Setari Cookie-uri

Simti ca esti vinovat de comportamentul copilului tau?

Cum sa-ti educi corect copilul.

Parintii trebuie sa tina minte ca este o diferenta intre responsabilitate si remuscari, vina sau rusine. Le spun parintilor mereu ca nu conteaza a cui e vina, conteaza cine infrunta situatia. Nu conteaza pe cine invinovatim, ci pe cine facem responsabil. Sigur ca parintii fac greseli. Sigur ca fara sa vrea, genereaza comportamente si obiceiuri negative din partea copilului. Dar jumatate de batalie este castigata daca intelegem aceste obiceiuri si muncim ca sa le schimbam.

Unii parinti au copii care invata usor ce au de facut, invata aceste lucruri devreme si isi petrec adolescenta incercand sa se conformeze. E posibil sa se revolte la un moment dat, dar nu vor face nimic abuziv sau din cale afara de rau.
Mesajul meu pentru parinti este ca desi te simti vinovat de anumite lucruri pe care le-ai facut, daca esti in cautarea unui ajutor, daca citest acest articol, deja iti asumi responsabilitatea. Si asta este un lucru ce trebuie respectat. Vor fi multe momente cand vei simti remuscari si vina. Multi parinti se simt asa, in special cei divortati.
parinti sursa foto: shutterstock.com

Citește și:

Si eu am avut multe moment cand ma simteam depasita de situatie, ma simteam vinovata, dar acum am inceput sa accept situatia, sa o constientizez si sa incerc sa gasesc solutii. In consecinta am din ce in ce mai putine momente cand ma simt vinovata, si relatia cu fiul meu s-a imbunatatit considerabil.
Dar concluzia e ca nimeni nu e perfect si toti facem greseli. Iar incepand de astazi poti invata sa schimbi ceva, deci iti asumi responsabilitatea.

La ce sa te astepti cand vei incepe sa inplementezi schimbari?
Asteapta-te ca fiul/fiica ta sa primeasca aceste schimbari cu ostilitate. Vor fi multe invinuiri si santajari. Copilul ti-ar putea spune “E numai vina ta; asta s-a intamplat pentru ca tu si tata ati divortat”.
Se va impotrivi oricarei reguli pe care i-o vei impune. De aceea cred ca parintii trebuie sa aiba un plan.

Gandeste-te din timp cum il vei face pe copilul tau responsabil. Odata ce ai facut asta, trebuie sa te tii de ceea ce ai stabilit. Vorbeste cu copilul despre ce se va schimba, dar fa asta atunci cand va intelegeti bine. Nu aveti aceasta conversatie dupa un conflict sau o cearta. Cand lucrurile sunt linistite, incearca sa-i expui cateva idei copilului tau.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.