Setari Cookie-uri

Nicolae Manolescu - Istoria criticã a literaturii române

De la: iris_4_ever, la data 2008-12-22 16:17:04Gata heaven lasa-o in pace pe katy ca incepe sa dea cu bata in balta si nu as vrea sa imi schimb parere despre ea asa repede ok ?

Nu vezi ca incepe sa faca niste analogii pe care nici ea nu le intelege ?

Tigani puscariasi si vulgari e ca si cum as spune eu ,,katy e nefe'' ....ce rost are sa mai precizez asta cand deja stie toata lumea cum e katy ?

Ei, ai vazut ca poti fii si mai vulgara? Am avut incredere in capacitatile tale de a decadea, si - iata! - am avut dreptate! Bravo, nu-i de mirare ca esti amica cu haznaua!
Kathara
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:28
De la: Deep_Bite, la data 2008-12-22 16:28:23
De la: iris_4_ever, la data 2008-12-22 16:17:04Gata heaven lasa-o in pace pe katy ca incepe sa dea cu bata in balta si nu as vrea sa imi schimb parere despre ea asa repede ok ?

Tigani puscariasi si vulgari e ca si cum as spune eu ,,katy e nefe'' ....ce rost are sa mai precizez asta cand deja stie toata lumea cum e katy ?

Ei, ai vazut ca poti fii si mai vulgara? Am avut incredere in capacitatile tale de a decadea, si - iata! - am avut dreptate! Bravo, nu-i de mirare ca esti amica cu haznaua!

pasarica , nefe e sinonim cu virgina asa ca mai gandeste-te inainte sa ma faci vulgara din aceasta cauza ca nu am chef sa-ti caut mesajele in care spui tuturor ca esti virgina si te intrebi daca e ok sa iti incepi viata sexuala cu fratele prietenului tau arab......ia cuvantul ca atare ca ar insemna sa te acuzi singura de vulgaritate
iris_4_ever
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:36
Nu sunt admiratoarea nimanui cu toate ca admir unele calitati la anumiti oameni. Nu mi se pare corecta/potrivita exprimarea katharei dar mi se pare nitel mai corecta decat a adversarilor ei si imi cer scuze daca te supara remarca mea. Din doua rele prefer sa il aleg pe cel mai putin rau, daca tot nu am alte optiuni. A nu face nici o alegere inseamna a alege/accepta indirect varianta mai rea. In cazul de fata a fi rasist este un lucru care poate afecta global pe cand a fi vulgar sau prost afecteaza probabil doar anturajul f apropiat. Daca ar exista atatia rasisti cati prosti, am readuce sclavia in prim-plan. Bineinteles ca faptul ca ea iti spune proasta nu inseamna ca asa esti, la fel cum daca tu ii spui rasista nu inseamna ca e. Doar ca acuzatia ta mi se pare mai grava si nepotrivita.. daca tot e sa va certati zilnic, macar faceti-o in cunostinta de cauza si de termeni. Nu stiu daca ma explic suficient de bine si daca intelegi ce vreau sa spun.

Nu am inteles niciodata de ce persoanele care incearca sa tempereze un conflict sunt automat considerate inamice de catre una din parti.
Sirius
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:38
De la: iris_4_ever, la data 2008-12-22 16:36:32
pasarica , nefe e sinonim cu virgina asa ca mai gandeste-te inainte sa ma faci vulgara din aceasta cauza ca nu am chef sa-ti caut mesajele in care spui tuturor ca esti virgina si te intrebi daca e ok sa iti incepi viata sexuala cu fratele prietenului tau arab......ia cuvantul ca atare ca ar insemna sa te acuzi singura de vulgaritate

E o mare diferenta intre a fi nefe si a fi virgina, se pare ca e prea subtila pentru tine.

In plus, ai folosit cuvantul respectiv ca ,,explicatie" a unei stari mentale, cred ca e destul de clar pentru orice citeste. Hai sa nu ne ascundem dupa deget, ai dat inca o data dovada de vulgaritate.

In legatura cu dilema mea "sexuala" nu cred ca sunt nici prima nici ultima careia i-a placut de o persoana mai mult decat cea cu care era in momentul respectiv. Si nu vad nimic vulgar in decizia mea finala, care a fost de a-mi parasi prietenul de la momentul respectiv si de a rupe orice relatie cu fratele lui. Ma rog, eu nu am experienta ta, poate dupa ce sunt "fe" o sa devin si eu o doamna.
Kathara
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:41
De la: Sirius, la data 2008-12-22 16:38:42Nu sunt admiratoarea nimanui cu toate ca admir unele calitati la anumiti oameni. Nu mi se pare corecta/potrivita exprimarea katharei dar mi se pare nitel mai corecta decat a adversarilor ei si imi cer scuze daca te supara remarca mea. Din doua rele prefer sa il aleg pe cel mai putin rau, daca tot nu am alte optiuni. A nu face nici o alegere inseamna a alege/accepta indirect varianta mai rea. In cazul de fata a fi rasist este un lucru care poate afecta global pe cand a fi vulgar sau prost afecteaza probabil doar anturajul f apropiat. Daca ar exista atatia rasisti cati prosti, am readuce sclavia in prim-plan. Bineinteles ca faptul ca ea iti spune proasta nu inseamna ca asa esti, la fel cum daca tu ii spui rasista nu inseamna ca e. Doar ca acuzatia ta mi se pare mai grava si nepotrivita.. daca tot e sa va certati zilnic, macar faceti-o in cunostinta de cauza si de termeni. Nu stiu daca ma explic suficient de bine si daca intelegi ce vreau sa spun.

Nu am inteles niciodata de ce persoanele care incearca sa tempereze un conflict sunt automat considerate inamice de catre una din parti.

Ei, stai sa mai treaca putin timp si o sa vezi ca vor incepe si pe tine sa te acuza ca nu esti decat un paravan al meu (sau al lui wolfy, sau al amandurora care n-am fi de fapt decat o singura persoana).

In alta ordine de idea, sclavele din harem nu prea au proprietatea termenilor, asa ca oarecum duci o munca inutila de clarificare, Crede-ma, am incercat de multe ori sa fac lumina, dar nus e poate.
Kathara
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:43
De la: Sirius, la data 2008-12-22 16:38:42Nu sunt admiratoarea nimanui cu toate ca admir unele calitati la anumiti oameni. Nu mi se pare corecta/potrivita exprimarea katharei dar mi se pare nitel mai corecta decat a adversarilor ei si imi cer scuze daca te supara remarca mea. Din doua rele prefer sa il aleg pe cel mai putin rau, daca tot nu am alte optiuni. A nu face nici o alegere inseamna a alege/accepta indirect varianta mai rea. In cazul de fata a fi rasist este un lucru care poate afecta global pe cand a fi vulgar sau prost afecteaza probabil doar anturajul f apropiat. Daca ar exista atatia rasisti cati prosti, am readuce sclavia in prim-plan. Bineinteles ca faptul ca ea iti spune proasta nu inseamna ca asa esti, la fel cum daca tu ii spui rasista nu inseamna ca e. Doar ca acuzatia ta mi se pare mai grava si nepotrivita.. daca tot e sa va certati zilnic, macar faceti-o in cunostinta de cauza si de termeni. Nu stiu daca ma explic suficient de bine si daca intelegi ce vreau sa spun.

Draga mea , daca observi in mesajele mele eu nu fac decat sa ma amuz ,acum ca vii tu si incerci sa temperezi conflictul ,eu ar inseamna sa renuntz la sursa mea de amuzament si chiar nu am chef sa fac acest lucru pentru ca asa consideri tu ca ar trebui sa facem.

Ti-am spus deja ,nu am nimic cu tine dar se pare ca tu ai avea ceva de impartit cu mine , faptul ca pui sub semnul intrebarii capacitatea mea de a te intelege nu face decat sa imi confirme spusele.

Daca doresti , putem continua pe tema asta sau te poti retrage si sa ne lasi sa ne distram in continuare , nici fetele nu-s dornice sa opreasca aceasta cearta asa ca nu vad de ce te iei doar de mine .....
iris_4_ever
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:45
De la: Deep_Bite, la data 2008-12-22 16:43:44
Ei, stai sa mai treaca putin timp si o sa vezi ca vor incepe si pe tine sa te acuza ca nu esti decat un paravan al meu (sau al lui wolfy, sau al amandurora care n-am fi de fapt decat o singura persoana).

Sper sa nu se intample asa, dar daca se vor adeveri spusele tale.. whatever. Am mentionat ca nu judec pe nimeni si in mod sigur, daca ele vor gasi de cuviinta sa ma acuze de ceva( orice) va fi deoarece din punctul lor de vedere le-am gresit cu ceva. Eu sper totusi sa nu fie cazul..
Sirius
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:48
De la: Deep_Bite, la data 2008-12-22 16:41:09

E o mare diferenta intre a fi nefe si a fi virgina, se pare ca e prea subtila pentru tine.

In plus, ai folosit cuvantul respectiv ca ,,explicatie" a unei stari mentale, cred ca e destul de clar pentru orice citeste. Hai sa nu ne ascundem dupa deget, ai dat inca o data dovada de vulgaritate.

In legatura cu dilema mea "sexuala" nu cred ca sunt nici prima nici ultima careia i-a placut de o persoana mai mult decat cea cu care era in momentul respectiv. Si nu vad nimic vulgar in decizia mea finala, care a fost de a-mi parasi prietenul de la momentul respectiv si de a rupe orice relatie cu fratele lui. Ma rog, eu nu am experienta ta, poate dupa ce sunt "fe" o sa devin si eu o doamna.

Oricum daca as fi spus ca esti virgina ai fi inteles mesajul meu la fel motiv pentru care mi-am permis sa-ti mai dau sansa sa mai zici ceva
iris_4_ever
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:48
Vezi ca te las sa respiri un pic , tre sa fac niste bagaje si revin cat pot de repede
iris_4_ever
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:50
Fiecare se exprima potrivit propriei naturi, vulgare in cazul tau. E bine, vad ca te executi repede dupa ce iti cer ceva. Cu ce vulgaritati ma mai tratezi azi?
Kathara
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:50
De la: iris_4_ever, la data 2008-12-22 16:45:37

Draga mea , daca observi in mesajele mele eu nu fac decat sa ma amuz ,acum ca vii tu si incerci sa temperezi conflictul ,eu ar inseamna sa renuntz la sursa mea de amuzament si chiar nu am chef sa fac acest lucru pentru ca asa consideri tu ca ar trebui sa facem.

Ti-am spus deja ,nu am nimic cu tine dar se pare ca tu ai avea ceva de impartit cu mine , faptul ca pui sub semnul intrebarii capacitatea mea de a te intelege nu face decat sa imi confirme spusele.

Daca doresti , putem continua pe tema asta sau te poti retrage si sa ne lasi sa ne distram in continuare , nici fetele nu-s dornice sa opreasca aceasta cearta asa ca nu vad de ce te iei doar de mine .....

Ok Iris, fie cum spui tu.. vad ca citesti numai ce vrei dar ai dreptate, mai bine ma retrag din moment ce sunteti atat de dornice de cearta. Un singur amanunt vreau sa scot in evidenta inainte de a-mi lua la revedere de la acest topic: inainte de a pune la indoiala capacitatea ta de a intelege, am pus la indoiala capacitatea mea de a ma face inteleasa. Exista o diferenta intre ce ai retinut tu si ce am scris eu. Si inca ceva, chiar nu m-am adresat tie cand am intrat pe acest topic. Dupa cum bine a ramas scris, ai fost prima care a gasit de cuviinta sa ,,ia la misto,, primul meu mesaj.

Acum, distractie placuta in continuare! Scuzati-ma daca nu ma umfla rasul cand citesc cat de urat va adresati si cum va faceti rasiste si proaste unele pe altele. Sau cum aveti fantezii sexuale legate de ,, Manole,,. Chiar nu mi se pare amuzant..ci de prost gust.
Sarbatori fericite.
Sirius
Postat pe 22 Decembrie 2008 16:56
De la: Deep_Bite, la data 2008-12-22 16:50:08Fiecare se exprima potrivit propriei naturi, vulgare in cazul tau. E bine, vad ca te executi repede dupa ce iti cer ceva. Cu ce vulgaritati ma mai tratezi azi?

Cu pupici draga , stiu ca nu-i suporti asa ca mai vulgara de atat nici ca pot fi ...oricum , tre sa te pup pentru ca in juma de ora te parasesc

Sigur nu vrei sa facem schimb de nr de telefon sa ai si tu ce face zilele astea ?
iris_4_ever
Postat pe 22 Decembrie 2008 17:21
De la: iris_4_ever, la data 2008-12-22 17:21:58
De la: Deep_Bite, la data 2008-12-22 16:50:08Fiecare se exprima potrivit propriei naturi, vulgare in cazul tau. E bine, vad ca te executi repede dupa ce iti cer ceva. Cu ce vulgaritati ma mai tratezi azi?

Cu pupici draga , stiu ca nu-i suporti asa ca mai vulgara de atat nici ca pot fi ...oricum , tre sa te pup pentru ca in juma de ora te parasesc

Sigur nu vrei sa facem schimb de nr de telefon sa ai si tu ce face zilele astea ?

Din nimicnicia celor 5 posturi zilnice ale mele te salut!
Kathara
Postat pe 22 Decembrie 2008 17:40
De la: Deep_Bite, la data 2008-12-22 16:28:23

Creieras-ca-un-fundulet, ne... este un cuvant vulgar pe cand virgina nu. Sensul cuvintelor este alcatuit din mai multe trasaturi - sememul are mai multe seme. Unul dintre semele cuvantului ne... este +vulgar, unul dintre semele cuvantului virgina este -vulgar. Gandeste inainte sa vorbesti. De fapt am uitat ca nu poti...
beyonce_indragostita
Postat pe 22 Decembrie 2008 17:48
De la: Deep_Bite, la data 2008-12-22 16:06:36Ii zice analogie. Cum tiganii vorbesc mai urat decat romanii in mod logic deducem ca tiganii din puscarie vorbesc mai urat decat romanii din puscarie.

Corect. Iar eu am in bloc un tigan (fost puscarias,14 ani a stat pe acolo), si e cel mai josnic om din cati am vazut din punct de vedere al limbajului si al caracterului in general.
beyonce_indragostita
Postat pe 22 Decembrie 2008 17:50
Evoluþia poeziei lui Asachi transpune în paralel însãºi evoluþia literaturii române:
- pânã prin 1820 - cântece bãtrâneºti;
- pânã prin 1830 - poezie ocazionalã, în spiritul secolului XVIII;
- dupã 1830 - sonete ºi elegii clasice ºi petrarchiste;
- dupã 1840 - balade ºi legende romantice;
De altfel. Asachi este unul din puþinii noºtri clasici, chiar primul clasic din punct de vedere al temperamentului (Mihai Zamfir)
Mai puþin entuziast este Manolescu în ceea ce priveºte proza: fie lipsa de sublim ºi didacticismul exagerat al prozei de cãlãtorie, fie stilul pur cronicãresc al nuvelelor istorice (care, iatã, dãuneazã într-adevãr literaturii, acum când am ajuns la literatura "profesionistã")...
hamilcar
Postat pe 23 Decembrie 2008 11:18
Ion Heliade Rãdulescu - singurul poet din prima generaþie romanticã ataºat pe deplin primului romantism: radicalism ideal, coerenþã vizionarã, simþ cosmic, misticism biblic, intensitate pasionalã...Totodatã - un mare cântãreþ al cerului Ciudat totuºi cã "Anatolida" (oarecum obositoare - zic eu) este perceputã de Manolescu drept capodopera lui...
În mare mãsurã - un anticipator: al lui Eminescu în "Visul", al lui Cãrtãrescu în "Un muieroi ºi o femeie", al lui Coºbuc în "Zburãtorul" (cu ultima - întrutotul de acord...)
Lugubru, interesant ºi amuzant...ºtiaþi cã Heliade este inventatorul necrologului în literatura românã? Eu nici mãcar nu-mi pusesem vreodatã problema...
"Opera lui Heliade este cea mai de seamã din toatã prima parte a secolului XIX românesc."
hamilcar
Postat pe 23 Decembrie 2008 12:19
Problema clasicism/romantism atât de des pusã în cazul lui Grigore Alexandrescu este rezolvatã prin concilierea contrariilor cu ajutorul romantismului Biedermeier (îmblânzit)...Capitolul mi se pare oarecum polemic vis-a-vis de toate cliºeele criticii: nu numai în ceea ce priveºte dihotomia clasic-romantic, ci ºi pesimismul (stil, nu real conþinut sufletesc)...În planul aprecierilor menite a-l scoate în evidenþã:
- trohaicul de 15-16 silabe cu cezurã medianã - vers marca "Alexandrescu" - "poate singurul caz în care Eminescu n-a izbutit sã-ºi deposedeze înaintaºul de identitatea lui";
- primul care combinã iubirea ºi moartea ºi creatorul romanþei;
- prima interogaþie asupra artistului....
Clasicismul pare lãsat în plan secund de Manolescu, chiar dacã analizeazã mai multe fabule...
hamilcar
Postat pe 23 Decembrie 2008 12:43
Mai itn minte ce zicea Calinescu, ca din Heliade ce e mai grandios e ce nu a facut, doar a planificat.

Scuze, Hamilcar, pentru tot.

La pasoptisti mai e un anume Radu Ionescu (parca), un poet pe care in mod sigur Eminiescu l-a citit. Cand o sa gasesc cartea o sa pun si citatele.
Kathara
Postat pe 23 Decembrie 2008 12:44
Ma bucur ca ati revenit pe calea cea buna. Sper sa va mentineti pe aceasta traiectorie deoarece mie chiar imi face placere sa citesc ce scrieti pe acest topic! Sunt atatea lucruri interesante..
Sirius
Postat pe 23 Decembrie 2008 12:52
În cazul lui Dimitrie Bolintineanu, Manolescu remarcã schimbarea registrului stilistic; numele proprii, decorativul, epitetele ºi comparaþiile codificate, refrenele...textele fiind la fel de pline de cuvinte rare "ca un hanger al sultanului de pietre scumpe" (ºi Manolescu poate scrie în registru Bolintineanu!)...Faptul cã senzualitatea nu este doar hedonistã, ci tragicã mi se pare un semn de modernitate...Bolintineanu corectând frivolitatea sentimentalã a predecesorilor printr-un sentiment tragic al vieþii...
În privinþa prozei, Manolescu acordã în continuare atenþiei primatului: "Manoil" este primul nostru roman epistolar ºi sentimental, iar gândurile eroinei din "Elena" - primul monolog interior din literatura românã...Interesant flaubertianismul atitudinii din romane - este mai interesat de observaþia psihologicã decât de romanescul prea acuzat al vremii...
La fel de interesant - dar fãrã a se insista: faptul cã Bolintineanu se ocupã de formele fãrã fond înaintea lui Maiorescu...
hamilcar
Postat pe 23 Decembrie 2008 13:30
La cativa dntre pasoptisti se manifesta preocuparea fata de teoretizarea fenomenului literatura.
Kathara
Postat pe 23 Decembrie 2008 15:00
]n sfârºit - capitolul Alecsandri...
Manolescu...desfiinþeazã activitatea de culegãtor de folclor afirmând - ce ºoc! - cã majoritatea textelor sunt culte, fiind prelucrate de Alecsandri..În sfârºit, este prima oarã când vãd afirmându-se cu atâta curaj cã "Mioriþa este capodopera lui Alecsandri,," ! Argumente:
- ciobanii reprezentând cele trei provincii constituie o idee paºoptistã;
- victima este moldoveanul, deºi Alecsandri pretinde cã balada i-a fost adusã de Russo din Vrancea - atunci victima ar fi trebuit sã fie vrânceanul!
- moartea ca o fatã de crai este un motiv romantic, cult;
- locul îngropãciunii are o semnificaþie de romantism Biedermeier, ataºat de universul domestic ºi lipstit de spirit aventurier;
- aºa-zisul fatalism reprezintã o încercare, în sensul romantic, de acomodare, de reducere a nivelului conflictual.
ªi "Doina" care deschide culegerea este consideratã de Manolescu o creaþie a lui Alecsandri, întrucât doinele populare sunt axate pe un singur anotimp, nu pe toate ca aici!
Alecsandri este apreciat drept "cel mai mare poet ocazional al nostru", dar Manolescu face distincþiile estetice necesare spre a arãta lipsa de valoare a poeziilor ocazionale, dar ºi influenþa acestora asupra discursului naþionalist...
În "Pasteluri" hotãrâtoare este emoþia refugiului în intimitate, nu cea a contemplãrii naturii....Tema meditaþiei la masa de scris (despre care vorbeºte ºi Eugen Simion, din câte-mi amintesc) este cea fundamentalã...
Mi-a plãcut ºi judecata necruþãtoare la adresa teatrului: "Imensul succes de public al acestor creaþii dramatice ale lui Alecsandri, ca ºi bunãvoinþa unor critici cu care am fost noi înºine contemporani nu mai pot fi înþelese."
hamilcar
Postat pe 23 Decembrie 2008 15:44
Sarbatori fericite!
Cassey_Tarot
Postat pe 29 Decembrie 2008 19:51
Ce sa-ti fac iubire, nu putem fi toate asa fe ca tine. Parerea mea, decat ca tine mai bine ca mine.
Kathara
Postat pe 16 Ianuarie 2009 23:13
De la: hamilcar, la data 2008-12-23 15:44:41]n sfârºit - capitolul Alecsandri...
Manolescu...desfiinþeazã activitatea de culegãtor de folclor afirmând - ce ºoc! - cã majoritatea textelor sunt culte, fiind prelucrate de Alecsandri..În sfârºit, este prima oarã când vãd afirmându-se cu atâta curaj cã "Mioriþa este capodopera lui Alecsandri,," ! Argumente:
- ciobanii reprezentând cele trei provincii constituie o idee paºoptistã;
- victima este moldoveanul, deºi Alecsandri pretinde cã balada i-a fost adusã de Russo din Vrancea - atunci victima ar fi trebuit sã fie vrânceanul!
- moartea ca o fatã de crai este un motiv romantic, cult;
- locul îngropãciunii are o semnificaþie de romantism Biedermeier, ataºat de universul domestic ºi lipstit de spirit aventurier;
- aºa-zisul fatalism reprezintã o încercare, în sensul romantic, de acomodare, de reducere a nivelului conflictual.
ªi "Doina" care deschide culegerea este consideratã de Manolescu o creaþie a lui Alecsandri, întrucât doinele populare sunt axate pe un singur anotimp, nu pe toate ca aici!
Alecsandri este apreciat drept "cel mai mare poet ocazional al nostru", dar Manolescu face distincþiile estetice necesare spre a arãta lipsa de valoare a poeziilor ocazionale, dar ºi influenþa acestora asupra discursului naþionalist...
În "Pasteluri" hotãrâtoare este emoþia refugiului în intimitate, nu cea a contemplãrii naturii....Tema meditaþiei la masa de scris (despre care vorbeºte ºi Eugen Simion, din câte-mi amintesc) este cea fundamentalã...
Mi-a plãcut ºi judecata necruþãtoare la adresa teatrului: "Imensul succes de public al acestor creaþii dramatice ale lui Alecsandri, ca ºi bunãvoinþa unor critici cu care am fost noi înºine contemporani nu mai pot fi înþelese."

Nu sunt de acord cu asta. "fata de crai" e un motiv frecvent in basmele populare, ingropaciunea intr-un mediu cunoscut iar este clasica folclorului nostru, iar fatalitatea ... acolo chiar nu mai incape discutie.
Kathara
Postat pe 8 Martie 2009 10:10
Buna!
Cassey
Postat pe 13 Mai 2009 17:48

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Carti personalizate pentru copii 4 De la: Lucia1971 30 August 2008 20:46
la raul piedra am sezut si am plans.. 15 De la: luke_at_me 13 Iunie 2009 18:20
Va place Anne Rice? 3 De la: kudika_4953 17 Aprilie 2012 21:15
Iubire in exil de Donna V 2 De la: vivacedonna 10 Decembrie 2011 10:37
Faceti cadou o carte copilasului dvs! 1 De la: kudika077276 27 Octombrie 2009 16:11