De curand la Editura Humanitas, in seria Memorii-Jurnale, a aparut volumul Asa s-au intamplat, asa le-am insemnat de Luli August Sturdza, cu ilustratii din lucrarile autoarei. Mozaicul memorialistic pe care pictorita, graficiana, artista decoratoare Luli August Sturdza (Bucuresti, 1922  Los Angeles, 2000) l-a lasat in urma reprezinta o marturie a unei vieti aventuroase si a unei personalitati de o fermecatoare originalitate.

Editia Humanitas e prefatata de Adrian Silvan-Ionescu si are o anexa cu doua texte noi. „Multumesc fiecarui om al carui drum s-a intalnit vreodata cu al meu: de la fiecare am invatat. Am invatat de la gradinile pe care le-am ingrijit, de la animalele care au trait in preajma mea. Am invatat de la copacii sub care m-am odihnit.

Cativa, fiindca de putine ori mi-a fost dat sa ma odihnesc.

Daca veti vrea sa faceti o pomana pentru mine, stropiti o planta insetata, hraniti un caine flamand si invatati copiii sa se uite la stele. Bogdaproste. Bucurati-va de fiecare clipa.“ - Luli August Sturdza

Adrian-Silvan Ionescu despre Luli August Sturdza:

„Era o persoana de o uimitoare vitalitate, cu o imaginatie debordanta, cu vaste cunostinte despre secolul al XIX-lea, din care parea ca se intoarce spre a infrumuseta o lume mohorata de norii comunismului, nori care, in anii ’70, cand am cunoscut-o, pareau sa fie atotstapanitori. In acel intuneric opac, prin spiritul ei alert, prin voiosia si inclinatia fireasca spre ludic, ea aducea in mediul celor ce o frecventau si o iubeau o raza de lumina si o speranta ca, totusi, cerul se va limpezi.“

…si despre cartea ei:

„Propriile amintiri sunt impletite cu o substantiala doza de fantezie si o scriitura placuta, captivanta. Este o carte despre adaptare si despre rezistenta, despre gemete acoperite de hohote de ras, pentru ca autoarea a stiut totdeauna cum sa se ridice deasupra multelor incercari la care a supus-o viata facand haz, jucandu-se, uneori ironizandu-i pe cei din jur, ca si pe sine, dar cu o mare bonomie.

Cu spiritul ei sagalnic, plin de colocvialitate, aceasta carte postuma de note si memorii se adreseaza direct cititorului ca unui cunoscut, ca unui prieten drag. De la prima pagina te atrage prin sinceritatea ei deconcertanta, neobisnuita in zilele noastre pline de falsitate.“

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: