Setari Cookie-uri

10+ 1 must know in sanatate

Cultura populara e plina de invataturi pentru toata lumea ce ating cam orice ne-ar trece prin cap. Iar cum chestiunile legate de sanatate constituie o parte majora a vietii noastre, acestea nu puteau scapa de domeniul speculatiei. Unele dintre povestirile care circula au un sambure de adevar in ele in timp ce altele nu sunt decat concluzii gresite. V-am pregatit in paginile ce urmeaza adevarul ce se ascunde in spatele unor povestiri referitoare la sanatatea noastra pe care le auzim cu usurinta de la cei din jur, indiferent de pregatirea lor profesionala.

3. Persoanele supraponderale au un metabolism incet: FALS

Oare cata lume se plange ca se ingrasa datorita unui metabolism incet? Conform acestora, organismul lor nu arde caloriile consumate la fel de bine ca in cazul persoanelor slabe ceea ce duce la ingrasare. Un studiu recent realizat de Universitatea din Chicago arata insa ca persoanele supraponderale au de fapt un metabolism mai rapid si ard mai multe calorii ca persoanele slabe. Arderile rapide dau energia necesara pentru ca organismul sa se miste in ciuda greutatii excesive.

4. Bomboanele contin mercur: IN DISCUTIE

La inceputul anului a aparut un studiu in jurnalul Environmental Health care sustinea ca indulcitorul HFCS (High Fructose Corn Syrup)- sirop de porumb cu un continut inalt de fructoza- contine mercur intr-o doza ce ar putea fi periculoasa pentru copii si pentru femeile insarcinate. Dupa cum se stie, mercurul e o substanta ce poate interveni in procesul de dezvoltare normala a creierului. Raspunsul industriei producatoare de sirop de porumb a fost prompt; procedeul de productia ce presupune utilizarea mercurului pentru obtinerea HFCS nu mai este folosit. Insa, dupa cum arata institutul american responsabil cu reglementarile din domeniul agricol si comercial (Institute for Agriculture and Trade Policy), aceasta procedura mai este inca folosita in S.U.A.

HFCS este folosit pentru indulcirea a numeroase produse, in special dulciuri si bauturi. In S.U.A. este folosit la producerea Coca-Cola si Pepsi. In Romania se pare insa ca procedura de productie inlocuieste HFCS-ul cu zaharul obtinut din trestia de zahar.

Prin urmare e indicat sa citesti cu atentie etichetele dulciurilor din comert pe care le consumi si sa le eviti, pe cat se poate, pe acelea care contin HFCS. Expertii in nutritie sustin ca HFCS devine periculos pentru organism in momentul in care este ingerat in cantitati mari (cam 20 kg anual).

5. Femeile insarcinate ar trebui sa manance cat pentru doi: FALS

Un sondaj recent arata ca doua femei din cinci considera ca o femeie insarcinata manaca pentru doi oameni, prin urmare excesul alimentar este nu doar explicabil ci si de dorit. Expertii sustin insa ca femeile insarcinate au nevoie doar de 200 de calorii pe zi (echivalentul a doua felii de paine) in plus fata de cantitatea necesara unei persoane obisnuite, iar acest exces caloric este necesar doar in ultimele 3 luni de sarcina.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.