Setari Cookie-uri

Diete legendare bazate pe legende

Cateva exemple din nutritie care te vor lasa cu gura cascata.

3. Dieta Paleo

Creatorul dietei paleo, un doctor si de aceasta data, sustine ca o alimentatie din epoca de piatra va elimina bolile moderne. Astfel, autorul porneste de la premisa ca stramosii nostri se puteau hrani din ceea ce vanau si ceea ce culegeau si ca orice a urmat apoi, dezvoltarea agriculturii si cresterea animalelor, nu este un dat natural cu care organismul nostru sa se fi adaptat. Long story short, sistemul nostru digestiv stie sa digere carne, nuci, seminte, legume si fructe dar nu si cereale si lactate.

dieta paleo Foto2: nito, Shutterstock

Pentru a-si sustine teoria, dr. Loren Cordain sustine ca in cea mai mare parte din cele 2 milioane de ani scursi de la caverne incoace, omul a fost culegator si vanator. Cu alte cuvinte, asa s-a obisnuit si nu a apucat sa se adapteze la etapa de agricultor si crescator de animale care tine de numai 12.000 ani. Chiar daca aceasta teorie ar fi valida, ceea ce a fost un subiect interesant de disputa, riscam sa pierdem din vedere un aspect foarte interesant. Trecerea de la stadiul de maimuta la cel de om s-a facut in principal prin dezvoltarea creierului, nu a sistemului digestiv. Studiile genetice arata ca primatele s-au desprins din alte mamifere in urma cu 85 de milioane de ani. Specia de maimuta care avea sa dea nastere omului a aparut in urma cu 20 milioane de ani. De ce ne uitam doar la ultimele 2 milioane de ani cand ne putem uita la ultimele 20 sau, si mai bine, la ultimele 85? Ce au mancat toate aceste specii in fereastra de minim 18 milioane de ani? Plante, foarte multe plante, aproape exclusiv plante. Iata deci ca dr. Cordain pierde la propriul joc.

Citește și:

4. Dieta crudivora

Desi sunt o mare sustinatoare a alimentelor in stare cat mai naturala si de preferat de origine vegetala, simt ca este corect sa fac cateva mentiuni la adresa dietei raw.

Dieta crudivora sustine ca alimentele isi pierd o parte din enzime si din nutrienti prin preparare termica si, prin urmare, nu ar trebui sa gatim la temperaturi peste 47 grade celsius. Ceea ce este adevarat in majoritatea cazurilor. Criticii acestei diete invoca argumente mai putin solide (cum este deficienta de B12, problema comuna cu a veganilor, pe care am discutat-o intr-un articol anterior) si altele pe care le-am luat in calcul mai serios. De exemplu, faptul ca licopenul se gaseste mai mult in rosia gatita decat in cea cruda. Sau ca morcovii au de trei ori mai multi carotenoizi daca sunt gatiti. Sau cum coacerea alunelor faciliteaza absorbtia mineralelor.

Citește și:

dieta crudivora foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock

Un alt argument care mi-a dat de gandit este chiar cel de la care pleaca dieta crudivora: avem nevoie de enzimele din plante. De ce? Suntem plante? Corpul nostru stie sa produca singura enzimele de care are nevoie. Totusi, sunt departe de a fi impotriva dietei raw-vegane pentru ca, pe masura ce mi-am curatat dieta, corpul meu a inceput sa tanjeasca tot mai mult dupa produse crude. Cred insa ca un compromis se cere in aceasta situatie, compromis pe care raw-veganii il fac de cele mai multe ori si anume sa respecte regula 75% crud-25% gatit. Ca de fiecare data, flexibilitatea si echilibrul sunt solutia ideala.

Morala acestui text este simpla: nu credeti tot ce auziti sau cititi. Cautati sa filtrati informatia cu logica si documentare, consulati sursele citate, intrebati mai multi specilisti. Iar atunci cand vine vorba de diete, din fericire, raspunsul este simplu: renuntati cu totul la ele, optati pentru un stil de viata sanatos, echilibrat si gasiti formatul care functioneaza pentru voi pentru toata viata, nu doar pentru cateva zile, saptamani sau luni.

Citește și:

Referinte

https://nutritionfacts.org/video/blood-type-diet-debunked/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23697707

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_evolution

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865796

https://nutritionfacts.org/video/raw-food-diet-myths/

https://semneletimpului.ro/sanatate/controversa-raw-vegana-a-fi-sau-a-nu-fi-crudivor.html

Pojednic, R. note din cursuri Harvard Extension School

Foto prima pagina: Regool, Shutterstock

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.