Setari Cookie-uri

Top 5 personaje negative din carti pe care le iubim

Baietii rai si femeile fatale din literatura

5. Monstrul lui Frankenstein – Frankenstein sau un Prometheus modern, Mary Shelley

Mary Shelley este fiica filosoafei si feministei Mary Wollstonecraft. Ea a inceput sa lucreze la romanul Frankenstein atunci cand avea 18 ani iar cartea a iesit din tipar 2 ani mai tarziu.

Romanul spune povestea excentricului doctor Victor Frankenstein. Atunci cand mama sa moare rapusa de scarlatina, el incepe sa cauta modalitati prin care poate reanima tesuturile moarte si pana la urma, experimentele sale reusesc.

Din astfel de tesuturi, el reuseste sa construiasca un corp omenesc pe care il aduce apoi la viata. Insa rezultatul este departe de a fi o fiinta angelica, asa cum isi imagina el. Speriat de aparitie, Frankenstein isi respinge creatia si fuge.

Abandonat de cel pe care intr-un fel il considera tata, sau chiar Dumnezeu, „monstrul” este lasat sa se descurce singur. Desi acesta da dovada de o inima simtitoare si calda, ajuntand o familie sarmana, jignirile si abuzurile repetate la care este supus il inaspresc.

Citește și:

Cu toate acestea, opera doctorului simte nevoia de compasiune si tandrete drept pentru care ii cere creatorului sau sa ii faca un companion feminin. Desi la inceput este de acord si incepe munca la o femeie, cuprins de teama ca cei doi se vor inmulti, Frankenstein o distruge inainte sa o finalizeze.

Disperat, singur si umilit din nou, cel adus la viata prin galvanizare o ucide pe sotia omului de stiinta.
Cei doi incep o cursa nebuneasca pana la Polul Nord, doctorul – vanator si „demonul” sau, vanat.

sursa foto prima pagina shutterstock tanar elegant

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.