Setari Cookie-uri

Psihologia alimentatiei: 7 Strategii de mindfulness eating

Planificarea unei diete corespunzatoare incepe de la cumparaturi!

Ce poti face? Nu tine mancarea aproape! Iti provoci vointa intr-un mod inutil si cel mai probabil ineficient. O alta varianta este sa pastrezi la vedere alimente sanatoase in locul celor nesanatoase. Un bol cu fructe poate inlocui cu succes o cutie cu bomboane!

Atentie! S-a observat ca principiul comoditatii se aplica si la apa. Prin urmare trebuie sa ai apa in apropierea ta pentru a o consuma!

Strategia 5: Evita mancatul “dezordonat”

Un experiement simplu a dovedit ca mananci mai mult atunci cand ai mai mult: Atunci cand li s-au oferit bomboane M&M gratis, persoanele care au primit pungi mai mici au mancat in medie 71 de bomboane comparativ cu o medie de 137 de bomboane la cei care au primit pungi mai mari.

Pune-ti pe o farfurie sau intr-un bol cantitatea pe care urmeaza sa o mananci din ceva anume: chipsuri, bomboane, mancare. De multe ori mancam fara sa gandim, direct din punga, iar la final suntem convinsi ca am luat doar 2 guri cand in realitate punga este aproape goala.

Citește și:

Strategia 6: Munceste pentru mancarea ta!

Va povesteam acum ceva vreme despre una dintre regulile intelepte ale celebrului Michael Pollan: poti sa mananci orice, cat timp il gatesti tu. Sfatul poate fi completat de concluzia uneia dintre cele mai celebre carti de psihologie a alimentatiei, Obse Humans and Rats, scrisa de prof. Stanley Schachtee: cu cat este mai greu sa facem rost de mancare, cu atat vom manca mai putin.

Cum ne ajuta asta in viata de zi cu zi? Un exemplu banal: daca nu vei face provizii de mancare ca un harciog, este putin probabil ca te vei imbraca la miezul noptii ca sa te duci la Mega-ul non stop de la 3 statii diatanta ca sa-ti cumperi o amarata de punga de chipsuri. Iar daca faci asta, well, cred ca ai consumat deja o buna parte din calorii pe drum!

Strategia 7: Poti sa mergi si la restaurant!

Cand iesi la masa in oras, aplica “Regula lui 2”: ai voie sa alegi 2 dintre urmatoarele: aperitiv, bautura alcoolica sau carbogazoasa, desert. Nu poti sa le ai pe toate dar suna bine si doua din trei, nu? O alta idee utila este sa imparti portia cu cineva sau chiar cu tine insati: roaga chelnerul sa iti puna de la bun inceput jumatate de portie la pachet. Inca un sfat util cand iesi in oras este sa fii puternic pe termen scurt: cand chelnerul vine cu painea aburinda, va fi imposibil sa stai departe de cos. Dar daca ii spui sa nu o aduca din momentul in care ai comandat bauturile, ai scapat de ispita!

Citește și:

Sper ca sfaturile mele iti vor fi de folos. Astept sa imi dai si tu idei de trucuri pe care le aplici zi de zi si sa imi spui cum au mers cele pe care ti le-am sugerat eu!

Cu drag,

Oana

Featured foto by Aaron Amat via Shutterstock

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.