Setari Cookie-uri

10 mituri despre alimentatie pe care oricine le crede

Cand vine vorba despre alimentatie si mai ales despre diete si idei pentru a elimina surplusul de kilograme imaginatia umana intrece limitele nascocind tot felul de mituri care, surprinzator, au la baza o explicatie care la o prima abordare chiar pare sa fie reala. Insa... nu e chiar asa vom putea noi constata dupa o analiza mai atenta a acestor mituri.

Nu manca dupa ora 17

Daca mananci dupa aceasta ora sau seara organismul va asimila tot si nu vei scapa de suplusul de kilograme. Ba chiar daca mananci seara nu vei dormi bine sau vei avea cosmaruri. Aceste doua afirmatii sunt mituri, nu le credeti. Indiferent daca mancam seara sau nu, organismul asimileaza in aceeasi masura o masa, indiferent de ora. Daca sariti insa peste masa de seara si peste cea de dimineata (cum majoritatea persoanelor obisnuiesc) veti ajunge sa aveti o masa pe zi, maxim doua. Organismul intelege ca se afla in situatia ce se cheama “pericol de infometare” si va depozita cat mai mult din tot ceea ce asimileaza, va micsora metabolismul bazal si, in final, cu una sau doua mese pe zi veti constata cum greutatea creste vazand cu ochii. Sa revenim la a doua afirmatie. Daca mananci seara poti dormi foarte linistit, fara sa ai cosmaruri, cu conditia sa tii cont de ceea ce mananci si cat mananci. Este evident ca, de vei consuma la cina alimente care se digera greu, cu continut mare in grasimi si proteine (fripturi, mancaruri sofisticate etc.) stomacul va fi ocupat cu digestia si nu iti va asigura un somn linistit. Insa, daca la cina consumati alimente si bauturi cu rol calmant si inductor de somn nu veti avea probleme expuse de mit.

Citește și:

Pestele si uleiul de masline scad colesterolul

Aceste alimente au roluri benefice asupra organismului si intr-adevar scad colesterolul prin continutul lor de acizi grasi nesaturati. Insa nu sunt singurele alimente cu astfel de roluri, spre exemplu si uleiul de floarea soarelui, de porumb, de soia au acelasi efect hipocolesterolemiant si contin unele substante in plus fata de uleiul de masline si peste utile in procesele de crestere si de regenerare celulara.

Grasimile vegetale nu sunt daunatoare

Teoretic este foarte adevarat ca grasimile vegetale nu sunt daunatoare organimului asa cum sunt cele animale. Insa, daca luam in calcul procedeele de obtinere a unor produse grase de origine vegetala putem afirma ca si aceste grasimi sunt daunatoare. Spre exemplu unele uleiuri obtinute industrial sunt ultra rafinate (de palmier, de cocos, chiar si uleiul de masline) si in locul acizilor grasi nesaturati pe care ii contin grasimile vegetale aceste uleiuri ajung sa aiba in continut acizi grasi saturati, cu aceleasi efecte daunatoare privind colesterolul si sistemul cardio-vascular. Cam asa stau lucrurile si in cazul unor margarine care sunt obtinute din grasimi vegetale.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.