate produsele mai sărace în grăsimi, fără adaos de zahăr sau arome sintetice. Așadar, puteți combina laptele sau brânza cu fructe, pentru a obține un preparat mai dulce și mai aromat (smoothie din lapte cu banane de exemplu, brânză sau iaurt cu fructe de pădure etc.). Mozzarela este, de asemenea, bogată în calciu și gustul acesteia poate fi îndrăgit de către copii.

Citește și:

Lactatele și brânzeturile vegetale

Bogate în calciu sunt:

  • Laptele de soia;
  • Laptele de migdale;
  • Laptele de orez fortificat cu calciu;
  • Tofu;

Leguminoasele – bogate în calciu

După cum ați intuit deja din topicul de mai sus, soia este bogată în calciu. La fel și boabele de fasole, fasolea Mung, năutul, mazărea.

Vă recomandăm sursele bio/organice pentru leguminoase, acestea sunt pe de o parte mai gustoase, iar pe de alta mai sănătoase.

Semințele și nucile

Acestea pot fi consumate ca atare de către copilul mai mare, care nu prezintă risc pentru inec, sau măcinate pentru copilul mic. Ideal ar fi să gășiți soluții de a le consuma în stare crudă (amestecate cu iaurt de exemplu).

Semințele de susan, de cânepă, migdalele, nucile, alunele (atenție la alergiile alimentare), macul, semințele de in măcinate (se recomandă măcinarea acestora pentru că prezintă o cuticulă groasă, greu de digerat) reprezintă veritabile surse de calciu.

Citește și:

Semințele pot fi introduse sub formă de pudră și în smoothie, în diferite creme și budinci, în rețetele de biscuiți și prăjituri sau în salate. Citește continuare articolului în pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
22 Februarie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.