Potrivit unui studiu comandat de Maggi si efectuat de Research International legat de obiceiurile alimentare in Romania, ceapa uscata este nelipsita de la masa romanilor. 36% dintre romani afirma ca ceapa este principalul ingredient atat la masa de pranz, cat si la cina. In competitie cu ceapa, dar fara sa devina o amenintare reala pentru aceasta, in topul principalelor ingrediente consumate de romani se mai afla cartofii, cu 29%, si, poate surprinzator pentru unii, morcovii, cu 22%.
„Pentru cei care-si doresc o alimentatie echilibrata, legumele, fructele si cerealele integrale trebuie sa ocupe cea mai mare pondere in consumul zilnic. Studiul Maggi arata, printre altele, faptul ca legumele proaspete se regasesc in 69% din mancarurile pentru masa de pranz sau de seara, lucru care denota preocuparea acestora pentru o alimentatie corecta. Indiferent de categoria de produse despre care vorbim, este recomandat sa cunoastem si modalitatea optima de pregatire a alimentelor pentru a nu-si pierde din proprietatile nutritive”, declara Elena Casapu, Nutritionist Maggi.
Desi, in general, romanii considera ca adopta un stil de viata sanatos, doar 62% dintre acestia servesc micul dejun, in timp ce 38% sar peste prima masa a zilei.
„Pregatirea si servirea mesei in familie sunt foarte importante pentru o alimentatie echilibrata. In primul rand, pentru ca putem controla valorile nutritive continute de ingrediente, prin prepararea corecta a acestora, si gramajele recomandate pentru o portie, in functie de varsta. Parintii pot oferi, in acelasi timp, o subtila „lectie de gastronomie” copiilor, care vor prelua in mod natural gesturile, insusindu-si obiceiurile alimentare corecte”, adauga Elena Casapu.
Studiul a fost comandat de Maggi si efectuat de Research International la nivel national in perioada februarie - martie 2009, pe un esantion de 806 persoane, cu varste cuprinse intre 20-64 ani.