Setari Cookie-uri

7 Sfaturi pentru un interviu de succes

Evita cliseele si cuvintele goale. Fii pregatit sa iti sustii declaratiile privind abilitatile si realizarile tale cu dovezi clare si specifice.

Partea cea mai grea este fara indoiala cand vine vorba de punctele slabe. Toti avem puncte slabe, aspecte din viata si personalitatea noastra care necesita imbunatatire, dar cui ii place sa le recunoasca, mai ales la un interviu? In primul rand evita sa spui ca nu ai niciun punct slab, pentru ca lucrul acesta nu te va pune intr-o lumina buna. Daca sustii acest lucru, inseamna in ochii intervievatorului fie ca nu constientizezi cum esti, fie esti prea orgolios, fie vrei sa ascunzi lucrurile negative. Oricum ar considera, tot nu iti este favorabil sa te declari a fi impecabil.

Asadar, gandeste-te la un aspect unde nu stai prea bine, formuleaza-l si imediat adauga faptul ca lucrezi la imbunatatirea lui. Daca poti sa dai si un exemplu, cum lucrezi si ce progrese ai facut de-a lungul timpului, cu atit mai bine! Vei castiga in acest fel credibilitate. De pilda ai putea sa recunosti ca ai tendinta sa spui lucrurile prea direct sau ca ai obiceiul sa te concentrezi pe imaginea de ansamblu si sa pierzi din vedere detaliile sau ca iti este greu sa delegi - desigur, expui acestea doar daca sunt lucruri reale si daca nu sunt cerinte esentiale in descrierea jobului.

De exemplu daca atentia la detalii este o cerinta prioritara a jobului, e clar ca nu este deloc indicat sa admiti ca ai o problema in acest sens - de fapt daca ai realmente asemenea incompatibilitati cu jobul in discutie, nici nu este indicat sa candidezi, pentru ca si in eventualitatea ca-l obtii, vei fi permanent extra-stresat si ultra-nemultumit cu un job atit de nepotrivit tie.

4. Fii constient de limbajul non-verbal!

O multime de lucruri despre tine se pot afla din gesturile tale. Astfel, pentru a crea un bun raport cu intervievatorul, este indicat ca atitudinea ta sa fie imaginea in oglinda a celui din fata ta. De exemplu, daca intervievatorul sta cu mainile sprijinite de masa, aseaza-le si tu la fel - nu le tine incrucisate sub nicio forma, pentru ca acest gest denota o atitudine defensiva, rezervata sau neincrezatoare. Daca se lasa pe spate sprijinindu-se de spatarul scaunului, aseaza-te si tu la fel.

De asemenea, daca persoana din fata ta vorbeste repede, incearca sa vorbesti si tu in acelasi ritm, iar daca vorbeste lent, modereaza-ti si tu ritmul, caci pentru cei care vorbesc calm, rar si eventual apasat, sunt obositoare persoanele care vorbesc repede si mult, precum si invers. Observa-ti cu grija interlocutorul si adapteaza-ti gestica dupa el. In plus, nu uita sa zambesti si sa pastrezi contactul vizual cand raspunzi la intrebari. Daca esti timid/a si nu te poti uita direct in ochii persoanei din fata ta, uite-te la fruntea ei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Septembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.