Cand vine vorba despre alimentatie si mai ales despre diete si idei pentru a elimina surplusul de kilograme imaginatia umana intrece limitele nascocind tot felul de mituri care, surprinzator, au la baza o explicatie care la o prima abordare chiar pare sa fie reala. Insa... nu e chiar asa vom putea noi constata dupa o analiza mai atenta a acestor mituri.
Insuccesul miturilor alimentare nu consta numai in gradul lor de adevar, ci si in faptul ca nu se potrivesc in general indivizilor care apeleaza la ele. Stim foarte bine (sau aflam) ca o dieta cat mai buna va fi obligatoriu una personala, ci nu “cea pe care o tine si vecina”. Corpul ne transmite multe mesaje, ne cere tot ceea ce are nevoie, trebuie doar sa invatam sa il intelegem si sa facem diferenta intre pofte si nevoi nutritionale.
Sa trecem la subiect. Am extras mai jos cele mai crezute mituri despre alimente, iata care sunt acestea:
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- 14 mituri și adevăruri despre cancerul mamar: Cine, cum și de ce poate face cancer de sân
- Autismul, drama invizibilă a României. Allianz-Țiriac investește 1 milion de euro în Campus Lumya
- Hardcore american și gothic nordic la ASTRA Rock 2025: Dog Eat Dog și Cemetery Skyline - noile nume de pe afiș!
Painea ingrasa
Painea face parte din primele alimente eliminate dintr-o dieta. Din pacate acest pas este o greseala. Painea contine multi carbohidrati importanti pentru organismul nostru, insa efectele de ingrasare constau in incorecta asociere a painii cu restul alimentelor. Nu este bine sa mancati grasimi (prajeli spre exemplu, mezeluri grase, sunca grasa) cu paine, ori paine cu cartofi prajiti (cartofii au de asemenea un continut foarte mare de carbohidrati, astfel ca nu veti avea o masa variata in nutrienti) etc. Branzeturile, ceaiul, laptele, ouale fierte (nu prajite), mierea sunt alimente ce se potrivesc spre exemplu unui mic dejun sanatos. Insa ceva de adaugat: painea este buna atunci cand este consumata in cantitati normale (maxim o piane pe zi).
Grepfrutul slabeste
Acest mit a fost fondat pe principiul ca acidul citric continut de acest fruct (in cantitatri mai mari fata de restul citricelor) ar topi depozitele grase. Din pacate insa acidul citric nu va interfera niciodata direct cu grasimile sau celulele adipoase in incercarea de a “le convinge” sa mobilizeze grasimile intracelulalre. Citricele sunt benefice prin continutul de vitamine, mai ales vitamina C, implicata in multe procese metabolice. Insa aceste beneficii nu pot garanta eliminarea surplusului de kilograme. Vestita dieta cu grepfrut s-a dovedit a functiona mai mult prin efect placebo.
- Povestea celei mai sângeroase contese din istoria Transilvaniei, Elisabeta Bathory
- La 48 de ani de la cutremurl din 1977, bucureștenii sunt îngrijorați de cutremure: 8 din 10 consideră că orașul nu este pregătit
- Cât de fericiți sunt românii la locul de muncă? 7/10 și doar 1 din 3 ar recomanda locul de muncă altor persoane