Setari Cookie-uri

Cea mai periculoasa dieta!

Dieta care te poate baga in spital.

O dieta bogata in proteine de origine animala, prin urmare acidifianta, creste considerabil riscul de diabet de tip 2, cea mai frecventa forma de diabet, conform unui studiu publicat marti de cercetatorii de la Institutul national al sanatatii si cercetarii medicale din Franta (Inserm),potrivit AFP, informeaza Mediafax.

"Este vorba despre primul studiu care a stabilit o legatura intre aciditatea alimentelor si cresterea semnificativa a riscului de diabet de tip 2", a declarat Guy Fagherazzi, unul dintre autorii studiului aparut in revista Asociatiei europene pentru studiul diabetului Diabetologia.

Aciditatea organismului unei persoane depinde direct de ceea ce mananca, unele alimente avand efect acidifiant, in timp ce altele au efect alcalinizant, atunci cand sunt absorbite in organism.

foto interior si prima pagina: Shutterstock.com

Citește și:

Aciditatea este masurata cu ajutorul indicelui PRAL (potential renal acid load), care permite clasificarea alimentelor in functie de incarcatura lor acida sau alcalina.

Conform doctorului Guy Fagherazzi, carnea, mai ales produsele procesate din carne, branzeturile si produsele lactate fac parte din alimentele cele mai acidifiante, in timp ce fructele si legumele sunt, dimpotriva, alcalinizante.

Cercetatorii de la Inserm au studiat alimentatia unui esantion de 66.000 de femei afiliate la MGEN (Mutuelle Générale de l'Education nationale - Societatea generala a educatiei nationale), timp de 14 ani, interval in care 1.372 dintre ele au contractat diabet de tip 2.

Comparand compozitia alimentelor pe care le consuma si ajustand rezultatele pentru a elimina ceilalti factori de risc (obezitate, sedentarism si tabagism), cercetatorii au descoperit ca 25 % dintre femei, care urmasera dieta cea mai acidifianta, aveau un risc cu 56 % mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, in raport cu 25 % dintre femeile care urmasera dieta cea mai alcalinizanta.

Citește și:

Riscul a crescut chiar cu 96 % in cazul femeilor cu constitutie normala, care consumau alimente cu incarcatura acida ridicata, in timp ce cresterea era net mai redusa (cu 28 %) in cazul femeilor obeze sau supraponderale, ceea ce sugereaza ca "in cazul femeilor cu risc crescut de diabet, efectul alimentatiei ar fi mai redus", arata Guy Fagherazzi.

Pentru a explica fenomenul, cercetatorul francez a avansat ipoteza conform careia o dieta acidifianta "antreneaza o crestere a riscului de insulino-rezistenta, altfel spus incapacitatea corpului de a secreta insulina, cand are nevoie de aceasta pentru reglarea glicemiei."

Medicul francez recunoaste totodata necesitatea unor studii ulterioare, care sa confirme rezultatele cercetarilor de pana acum. Un studiu precedent, publicat in 2011, evocase deja existenta unei legaturi intre insulino-rezistenta si incarcatura acida a alimentelor.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.