Setari Cookie-uri

Cum iti afecteaza pozitia din somn sanatatea

Ne petrecem o treime din viata dormind, insa, cu toate ca stiu ca somnul este benefic, multi oameni nu realizeaza ca, nu doar cantitatea si calitatea somnului conteaza, ci si pozitia in care dormim.

Sursa: 9AM.

Ne petrecem o treime din viata dormind, insa, cu toate ca stiu ca somnul este benefic, multi oameni nu realizeaza ca, nu doar cantitatea si calitatea somnului conteaza, ci si pozitia in care dormim.

Pozitia laterala

• Benefica pentru: Refluxul de acid gastric
• Rea pentru: Riduri

Pozitia laterala este benefica pentru digestie si pentru refluxurile de acid, sustin expertii.

Refluxurile de acid sunt cauza arderilor de stomac si pot duce la probleme grave, insa, potrivit profesorului Jim Horne, de la Universitatea din Loughborough, daca dormim pe partea stanga, acestea se amelioreaza. Daca dormi pe partea dreapta, procesul este mai indelunga, iar disconfortul mai mare.

• Cauzeaza riduri

Cu toate ca are efecte benefice, dormitul intr-o parte are si parti negative: accentuarea ridurilor de expresie.

Profesorul Dennis Wolf, membru al asociatiei cosmeticienilor si dermatologilor din Marea Britanie, sustine ca dormitul intr-o parte pune multa presiune pe straturile de piele din jurul gurii si a nasului si in functie de partea pe care dormim, ridurile de expresie (acelea care se formeaza atunci cand radeam) se vor accentua in timp.

Dormitul pe spate

• Benefica pentru: Artrita
• Rea pentru: Astm, sforait, boli de inima

Dormitul pe spate este benefic pentru cei care sufera de artrita sau dureri la incheieturi pentru ca distribuie greutatea corporala in mod egal pe toate partile corpului, sustine Sammy Margo, terapist si autorul cartii “Ghidul unui somn bun”.

Insa, aceasta pozitie este cunoscuta pentru agravarea sforaitului – maxilarul si limba sunt relaxate, iar caile de aer devin mai inguste datorita gravitatei, iar astfel apar vibratiile cauzate de respiratia grea.

“Studiile arata ca oamenii care dorm pe spate au un aport de oxigen mult mai mic in sange ceea ce este ingrijorator pentru cei care sufera de probleme de inima si probleme la plamani”, sustine doctorul David Eccleston, din Birmingham, specialist in probleme de somn.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.