Setari Cookie-uri

Sfaturile experților pentru a îmbunătăți relația de cuplu în general și în pandemie

Ca orice criză, pandemia a marcat relațiile interumane, chiar și pe cele intime. Schimbarea abruptă de ritm, anxietatea care ne cuprinde, neajunsurile și nevoia de adaptare la schimbări imprevizibile, precum și riscul de îmbolnăvire sunt numai câteva dintre noile cauze de stres pe care le experimentăm începând încă din anul trecut. Toate acestea ne influențează atât în viața personală, cât și în relațiile cu ceilalți.

Blocajul marital și visurile partenerilor despre propria lor viață

Fiecare dintre noi are eul sau ideal, un mod în care se vede și speră să ajungă, mai devreme sau mai târziu. Despre acest subiect puteți citi mai multe și în articolul: Fenomenul Michelangelor în cuplu

Blocajul marital poate să pară în orice situație de criză sau pur și simplu când relația cade în capcana rutinei. În aceste situații „distanța” care rămâne de parcurs până la atingerea visurilor devine mai evidentă, mai țipătoare, mai apăsătoare. Comunicarea din cuplu este esențială în aceste momente. Gottman ne propune câțiva pași pentru a lucra cu un blocaj marital, pași ce rămân valabili oricând, chiar și acum, în pandemie:

Citește și:
  1. identificarea și discutarea visurilor care stau în spatele conflictului (”Ce crezi despre această problemă?”, ”Ce îți dorești?”, ”Ce ai nevoie?”);
  2. calmarea atunci când discutați despre visurile/opiniile contradictorii;
  3. ajungerea la un compromis provizoriu;
  4. obișnuința de a spune ”Mulțumesc” (”Mulțumesc pentru...”, ”Îți mulțumesc că...” etc.).

Timp pentru noi înșine

În pandemie, o mare parte dintre cupluri s-au văzut petrecând un timp nesperat de mult împreună, mai ales cei care au putut lucra de acasă.

În plus, terasele, vizitele, spațiile publice, sălile de sport, centrele de spa și relaxare, saloanele au avut cu totul alt ritm de funcționare, ceea ce a condus la 2 aspecte: pe de o parte mai puțin timp pentru răsfățul personal și ieșirile cu prietenii, iar pe de altă parte mai mult timp alături de partenerul de viață, perioadă neplanificată, adesea petrecută haotic, într-un maraton al adaptării la tot ceea ce se întâmplă în această criză mondială.

Citește și:

Astfel că specialiștii ne îndeamnă, chiar și în așa situații, să avem un timp doar pentru noi, pe care să ni-l petrecem așa cum dorim, un timp în care ne distanțăm puțin de ceilalți, tocmai pentru a ne regăsi și a ne reechilibra emoțional.

Foto articol: De la G-Stock Studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
9 Martie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.