Setari Cookie-uri

10+ 1 must know in sanatate

Cultura populara e plina de invataturi pentru toata lumea ce ating cam orice ne-ar trece prin cap. Iar cum chestiunile legate de sanatate constituie o parte majora a vietii noastre, acestea nu puteau scapa de domeniul speculatiei. Unele dintre povestirile care circula au un sambure de adevar in ele in timp ce altele nu sunt decat concluzii gresite. V-am pregatit in paginile ce urmeaza adevarul ce se ascunde in spatele unor povestiri referitoare la sanatatea noastra pe care le auzim cu usurinta de la cei din jur, indiferent de pregatirea lor profesionala.

Zaharul nu cauzeaza comportamente hiperactive, cel putin asa sustine un studiu facut de Spitalul de Copii “Riley” din Indianapolis. Cercetatorii implicati in studiu au mai descoperit in cadrul acestuia ca, de fapt, parintii care considera ca odraslele lor au baut o bautura dulce sau au mancat ceva dulce le catalogheaza automat comportamentul drept hiperactiv, cand de fapt nu exista nici o schimbare fata de comportamentul normal.

10. Trosnitul degetelor contribuie la aparitia artritei: FALS

Poate ca e enervant si suna dureros insa trosnitul degetelor, un tic nervos pentru multe persoane, nu duce la apritia artritei, astfel incat nu mai poti folosi scuza asta pentru a-i face sa se opreasca pe cei ce te irita cu aceasta practica. Studiile medicale nu au reusit sa stabileasca o legatura intre aceasta activitate si aparitia dureroasei afectiuni. Raman totusi motive medicale care sa ii convinga pe fanii acestui “sport” sa renunte. Un studiu facut in aceasta directie arata ca trosnitul degetelor duce la intinderea ligamentelor ceea ce in timp poate cauza umflarea mainilor si slabirea puterii de prindere a acesteia.


11. Cand stranuti ti se opreste inima: FALS

Un studiu facut nu demult arata ca aproximativ doua milioane de motociclisti au fost implicati intr-un accident, au fost pe punctul de a se accidenta sau au pierdut controlul vehicului ca urmare a unui stranut. Studiul a contribuit la intarirea parerii deja existenta ca atunci cand stranuti inima se opreste. In realitate, atunci cand o persoana stranuta presiunea din piept creste la inhalare si scade brusc la exhalare astfel incat ritmul cardiac se modifica insa nu se opreste.




Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.