Setari Cookie-uri

10 romance care au schimbat istoria

Romancele care au contribuit semnificativ la istoria tarii

Peste tot in lume ne madrim cu romancele frumoase. Uneori uitam insa ca acesta nu este singurul atribut al unei femei. Istoria noastra este plina de femei temerare, curajoase, inteligente si educate pe care nu le gasim in manuale sau despre care, de cele mai multe ori, sunt scrise note de subsol ca adjuvante ale barbatilor.

Iata insa 10 femei care au contribuit simtitor la viata politica si stiintifica a tarii, care au luptat pe front sau care, prin activitatile lor, au constituit premiere mondiale.

1. Alexandrina Cantacuzino

Alexandrina Cantacuzino este unul dintre simbolurile luptei pentru emanciparea femeilor din Romania. Ea si-a desfasurat activitatea socio-politica in perioada interbelica.

Ea a infiintat Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Romane, avand ca scop educatia alternativa a fetelor, dincolo de celebrele scoli de menaj ale vremurilor.

Citește și:

11 ani mai tarziu, in 1921, Alexandrina Cantacuzino a infiintat Consiliul National al Femeilor din Romania, alaturi de alte nume proeminente ca Elena Odobescu, Ella Negruzii si Calypso Botez. Doua mari reusite ale acestei societati au fost Scoala Horticola si de Fermiere din Bucuresti unde erau educate fetele invalizilor sau orfanele de razboi si Casa Femeii, un prim adapost pentru femeile in situatie disperata. Acesta oferea asistenta juridica pentru femei iar in 1933 a fost inaugurat caminul acestei societati care oferea cazare si masa.

Pe plan politic, a infiintat un partid al femeilor, menit sa le ofere acestora reprezentarea intereselor politice precum si educatia pentru intrarea in viata politica.

In 1923, Alexandrina Cantacuzino a infiintat si a condus Mica Antanta a Femeilor, o organizatie internationala a asociatiilor feministe din Romania, Iugoslavia, Polonia, Grecia si Cehoslovacia.

Citește și:

2. Ana Aslan

Medicul Ana Aslan este una dintre cele mai recunoscute femei din Roamnia. Ea a fost membru al Academiei Romane si specialista in gerontologie.
In adolescenta termina Scoala Centrala din Bucuresti si se indreapta intai catre prima pasiune a vietii sale: aviatia. Cu toate acestea, Ana Aslan alege medicina si pentru a-si convinge familia sa o lase sa se inscrie la facultate, intra in greva foamei.

ana aslan
foto captura YouTube

Inainte de inventarea formulei Gerovital H3, ea are grija de soladii raniti pe front in timpul primului Razboi Mondial.
Prepararea vitaminei H3 are loc in 1952 iar produsul este brevetat in 30 de tari si folosit la tratarea pacientilor cu suferinte cronice.

3. Ana Ipatescu

Una dintre cele mai mari simboluri ale Revolutiei Pasoptiste pare uneori pierduta in negura istoriei, spre deosebire de compatriotii ei barbati.

Citește și:

Ana Ipatescu a participat la numeroase intalniri ale Fratiei, a fost apoi in fruntea multimii bucurestene care sprijinea miscarea revolutionara si a dus astfel la eliberarea guvernului, arestat in urma unui complot.

Gesturile sale eroice sunt trivializate, in special in presa vremii, din cauza unei idile ilicite cu unul dintre tinerii arestati din randul guvernului revolutionar.

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2014
Echipa Kudika

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.