Setari Cookie-uri

Legi scrise care permit agresarea femeilor

Violenta impotriva femeilor islamice este primul nostru indiciu ca ceva nu este in regula in tarile musulmane. Totusi nu Coranul este de vina pentru practicile de agresiune, defavorizarea femeilor si pedepsele capitale. Textul scris de profetul Mohamed sub inspiratia divina nu nedreptateste femeile, ci chiar le acorda, inca de acum 1400 de ani, dreptul de a detine proprietate si de a divorta.

In public, pe langa executia prin lapidare, se mai practica si taierea mainii celui care a fost condamnat ca hot. Sunt considerate a fi demonstratii religioase si, in mod normal, la ele nu trebuie sa asiste non-musulmani. De aceea stim doar din marturii cum s-au petrecut aceste lucruri. In acelasi an in Afghanistan, sub regimul Taliban, o femeie, Nurbibi, de 40 de ani, si un barbat, Turylai, de 38 de ani, au fost omorati cu pietre: fusesera gasiti vinovati de sex premarital. Turylai a murit in mai putin de 10 minute, dar Nurbibi a trebuit sa fie lovita direct, in cap, cu o piatra.

Excluderea femeilor de la viata publica nu e justificata de Coran. Acolo se prevede ca femeile si barbatii sa participe impreuna la procesiuni religioase si sa isi continue viata in acest fel, unul alaturi de celalalt. In ceea ce priveste legile islamice care tin de purtarea femeilor in public, aici restrictiile sunt gandite pentru a le proteja. Ca sa nu provoace barbatii ori ca sa nu le atraga atentia, ele trebuie sa fie cat mai modeste si mai decente. Sa se acopere cu haine lungi, lipsite de ornamente si bijuterii. Trebuie sa mearga incet si fara unduiri ale corpului care ar putea permite sa se ghiceasca formele feminine ascunse sub vesminte.

Barbatii, la randul lor, trebuie sa evite sa priveasca femeile, mai ales daca au stabilit un prim contact vizual.
Purtarea demna in public pare sa ascunda de multe ori secrete resimtite ca profund pacatoase.In iunie 2002, in Nigeria, un barbat a marturisit ca a intretinut relatii sexuale cu sotia vecinului sau. Yunusa Rafin Chiwaya a fost condamnat la moarte prin lapidare si a refuzat ocaziile de a-si retrage marturisirea. Femeia a fost achitata dupa ce a jurat pe Coran ca fusese hipnotizata inainte de a pleca de acasa cu Chiwaya. O statistica din Nigeria arata ca in 2002 au fost condamnati la moarte prin lapidare mai multi barbati decat femei.

Au existat cazuri in care raportarea unui viol a atras consecinte si pedepse asupra victimei. Versurile din Coran care discuta violul spun ca pentru condamnarea acestei crime e nevoie de dovezi dincolo de orice indoiala si se exemplifica prin marturia a 4 barbati diferiti. Dar asta nu inseamna, asa cum se crede de obicei, ca e nevoie neaparat de 4 barbati care sa sustina acelasi lucru. Tribunalul poate decide in favoarea victimei daca exista analize ADN de exemplu. Aceasta este o dovada incontestabila, iar violul poate fi sanctionat in acord cu prevederile textului coranic.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: