Zacusca de fasole este o reteta care imi aduce aminte de copilarie, de zilele de toamna cand ma furisam in camara si o devoram cu pofta. E un preparat delicios care nu ar trebui sa lipseasca din camara niciunei gospodine desavarsite, care isi doreste sa aiba mereu ceva bun de servit la masa.

Foto: zacusca, Shutterstock

Ingrediente zacusca de fasole
    1kg fasole uscata boabe 2 kg ceapa 1.5 kg gogosari 2 kg rosii 600 g morcovi 1 l ulei 1 borcan de bulion 1 lingura de cimbru uscat Sare, piper
Mod de preparare zacusca de fasole

Partea cea mai complicata la aceasta reteta este sa fierbi fasolea. Se pune la fiert pana da in primul clocot si se schimba apa. Se da si in al doilea clocot, se schimba apa si se aduga morcovul dat in prealabil pe razatoarea mare. Se mai lasa sa dea un clocot, apoi se scurge cat se poate de bine de zeama. Atentie fasolea nu trebuie sa fie fiarta foarte tare!

Legumele se dau prin blender sau se taie pur si simplu. In alta oala, punem uleiul, ceapa si restul legumelor la calit. Cand fasolea e fiarta o tocam si adaugam pasta formata in oala. Dupa ce am adaugat pasta de fasole punem piperul macinat, sarea, cimbrul si lasam la foc mic pana scade 1/3 din compozitie, amestecand des ca sa nu se lipeasca. Cand zacusca a scazut si uleiul s-a ridicat deasupra, adaugam bulionul si o mai lasam 15 minute la foc mic. Zacusca fierbinte se toarna cu atentie in borcane curate, calde si uscate, se leaga bine cu celofan sau cu capac si se invelesc in prosoape sau paturi calde. Zacusca de fasole se serveste rece, ca aperitiv, alaturi de muraturi.

Pofta buna! Foto prima pagina: zacusca, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: