Placinta cu gutui ne aduce aminte de serile tarzii de toamna in care ne lasam rasfatati de aroma placintei facute cu drag de mama cand mergeam la tara. Gutuile erau proaspat culese din gradinuta din fata casei dupa care erau preparate in asa fel incat gustul lor intens nu se pierdea, se transforma in ceva si mai delicios. Revenind la reteta noastra, trebuie mentionat faptul ca gutuile nu sunt bune numai datorita aromei lor deosebite dar si pentru ca sunt foarte sanatoase: contin multe vitamine, fier, fibre si saruri minerale.

Ingrediente placinta cu gutui

• 4 gutui • 1 plic praf de copt • 250 ml lapte • 500 g faina • 60 g unt • 1 plic zahar vanilat • 1 lingurita scortisoara • 250 ml ulei • 130 g zahar • 1 lingura otet • 6 linguri apa minerala plata

Foto interior si prima pagina: Mancare, Shutterstock

Mod de preparare placinta cu gutui

1. Pui intr-un vas mai mare praful de copt, apa, uleiul, zaharul, otetul si laptele. Dupa ce ai amestecat urmeaza sa adaugi faina. Apoi framanti pana cand obtii un aluat mai tare, adaugand faina in cazul in care mai trebuie. Lasi aluatul la crescut cel putin un sfert de ora.

2. Speli bine gutuile, le cureti de coaja si de seminte, dandu-le apoi prin razatoare. Dupa aceea amesteci gutuile cu zaharul, scortisoara si zaharul vanilat.

3. Imparti aluatul in doua; intr-o tava unsa cu unt se pune o foaie, dupa care pui deasupra umplutura.

4. Peste umplutura pui untul ramas, adaugand apoi cealalta foaie de aluat pe care o vei intepa cu o scobitoare.

5. Lasi tava in cuptor aproximativ 50 de minute, iar dupa ce s-a facut placinta poti presara zahar pudra deasupra.

Pofta buna!

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: