Setari Cookie-uri

10 romance care au schimbat istoria

Romancele care au contribuit semnificativ la istoria tarii

7. Sarmiza Bilcescu sarmiza bilcescu

S-a nascut la Bucuresti in 1867 in familia lui Dumitru Bilcescu, cel care a fost in fruntea cabinetului de Control al Finantelor sub Barbu Stirbey.

Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie avocat din Romania, prima femeie din Europa licentiata in drept la Universitatea din Paris si prima femeie din lume Doctor in drept cu teza „Conditia juridica a mamei”.

8. Maria Haret

Numele sau complet este Maria Virginia Andreescu Haret, fiica a pictorului Ion Andreescu si casatorita cu fiul lui Spiru Haret. Insa nu pentru casatoria sau mostenirea paterna merita mentionata ci pentru faptul ca Maria Haret a fost prima femeie cu diploma de arhitect din lume.

9. Elisabeta Rizea

Simbolul luptei anticomuniste din Romania s-a stins din viata in 2003. Haiducii Muscelului au prins legamant intre ei sa se opuna comunismului cu arma in mana. Elisabeta Rizea avea 38 de ani atunci cand a vazut beciurile Securitatii.

Citește și:

Organele „de ancheta”doreau sa afle de la ea unde se ascundeau partizanii. Au incercat intai sa o mituiasca insa Elisabeta i-a refuzat. Au batut-o si au torturat-o. Au urmat apoi 7 ani de temnita grea la Pitesti si la Jilava. A fost eliberata in cele din urma insa ea nu s-a oprit si i-a ajutat mai departe pe cei care se opuneau comunismului.

A fost arestata a doua oara si torturata timp de 3 ani,pana in 1964. In anul amnistiei generale, Elisabeta a fost eliberata insa a ramas sub supravegherea Securitatii pana in 1989.

Marturiile sale pot fi vizionate intr-un episod de colectie din Memorialul Durerii.

10. Sofia Ionescu Ograzeanu

Sofia Ionescu Ograzeanu a aboslvit Facultatea de Medicina din Bucuresti sub indrumarea lui Dimitrie Bagdasar. Ea a fost prima femeie neurochirurg din lume.

In 1943 face un stagiu la Spitalul nr 9 din Bucuresti in cadrul Serviciului de Neurochirurgie, alaturi de Dimitrie Bagdasar si Constantin Arseni.

Citește și:

Un an mai tarziu face prima ei operatie pe creierul unui copil care cazuse victima unui bombardament.

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.