Setari Cookie-uri

10 romance care au schimbat istoria

Romancele care au contribuit semnificativ la istoria tarii

4. Ecaterina Teodoriu

ecaterina teodoroiu
Catalina Tedoriu, numele sau real, este una dintre putinele femei recunoscute oficial ca eroine de razboi.

Ea si-a pierdut viata in Batalia de la Marasesti din 1917 si a avut rangul de sublocotenent. Atunci cand a murit, Ecaterina era in fruntea unui pluton de infanterie.

A absolvit Scoala de Fete din Bucuresti iar apoi s-a inrolat ca cercetas. Inainte de a fi avansata la rangul de sublocotenent, ea ingrijea ranile soldatilor ca sora medicala. Decizia de a trece la arme a luat-o atunci cand Nicolae, fratele ei, a murit pe front.

Desi a cazut prizoniera in mainile germanilor, ea a smuls arma unui soldat decedat si l-a capturat pe sergentul care o ducea catre comdandamentul german.

5. Regina Maria a Romaniei – Mama Ranitilor

Nascuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, cea care avea sa fie cunoscuta drept Mama Ranitilor a fost Printesa a Regatului Unit, fiind nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii.

Citește și:

regina maria

Regina Maria a fost sotia lui Ferdinand I al Romaniei si mama lui Carol al II-lea. Fiul sau a indepartat-o insa din viata politica si fortat-o sa traiasca in exil la Balcic si la Bran. De altfel, Regina a iubit atat de mult Balcicul incat a cerut ca dupa moarte, inima sa sa ramana intr-o racla la resedinte ei de aici. Atunci cand Romania a pierdut Cadrilaterul in 1940, inima ei a fost mutata la Bran. Ea a fost patroana a artelor si era o pictorita inzestrata precum si o scriitoare valoroasa.

Apelativul de Mama a Ranitilor i l-au dat soldatii care au luptat pe front in primul Razboi Mondial pentru implicarea de care a dat dovada, grija pe care le-o purta acestora si pentru ca nu o data ea citea la capataiul celor aflati in suferinta. Ea a lucrat direct pe front, in spitalele de campanie.

6. Maria Cutarida

Maria Cutarida (uneori Cutzarida) este prima femeie medic din Romania. A absolvit Facultatea de Medicina la Universitatea din Montpellier iar stagiatura si pregatirea doctoratului au avut loc in Paris. Pentru ca si-a facut studiile peste granita, ea si-a echivalat diplomele in tara si a trecut examenul cu Magna cum laude.

Citește și:

Maria Cutarida si-a desfasurat activitatea la Spitalul Brancovenesc, cladire istorica ridicata in 1838 si daramata din ordinele lui Nicolae Ceausecu in 1984. Ea a mai lucrat si in spitalul Filantropia iar mai apoi la fabrica de tutun din Bucuresti unde asista medical 2000 de muncitoare. Aici pune bazele unei crese interne care primea copiii angajatelor.

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.