Un periplu prin lumea unuia dintre cele mai apreciate genuri ale compozitiei muzicale – SIMFONIA - va propun Orchestra Nationala Radio si dirijorul Jin Wang, in concertul programat vineri, 26 aprilie (19.00) la Sala Radio.

Calatoria va incepe in clasicismul austriac cu Haydn – supranumit si „parintele simfoniei” - cu a sa Simfonie nr. 1 in re major.

Urmatorul popas va fi la trecerea intre clasicism si romantism prin Simfonia nr. 1 in do major a marelui Beethoven, care a dus mai departe maiestria lui Haydn, profesorul sau care i-a influentat puternic creatiile. Seara se va incheia cu Simfonia nr. 1 in re major semnata de compozitorul austriac romantic tarziu Gustav Mahler, care considera ca „O simfonie trebuie sa fie precum lumea: trebuie sa cuprinda TOTUL.”

Distins muzician si dirijor, Jin Wang - care va conduce aceasta calatorie muzicala prin lumea simfoniei - a studiat dirijatul de orchestra la Conservatorul din Beijing si apoi la Academia de Muzica din Viena, avand sansa de a se perfectiona de-a lungul timpului cu reputati maestri ai baghetei printre care se numara Zubin Mehta si Leonard Bernstein.

Jin Wang a repurtat numeroase succese si a obtinut premii in cadrul unor competitii internationale dintre care amintim: „Fittelberg” – Polonia, „Muzica secolului XX” – Austria, „Budapest Television” – Ungaria, „Dinu Niculescu” – Romania, „Primavara la Praga” – Cehia, „Nikolai Malko” – Danemarca, „Arturo Toscanini” – Italia.

A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Orchestra Simfonica Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Nationala din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonica din Singapore, Orchestra Simfonica „Yomiuri” din Tokyo, precum si al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga si Berlin.

A fost de asemenea invitat al Filarmonicii de Stat din Moravia, al Filarmonicii „Janacek”, a dirijat la Opera Nationala din Finlanda si Opera Comica din Berlin, precum si la Orchestra Nationala Radio din Romania; este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar in stagiunile 2006-2008 a fost director atat al Filarmonicii cat si al Operei din Würzburg.

Pentru alte informatii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor si Corurilor Radio va rugam sa consultati site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane si in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum si la Casa de bilete a Salii Radio.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: