Setari Cookie-uri

6 Metode pe care psihologii le folosesc pentru a scapa de stres

Conceptul principal de a scapa de stres este sa te distantezi de problema pentru o vreme. Si cu cat reusesti sa o faci, cu atat mai repede te vei recupera si vei fi pregatita pentru noi provocari. 

Psihologii sunt specialisti care ne ajuta sa rezolvam probleme, sa depasim temeri si sa ne sortam sentimentele astfel incat sa avem o viata mai linistita si mai frumoasa. Insa si ei sunt fiinte umane si din cand in cand trebuie sa faca fata stresului.

foto interior si prima pagina: Chris Harvey, Shutterstock

Am gasit pe BrightSide cateva metode pe care psihologii le folosesc pentru a reduce stresul:

1. Scrie pe hartie tot ce iti vine in minte

Psihologul John Duffy ne spune sa scriem care sunt gandurile noastre: "Pentru a reduce stresul, fac notite. Ganduri, situatii, relatii cu oamenii, idei de articole. Scriu tot ce imi trece prin minte. Acest proces creativ este foarte util deoarece ne ajuta sa uitam de probleme, mintea devine mai clara si tensiunea dispare. Dupa aceea, vad lucrurile dintr-o alta perspectiva."

2. Incordeaza-ti muscii

Citește și:

Psihoterapeutul american Kevin Chapman foloseste o metode de relaxare a muschilor dezvoltata in 1920.

Ideea este simpla: dupa orice tensiune puternica se produce o relaxare puternica. Asta inseamna ca trebuie sa iti incordezi muschii timp de 10 secunde si apoi sa te concentrezi asupra sentimentului de relaxare timp de alte 20 de secunde.

3. Reactioneaza corect sau nu reactiona deloc

Psihologul Susan Krauss Whitbourne nu lupta impotriva stresului. Ea are o mantra speciala pe care o repeta cand se afla intr-o situatie stresanta. Ea spune: "Nu pot schimba situatia, insa imi pot schimba reactia."

O reactie pozitiva la o situatie negativa ajuta la evitarea stresului. De asemenea, putem invata din greselile noastre.

4. Opreste fluxul gandurilor tale

Psihologul Martin Seligman recomanda o metoda usoara si populara pentru a scapa de stres: bate din palme si spune "Gata! Ma voi gandi mai tarziu la asta." Apoi incearca sa iti indrepti atentia catre un lucru minunat.

Citește și:

5. Petrece o ora facand ce iti place

Psihoterapeutul Amy Przeworski recomanda sa gasesti o perioada in care sa poti face tot ce iti doresti: citeste, deseneaza, gateste, fa exercitii fizice - orice te face fericita. Fara munca, responsabilitati, ganduri negative... nu trebuie sa existe nimic care sa te supere.

6. Fa ceva folositor

Joyce Marter foloseste o metoda des intalnita: pentru a iti goli mintea, trebuie sa faci ceva util. De exemplu, sterge praful, spala vasele, da cu aspiratorul. Principala regula este ca trebuie sa te ajute sa iti distragi atentia de la ce te streseaza.

Conceptul principal de a scapa de stres este sa te distantezi de problema pentru o vreme. Si cu cat reusesti sa o faci, cu atat mai repede te vei recupera si vei fi pregatita pentru noi provocari.

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.