Iata si cel de-al doilea fragment din cel mai recent roman al lui Paulo Coelho: Aleph urmeaza sa apara in librarii in 20 octombrie, fiind publicat la editura Humanitas. In fata hotelului din Moscova, cand sosesc cu editorii mei, ma asteapta o fata. Se apropie si-mi strange mainile.

— Trebuie sa vorbesc cu dumneavoastra. Am venit din Ekaterinburg pentru asta.

Sunt obosit. M-am trezit mai devreme decat de obicei, a trebuit sa schimb avionul la Paris pentru ca nu exista zbor direct, am incercat sa dorm in timpul calatoriei dar, ori de cate ori reuseam sa atipesc, intram intr-un soi de vis repetitiv care nu-mi facea deloc placere.

Intind mana ca sa-mi iau ramas-bun si observ ca mainile ei sunt foarte reci.

— De ce n-ai intrat in hotel sa ma astepti?
— V-am citit blogul zilele trecute si am inteles ca ati scris pentru mine.

Ea scoate o hartie imprimata cu o parte din textul meu. Il stiu pe dinafara, desi nu-mi amintesc cine mi-a relatat povestea: un barbat care are nevoie de bani il roaga pe patronul sau sa-l ajute. Patronul il provoaca: daca va petrece o noapte intreaga in varful muntelui, va primi o mare recompensa, dar daca nu va reusi, va trebui sa lucreze pe gratis.

Textul continua:

Iesind din pravalie, a vazut ca sufla un vant inghetat, l-a apucat frica si s-a hotarat sa-l intrebe pe prietenul sau cel mai bun, Aydi, daca nu era o nebunie sa tina pariul acela.

Dupa ce s-a gandit putin, Aydi a raspuns: Am sa te ajut. Maine, cand vei fi in varful muntelui, priveste inainte. Eu am sa fiu pe varful muntelui invecinat, voi petrece toata noaptea cu un foc aprins pentru tine. Uita-te la foc, gandeste-te la prietenia noastra, si asta il va tine aprins. Ai sa reu sesti, si dupa aceea eu am sa-ti cer ceva in schimb.

Ali a trecut proba, a primit banii si s-a dus la prietenul sau acasa: Mi-ai spus ca vrei o rasplata.

Aydi a raspuns: Da, dar nu in bani. Promite-mi ca, daca vreodata un vant rece va trece prin viata mea, vei aprinde pentru mine focul prieteniei.

Traducere din portugheza de MICAELA GHITESCU HUMANITAS FICTION, 2011, pentru prezenta versiune romaneasca

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: