Setari Cookie-uri

Sunt timida

am o frica teribila de a vorbi in public. pe langa asta intru in panica atunci cand ma confrunt cu situatii noi sau cu persoane dificile. as vrea sa fiu si eu mai relaxata, mai altfel. dar cum?

Postat pe 29 Mai 2008 10:30
relaxarea vine odata cu cunoasterea de sine cel mai adesea:)
aceste frici, aceste panici sunt insotite de un alai de ganduri mai mult sau mai putin rationalem stari, sentimente ce te prind in acest cerc vicios.
te invit sa incepem prin a vorbi despre asta.

Postat pe 29 Mai 2008 10:46
timiditatea vine din neincrederea in fortele proprii, din complexe,din faptul ca te gandesti ca ceilalti sunt mai buni decat tine,din conservatorism,te gandesti ca te judeca
lief
Postat pe 30 Mai 2008 10:22
Cum a trebuit sa fac eu fata timiditatii. Intrand in invatamant am acceptat provocarea vietii mele. Aveam impresia cand stateam in fata clasei ca elevii se uita la mine in mod critic, cum ma imbrac, aveam impresia ca mi s-a desfacut fermoarul, ca nu stiu ce am patit. Am depasit aceasta faza, dar am predat cateva ore si la elevii de clasa a 4-a care ma rugau sa ii invat cantecele si poezii. M-am facut ca nu aud, am zis ca acum avem de invatat altceva, le-am zis ca nu am voce. De unde, parca m-au crezut! Asa ca a trebuit sa ii invat un cantecel. Cred ca am stat 5 minute inainte sa-mi fac curaj sa cand in fata clasei. Va spun ca acele clipe au fost de fierbere maxima. Pana am inceput, cand i-am vazut ca se bucura si nicidecum nu se uita la mine in mod critic, mi-a mai trecut. Rau a fost cand a intrat invatatoarea si a vrut sa ne auda, atunci m-am inrosit ca niciodata.

Postat pe 30 Mai 2008 22:11
Acum consider aceasta experienta ca fiind cea mai frumoasa din viata mea. Pentru ca am mai aflat ca e destul de usor de lucrat cu copilasii, mai greu e cu adultii. :) Sper sa te ajute experienta mea. Cu cat te lovesti de o situatie de care iti vine de fapt sa fugi, cu atat vei capata incredere in tine.

Postat pe 30 Mai 2008 22:14
Ma gandeam, ca sa-ti treaca tracul de a vorbi in fata multimii.. Gandeste-te ca de fapt ar fi trebuit sa le canti si atunci vei fi recunoascatoare ca te lasa doar sa le vorbesti.:)

Postat pe 31 Mai 2008 09:08
Eu cred ca timiditatea face parte din caracterul unora si e ceva ce nu poate fi controlat Eu am 2 copii si tot sunt timida .Cel mik ma copiat din toate punctele de vedere Eu cand am iesit prima data din Suceava si am fost in alt oras ..am stat 5 luni faceam naveta si Bucurestiul se stie bine cum e .Imi venea sa ma pun pe o banca si sa imi plang de mila ...dupa aia am fost nevoita sa invat sa comunic sa opresc oameni pe strada sa -i intreb cum fac sa ajung unde aveam eu de mers ..m-am ratacit de 2 ori si daca nu treceam cat de cat peste timiditate nu stiu ce s-ar fi intamplat cu mine .Incearca sa faci lucruri pe care tu crezi ca nu esti capabila sa le faci sa vezi ce usor prinzi incredere in tine .
adri_2
Postat pe 3 Iunie 2008 14:40
daca altu poate poti si tu!cauta un exemplu.gandeste pozitiv.stii acei oameni care pot vinde orice oricui?ce ar manca daca ar fi timizi.cand ai de vorbit ,de convins pe cineva ,cand timiditatea apare, gandeste ca esti un rechin care ataca sa manance.trage aer in piept de cateva ori foarte lent si gandeste ca un pradator.la mine functioneaza.te pot face sa cheltui o mica avere pe aranjatul parului,trat.cosmetice si produse .o fac cu sange rece si uitanduma in ochii tai.uitate in ochii oamenilor hotarata cand vorbesti.gandeste in timp ce vorbesti.femeile pot face 2 lucruri in acelas timp.barbatii mai greu deoarece au 2 capete care creaza interferente.sunt barbat si recunosc slabiciunile rasei.in ziua de azi cei timizi sunt tratati ca prazi.vrei sa mananci sau vrei sa te manance altii?timiditatea este o mare slabiciune dar poate fi si un avantaj atunci cand esti stapana pe tine.te poti educa sa nu mai fi timida.gandul pozitiv si increderea in tine sunt cele mai importante elemente.fa niste cursuri de vanzari.acolo vei primi tot ce ai nevoie.

Postat pe 25 Iunie 2008 06:37
nu asculta de cine spune ca nu poti invinge timiditatea.se poate si o vad in fiecare zi invinsa.in relatiile cu clientii esti pregatit sa invingi timiditatea.vad oameni care vor si pot.stii ce inseamna sa opresti pe cineva sa convingi acea persoana sa cumpere ceva de la tine?nu ai cum sa fi timida la asa ceva.vad zilnic oameni care se transforma din pestisor in ditamai rechinu infometat.si nu este foamea cel mai bun stimulent,ci competitia.cauta competitie si gandeste ca nu se poate sa pierzi.inacceptabil.zambeste cu gura pana la urechi si vorbeste clar ce ai de spus.inainte de a descoperi fericirea adusa de femei in viata unui barbat,am fost cel mai timid copil.am invatat de foame de fericire sa nu mai fiu.sper sa aud de bine si ca nu am scris prea mult.Stilistu

Postat pe 25 Iunie 2008 06:46
Da, de acord, timidatea poate fi invinsa, trebuie muulta vointa si cicumstante pe care sa nu le poti evita, viata de zi cu zi, de-altfel, din care mereu invatam cate ceva. O farama de reticenta, de timiditate, tot vor ramne oricum, tine de felul de a fi, insa totul e sa treci peste, macar in aparenta, caci in sine, numai noi, fiecare dintre noi stim ce simtim...Succes!
floaredecolt26
Postat pe 25 Iunie 2008 12:18
Din cate imi amintesc de la cursul de psihiatrie din facultate "problema ta" se numeste sociofobie.
Cel mai adesea sociofobul se teme:
• de iesirile in public si de examene;
• de cunostintele noi;
• de discutiile cu persoane de sex opus si cu oameni a caror autoritate inseamna mult pentru el (cu seful sau cu colegii care sint mai apreciati decit el);
• sa vorbeasca la telefon, sa manince sau sa bea in prezenta altor persoane, sa lucreze sub observatie;
• sa priveasca in ochii unor persoane necunoscute;
• sa fie in centrul atentiei;
• sa-si exprime dezacordul sau dezaprobarea in fata unor persoane necunoscute.

Chinul apare si in plan fiziologic. Daca, aflindu-te intr-o situatie ingrozitoare, te inrosesti, incepi sa te bilbai, daca ti se invirteste capul, daca iti tremura miinile si picioarele, daca inima iti bate foarte tare, in sfirsit daca tot ceea ce se intimpla ti se pare ireal si te simti ca personajul unui vis urit, fara indoiala, mai mult decit orice altceva, suferi de sociofobie.

Trebuie sa fi increzatoare in fortele proprii!!!

Trebuie sa inveti sa te simti puternica si sa te bucuri de cea mai mica victorie. Nu te mai compara cu altii: si cei care te inconjoara au slabiciunile lor, numai ca nu le cunoasti.

Sper sa reusesti sa treci peste aceasta problema, si daca nu ai putea sa incerci cateva sedinde de psihoterapie, unde vei invata cum sa-ti invingi aceste temeri. Si daca nu vrei sa consulti un specialist poti sa intrii pe diverse forumuri pe net sa discuti cu persoare care au avut aceeasi problema si poate iti dai seama singura cum sa faci sa scapi de aceasta teama.

Multa bafta!

Romi
Postat pe 29 Octombrie 2008 12:42

Din cate imi amintesc de la cursul de psihiatrie din facultate "problema ta" se numeste sociofobie.
Cel mai adesea sociofobul se teme:
• de iesirile in public si de examene;
• de cunostintele noi;
• de discutiile cu persoane de sex opus si cu oameni a caror autoritate inseamna mult pentru el (cu seful sau cu colegii care sunt mai apreciati decat el);
• sa vorbeasca la telefon, sa manance sau sa bea in prezenta altor persoane, sa lucreze sub observatie;
• sa priveasca in ochii unor persoane necunoscute;
• sa fie in centrul atentiei;
• sa-si exprime dezacordul sau dezaprobarea in fata unor persoane necunoscute.

Chinul apare si in plan fiziologic. Daca, aflandu-te intr-o situatie ingrozitoare, te inrosesti, incepi sa te balbai, daca ti se invarteste capul, daca iti tremura mainile si picioarele, daca inima iti bate foarte tare, in sfarsit daca tot ceea ce se intampla ti se pare ireal si te simti ca personajul unui vis urat, fara indoiala, mai mult decit orice altceva, suferi de sociofobie.

Trebuie sa fi increzatoare in fortele proprii!!!

Trebuie sa inveti sa te simti puternica si sa te bucuri de cea mai mica victorie. Nu te mai compara cu altii: si cei care te inconjoara au slabiciunile lor, numai ca nu le cunosti.

Sper sa reusesti sa treci peste aceasta problema, si daca nu ai putea sa incerci cateva sedinte de psihoterapie, unde vei invata cum sa-ti invingi aceste temeri. Si daca nu vrei sa consulti un specialist poti sa intri pe diverse forumuri pe net sa discuti cu persoane care au avut aceeasi problema si poate iti dai seama singura cum sa faci sa scapi de aceasta teama.

Multa bafta!


P.S. Am pus inca o data meajul pentru ca din cauza ca m-am grabit sa il adaug inainte a aparut cu multe greseli de ortografie. Poate si acum mai are, si daca e asa imi cer scuze.
Romi
Postat pe 29 Octombrie 2008 12:59
Timiditatea poate fi chiar eficienta, dar in cantitati mici. Daca nu reusesti sa iti dozezi reactiile determinate de emotii, iata cateva sugestii culese tot de pe net:

1. Cel mai important factor al timiditatii este teama de respingere. Poti elimina acest sentiment prin a incerca, de pilda, sa abordezi discret o persoana necunoscuta pentru a-i cere anumite informatii, chiar daca ai fi putut sa le afli si altfel

2. Considera ca totul este un antrenament pe etape. Incepe cu un zambet, continua cu o atitudine deschisa, impresioneaza cu simtul umorului de care stim ca nu duci lipsa, fii sociabila si poarta conversatii care nu plictisesc din primul minut. Chiar daca ai senzatia ca oamenii iti reproseaza diverse lucruri, s-ar putea sa fie mult mai indulgenti decat par. Mai intai incearca sa ramai in preajma celo care nu te intimideaza prea tare, pentru ca apoi sa iti diversifici \\\'palmaresul\\\'.

3. Nu ii ridica pe ceilalti pe piedestal. Percepe-i ca pe fiinte umane, la fel de sociabile cum iti recomad si tie sa fii. A vorbi de la acceasi \\\'inaltime\\\' e preferabil abordarilor inechitabile, care deranjeaza dupa un timp.

4. Nu porni cu asteptari mult prea mari si nu regiza \\\'conversatia\\\', in sensul de a o anticipa, pentru ca apoi sa nu accepti alt final decat cel pe care ti l-ai propus. Totul este mult mai nuantat si stim foarte bine ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Vei fi surprinsa sa vezi cum pot evolua lucrurile in contextul imprevizibilului.

5.Nu te teme sa schimbi cateva cuvinte cu cei pe care ii intalnesti. Daca saluti pe cineva, saluta in continuare... Practicand in permanenta o atitudine deschisa reusesti sa treci peste eventualele prejudecati pe care le ai.

6. Timiditatea si ezitarile apar in momentul in care te gandesti la greselile pe care e posibil sa le faci. Apropo de asta, cineva spunea foarte bine: “Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa te gandesti tot timpul ca vei face una”.
Alte sfaturi interesante mai gasesti si pe www.topsanatate.ro/articol/numaratoarea-inversa-spre-increderea-in-sine-160.html , dar tot tu esti cea care trebuie sa constientizeze minusurile si sa gaseseasca metodele cele mai potrivite de remediere.

Bafta multa si rabdare!
a_linutza_4you
Postat pe 29 Octombrie 2008 17:27
buna, ce a patit adri am patit si eu, iar cand ma rataceam sau nu stiam cum sa ajung intr-un punct anume din cauza timiditatii nu intrebam oamenii pe strada intrebam doamnele de la casele de bilete in ideea ca stiu mai bine si imi pot spune ce autobuz sau troleu sau tramvai sa iau...tot pe timiditate am dat vina si cand nu reuseam sa-mi fac prieteni, cui place o persoana care nu vb de frica sa nu zica prostii sau pur si simplu pt ca mi se impleticea limba in gura...cum am trecut peste? am zis ceva de genul "da si ei tot oameni sunt si poate si ei au putina timiditate sau frica, cu siguranta nu o sa mor dc zic macar buna si intreb omul ce mai face"; la mine problema s-a rezolvat dupa ce mi-am facut prima prietena, iar in timp am inceput sa trec peste timiditate sau frica de a vb

eu zic ca toti omenii au un gram de timiditate doar ca unii se lasa invinsi de ea, altii o dosesc pe undeva, ce ar fi dc incerci sa o "bagi" in buzunar si sa incerci sa fii mai sigura pe tine, mai "infipta"

nu stiu cat te ajuta ceea ce ti-am scris dar multa bafta indiferent ce te hotarasti, nu te astepta la rezultate imediate ci in timp, peste cativa ani o sa observi tu singura diferenta, trebuie rabdare si perseverenta
mirelacm
Postat pe 29 Octombrie 2008 20:57
si eu ma lupt cu ceva timiditate....dar incerc sa ma ajut singura prin doza de optimism pe care mi o impun zilnic...mereu ma gandesc k ma descurc in orice situatie, si trebuie sa recunosc, ma pricep la improvizat... in iunie am de sustinut licenta, oral in fata unei comisii..si mie greu sa cred k o sa reusesc fara probleme de timiditate...
afrodita13
Postat pe 7 Noiembrie 2008 21:54
Principalele cauze ale timiditatii sunt complexele de inferioritate, de care nu poti sa scapi decat daca esti pus in situatia de care iti e frica si ii faci fata cu bine, afirmatiile pozitive cum ar fii: "eu sunt cel mai bun", "cel mai destept", "cel mai frumos" ajuta intr-adevar, dar numai atunci cand crezi in ele, daca nu crezi le faci degeaba, nu te vor ajuta, si iti vor cauza si sentimente de vinovatie, ca la tine nu functioneaza...


Plus ca, in viata tu trebuie sa fii solutia, nu problema, trebuie sa vezi partea buna a lucrurilor, sa fii mai ingaduitoare cu tine, sa fii cel mai bun aliat al tau, nu dusmanul tau...


Daca faci o gresala, bucura-te ca acea gresala a fost un prilej de a-ti da seama ca se poate mai bine, ca e mai bine altfel, decat sa te invinovatesti, si sa iti pierzi timpul facandu-ti procese de constiinta ca ai gresit, ca vai ce ai facut, s.a.m.d... in felul asta nu evolueaza nimeni ...
my_melody
Postat pe 19 Noiembrie 2008 13:31
Am avut si eu problema ta...
Poate inca o mai am, in unele momente de slabiciune...
Ideea e sa te simti in elementul tau, de exemplu daca trebuie sa vorbesti in public sa ai pe cineva (o ruda, un prieten) langa tine ca sa te incurajeze...
Trebuie sa incerci sa gandesti rational si sa nu iti pierzi cumpatul..stiu ca e greu, dar important e sa fii increzatoare in fortele proprii.

Daca totusi nu reusesti, apeleaza la un psiholog, te va ajuta foarte mult.
Bafta!!
ramo_88
Postat pe 3 Decembrie 2008 15:15
Va urez un an nou fericit! Si toate dorintele frumoase, sa vi se implineasca!
Cassey_Tarot
Postat pe 30 Decembrie 2008 16:56
Daca aveti nevoie de ajutor...
Cassey_Tarot
Postat pe 2 Ianuarie 2009 10:58
De la: Hania, la data 2008-05-30 22:11:24Cum a trebuit sa fac eu fata timiditatii. Intrand in invatamant am acceptat provocarea vietii mele. Aveam impresia cand stateam in fata clasei ca elevii se uita la mine in mod critic, cum ma imbrac, aveam impresia ca mi s-a desfacut fermoarul, ca nu stiu ce am patit. Am depasit aceasta faza, dar am predat cateva ore si la elevii de clasa a 4-a care ma rugau sa ii invat cantecele si poezii. M-am facut ca nu aud, am zis ca acum avem de invatat altceva, le-am zis ca nu am voce. De unde, parca m-au crezut! Asa ca a trebuit sa ii invat un cantecel. Cred ca am stat 5 minute inainte sa-mi fac curaj sa cand in fata clasei. Va spun ca acele clipe au fost de fierbere maxima. Pana am inceput, cand i-am vazut ca se bucura si nicidecum nu se uita la mine in mod critic, mi-a mai trecut. Rau a fost cand a intrat invatatoarea si a vrut sa ne auda, atunci m-am inrosit ca niciodata.

dar...daca vorbeai unor studenti...care nu doar te "critica" in gand ci te contrazic cu voce tare si trebuie sa-ti sustii pozitia ?
ocs
Postat pe 24 Februarie 2009 17:07
incearca sa fi mai sigura pe tine
_dulcik_
Postat pe 24 Februarie 2009 21:06
Usor de zis, greu de pus in practica. Si eu ma confrunt cu aceasi pb.:(
veda
Postat pe 30 Martie 2009 17:42
Usor de zis, greu de pus in practica. Si eu ma confrunt cu aceasi pb.:(
veda
Postat pe 30 Martie 2009 17:42
si eu am avut ceva de furca cu toata treaba asta...nici nu vreau sa-i spun pe nume...e destul de dificil, eu doar dupa ce am intrat la liceu am inceput sa mai socializez...mi-a fost cam greu, la inceput trebuie sa te limitezi la un public mai restrans, si apoi sa incerci sa fii cu adevarat in centrul atentiei. E destul de dificil, trebuie ambitie, si dorinta de a fi mai presus de celalalt, asta te va ajuta sa te depasesti pe tine, sa te gandesti ca esti buna in ceea ce faci, ca toti au complexele lor, si fiecare gaseste solutii pentru a le masca, incearca cum zicea cineva pe-aici: sa faci lucruri pe care nu te gandeai ca ai putea fi in stare sa le faci...asta m-a ajutat si pe mine;)

nic0lle
Postat pe 30 Martie 2009 18:05
Timida ? ce e aia ? e o boala?
bebe_lush_ul
Postat pe 31 Martie 2009 09:36
De la: , la data 2008-05-29 10:30:27am o frica teribila de a vorbi in public. pe langa asta intru in panica atunci cand ma confrunt cu situatii noi sau cu persoane dificile. as vrea sa fiu si eu mai relaxata, mai altfel. dar cum?
bebe_lush_ul
Postat pe 31 Martie 2009 09:38
De la: bebe_lush_ul, la data 2009-03-31 09:36:24Timida ? ce e aia ? e o boala?


da. se trateaza cu aspirina tamponata!

Postat pe 31 Martie 2009 09:48
De la: geo_sh, la data 2009-03-31 09:48:52
De la: bebe_lush_ul, la data 2009-03-31 09:36:24Timida ? ce e aia ? e o boala?


da. se trateaza cu aspirina tamponata!

yo cred ca ai vreun comision la vinderea aspirinei ..ca altfel nu sugerai aspirina ..sau stii tu din proprie experienta
coffeeta
Postat pe 31 Martie 2009 09:53
De la: geo_sh, la data 2009-03-31 09:48:52
De la: bebe_lush_ul, la data 2009-03-31 09:36:24Timida ? ce e aia ? e o boala?


da. se trateaza cu aspirina tamponata!


nu e buna aia mai degraba se trateaza cu super slim
_dulcik_
Postat pe 31 Martie 2009 21:08
da` si eu sunt mai timida asa de felu` meu
Diavolyta_
Postat pe 31 Martie 2009 21:13

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
parasita dupa prima noapte de amor 44 De la: ella_c 24 Mai 2009 20:23
!!! un sfat va rog :((( 29 De la: kudikagirl05 7 Aprilie 2010 13:38
Cadouuuu 60 De la: Macika00 22 August 2013 03:01
Cum sa spui cuiva ca deranjeaza, fara sa-l jignesti 15 De la: 7777777 3 Mai 2011 23:08
Fetelor am nevoie de ajutor 12 De la: diana1981 18 Martie 2009 17:01