Setari Cookie-uri

ce parere aveti de anticonceptionalele Karissa??

Ms de raspuns Sabynutza
Eu2010
Postat pe 15 Februarie 2010 19:06
Pentru femeile fumatoare orice anticonceptional este periculos, aveam dureri de cap ingrozitoare de la anticonceptionale. Am luat diane 35, karissa, logest, la toate aveam aceleasi simptome. Le-am intrerupt de cateva luni si acum ma simt bine, problema este ca dupa ce intrerupi anticonceptionalele incepi sa te rotunjesti semnificativ.
Acum sunt la cura de slabire.
Cine a spus ca este bine sa te protejezi altfel decat cu anticonceptionale, a spus un mare adevar. Pe moment iti regleaza menstruatia dar dupa ce le intrerupi revii la vechile obiceiuri.
In afara de protectia pe care ti-o confera, altceva nu.
kudika084318
Postat pe 16 Februarie 2010 10:57
Salut fetelor...Si eu iau contraceptivele Karissa de un an, fiind recomandate de un ginecolog.nu au avut nici un efect rau..nu am avut durere de cap, greata sau ceva.De cand iau nu m-am ingrasat, am ciclul regulat si nu am dureri la ciclu..inainte de asta aveam niste dureri de trebuia sa iau calmante...Adevarul ii ca nu stiu cat sunt de bune sau rele, dar nu vreau sa la folosesc prea mult timp, pentru ca urmeaza nunta..si restul lucrurilor.Am mai incercat Marvelon acum vreo 4 ani care nu mi-a facut deloc bine, desi mi-au fost recomandate de la Planing Family.Tot timpu mi-a fost somn cand le-am luat, m-am ingrasat foarte mult,nu ma simteam bine...Adevarul ii ca nu te ingrasi de la pastile,ci de la faptu ca pastilele iti fac pofte, iar depinde de tine ce manci...daca manci mancare normala si multa normal ca te ingrasi, dar daca manci fructe, sta altfel treaba..Va pooop
Tym
Postat pe 17 Februarie 2010 10:44
eu am luat karisa timp de 6 luni si acum de o luna am facut tromboflebita.Inainte de a lua faceti analize ca te poate nenoroci pe viata
kudika136116
Postat pe 4 Martie 2010 13:03
dupa o luna de karissa am ajuns la endocrinolog cu tiroida dereglata!
one_size
Postat pe 4 Martie 2010 13:06
Iau Karissa de 1 an de zile si ma simt foarte bine cu ele , chiar inainte aveam dureri menstruale dupa prima luna cu karissa nu am mai avut nici o durere .Dupa parerea mea sunt bune .La fel nu mi-a facut nici o analiza cand ginecologu mi le-a recomandat
kudika140260
Postat pe 8 Martie 2010 23:26
MIE MI SA INTAMPLAT ASTA IN PRIMA LUNA , DUPA PRIMA FOLIE DE KARISSA NU AM MAI AVUT SANGERARILE ACELEA INTERMENSTRUALE.
kudika140260
Postat pe 8 Martie 2010 23:32
De la: Sabynutza, la data 2010-02-13 18:48:30Dupa ce ai terminat cutia faci pauza 7 zile si apoi incepi urmatoarea cutie[/q


DE ex daca ai terminat ultima pastila duminica incepri a doua folie luni (lunea viitoare)
kudika140260
Postat pe 8 Martie 2010 23:37
pana la ce varsta poti lua pastile anticonceptionale. Mi-a spus doctorul ca pana la 40 de ani dupa care nu mai sunt recomandate. eu am 40 ani si trebuie sa le schimb dar nu prea vreau ca m -am simtit bine atata timp cat le-am luat. ce sa fac?
gabimiron
Postat pe 9 Martie 2010 10:15
pai...din cate stiu eu...anticonceptionalele se iau atata vreme cat exista ...ciclul menstrual si deci si posibilitatea de a ramane insarcinata...probabil ca dupa menopauza...nu se mai iau!...asha ar fi logic
andreea_n_x
Postat pe 9 Martie 2010 10:21
am luat MERSILON de 10 ani si acum doctorul mi-a pus sterilet dar ma cam incomdeaza pentru ca menstruatia este foarte, foarte abudenta nu ca atunci cand luam anticonceptinale plus ca acum am si dureri . Doctorul Ginecolog mi-a spus ca steriletul nu are efecte secundare si il pot folosi 10 ani.
gabimiron
Postat pe 9 Martie 2010 10:35
DE ex daca ai terminat ultima pastila duminica incepri a doua folie luni (lunea viitoare)

Da! faci pauza 7 zile si in a 8 a zi incepi urmatoarea folie
Sabynutza
Postat pe 9 Martie 2010 17:12
As avea si eu o intrebare in legatura cu anticonceptionalele Karissa.. atat pe prospect cat si pe toate forumurile pe care am intrat scrie ca prima pastila trebuie luata in prima zi de menstruatie.. insa eu am menstruatia foarte neregulata.. iar ginecologul mi-a spus ca pot incepe sa le iau de astazi, chiar daca nu e prima zi de menstruatie.. nu e nicio zi de fapt.. si ma intrebam daca e ok asa .. am luat'o deja pe prima.. insa acum imi fac griji ca imi pot decala si mai mult menstruatia.. sau ca imi va face mai mult rau decat bine.. daca a mai fost cineva in situatia mea.. as fi recunoscatoare daca mi'ar spune orice detaliu..
Crystal_Rose
Postat pe 30 Martie 2010 22:00
Si eu am patit la fel mi-a spus ginecologul ca in primele 3 luni este normal sa apara sangerari, dar ama avut si in a patra si in a cincea luna..iar durerile nu mi-au disparut ( k pt asta mi le-a prescris) acum mi le-a schimbat si iau miligest cu care ma simt f bn
kudika071898
Postat pe 1 Aprilie 2010 22:21
am o intrebare,dar va rog sa nu radeti de mine.si mie mi-a recomandat doctora aceste pastile..e adevarat k se iau in prima zii de menstruatie?si dupa terminarea cutiei fac pauza 7 zile?problema e k nu prea am ciclul regulat..rasp va rog..multumesc
kudika182697
Postat pe 14 Mai 2010 16:57
De la: kudika182697, la data 2010-05-14 16:57:29am o intrebare,dar va rog sa nu radeti de mine.si mie mi-a recomandat doctora aceste pastile..e adevarat k se iau in prima zii de menstruatie?si dupa terminarea cutiei fac pauza 7 zile?problema e k nu prea am ciclul regulat..rasp va rog..multumesc


Propun sa consulti ori o ghicitoare ori sa citesti modul de intrebuintare a drajeurilor. Cum sa procedezi cum ti-a indicat medicul


Prospect si alte informatii despre KARISSA, drajeuri

KARISSA

Drajeuri


Compoziþie:

Un drajeu conþine gestoden 0,075 mg si etinilestradiol 0,020 mg si excipienþi:



Nucleu: edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu anhidru coloidal, amidon de porumb, polividona K 30, lactoza monohidrat.



Excipienþii stratului de drajefiere: galben de chinolina (E 104), polividona K-90F, dioxid de titan C.I. 77891 (E 171), macrogol 6000, talc, carbonat de calciu, zahar.


Grupa farmacoterapeutica:

Hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital, contraceptive hormonale sistemice, progesteroni si estrogeni combinaþii fixe.


Indicaþii terapeutice

Contracepþie orala.


Contraindicaþii

Contraceptivele orale nu vor fi utilizate de catre femeile aflate în urmatoarele situaþii:

-Sarcina confirmata sau suspiciune de sarcina.

-Antecedente personale de tromboza venoasa sau arteriala (de exemplu tromboza venelor profunde, embolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic).

-Prezenþa unor factori severi de risc pentru dezvoltarea trombozei sau a embolismului (tulburari de (coaagulare a sângelui, valvulopatie, fibrilaþie atriala).

-Adenom hepatic sau carcinom; boala hepatica severa

-Cancer de endometru sau cancer mamar în anetecedentele personale patologice.

-Sângerare vaginala anormala nediagnosticata.

-Antecedente de icter colestatic sau prurit aparute în perioada unei sarcini anterioare sau ca urmare a administrarii prealabile de contraceptive orale.

-Antecedente de herpes gestaþional.

-Otoscleroza cu agravare în timpul sarcinii.

-Siclemie.

-Hiperlipidemie.

-Hipertensiune severa

-Diabet zaharat cu complicaþii vasculare.

-Hipersensibilitate la oricare din componentele preparatului.


Precauþii

Informaþiile care vor fi prezentate la acest punct si la pct. Atenþionari speciale se bazeaza în principal pe studiile efectuate la femeile care au folosit contraceptive orale cu un conþinut de hormoni mai ridicat decât al preparatelor actuale microdozate.



Tumori



În unele studii, a fost raportat un risc crescut de cancer cervical la femeile care folosesc contraceptivele orale pe termen lung, dar rezultatele sunt destul de controversate. Comportamentul sexual si alþi factori cum ar fi virusul papillomatous uman (HPV) pot influenþa dezvoltarea cancerului cervical.



Meta-analiza la un numar de 54 de studii epidemiologice a relevat faptul ca riscul relativ de cancer mamar este usor crescut la femeile care iau contraceptive orale (RR = 1,24). Acest risc scade treptat în timpul urmatorilor 10 ani dupa încetarea administrarii contraceptivelor orale. Totusi, aceste studii nu au confirmat existenþa unei relaþii cauzale.



Cancerul mamar diagnosticat la utilizatoarele de contraceptive orale se afla într-o faza clinica mai puþin avansata decât la cele care nu folosesc contraceptive.



Adenomul hepatic benign este legat de folosirea contraceptivelor orale, desi incidenþa acestor tumori benigne este rara. Daca apare o ruptura la nivelul acestor tumori, apare sângerarea abdominala care poate fi fatala.



În cazuri rare, au fost raportate tumori hepatice maligne la utilizatoarele de contraceptive orale pe termen lung.



Alte condiþii



Apariþia trombozei retiniene în timpul folosirii contraceptivelor orale a fost raportata rareori. Administrarea produsului ar trebui întrerupta daca apare un simptom inexplicabil de pierdere parþiala sau totala a vederii, sau daca apare exoftalmie sau diplopie, papilo-edem sau daca apar tulburari vasculare retiniene.



Studiile precedente au înregistrat un risc relativ crescut pe termen lung, de afectare a vezicii biliare la femeile care folosesc contraceptive orale si produsi cu estrogeni. Studii recente au aratat totusi faptul ca riscul relativ de tulburari ale vezicii biliare poate fi minim la femeile care folosesc contraceptive orale microdozate.



Apariþia sau agravarea migrenelor sau apariþia unor cefalee de tip diferit care sunt recurente, constante sau severe impune întreruperea administrarii contraceptivelor orale.

Administrarea de Karissa trebuie imediat oprita în caz de prurit pe tot corpul sau de crize epileptice.



Efectele asupra metabolismului carbohidraþilor si lipidelor



S-a raportat afectarea toleranþei la glucoza la femeile care folosesc contraceptive orale. Un numar scazut de femei va înregistra o valoare constanta de hipertrigliceridemie pe durata folosirii contraceptivelor orale. La un numar de agenþi progestativi, s-a raportat o scadere a nivelurilor serice de lipoproteine de mare densitate (HDL) Deoarece estrogenul creste colesterolul-HDL, efectul net al contraceptivelor orale asupra metabolismului lipidic depinde de echilibrul dintre dozele de estrogeni si progestativ, de tipul de progestativ si de cantitatea absoluta de progestativ din contraceptivul oral.



Tulburari de sângerare



Sângerari neregulate (sângerare sub forma de picaturi sau sângerare intermenstruala) pot aparea pe durata administrarii drajeurilor, în special în timpul primelor trei luni de administrare.



Daca sângerarile neregulate sunt persistente sau apar dupa ce s-au dezvoltat ciclurile menstruale regulate, trebuie luate în considerare cauze non-hormonale si trebuie executate examenele ginecologice necesare pentru a exclude posibilitatea malignitaþii sau a sarcinii. Daca se exclud cauzele de natura patologica, se poate recomanda trecerea la un nou tip de contraceptiv oral.



Uneori, este posibil ca sângerarea menstruala sa nu se instaleze în intervalul de pauza de administrare. Daca administrarea contraceptivelor orale nu s-a facut conform instrucþiunilor, înainte de prima absenþa a sângerarii, sau daca sângerarea menstruala nu se instaleaza la sfârsitul celui de al doilea ciclu, trebuie exclusa suspiciunea de sarcina înainte de continuarea utilizarii contraceptivelor orale.



Tulburari afective



Femeile care fac depresii grave în timpul folosirii contraceptivelor orale trebuie sa înceteze administrarea acestora si sa li se recomande utilizarea unei metode contraceptive alternative, încercând sa determine daca simptomele sunt cauzate de contraceptivul oral.



Femeile care au suferit în prealabil de depresie trebuie urmarite cu atenþie si trebuie sa înceteze folosirea contraceptivelor orale daca simptomele de depresie reapar.



Nivelurile de folaþi



Nivelurile serice de folaþi se pot reduce ca rezultat al folosirii contraceptivelor. Acest fapt poate fi important din punct de vedere clinic, daca femeia ramâne însarcinata imediat dupa ce a încetat administrarea contraceptivelor orale.


Interacþiuni

Interacþiunea cu alte medicamente

Protecþia contraceptiva redusa si o incidenþa crescuta a sângerarii abundente si a tulburarilor de sângerare au fost relatate în cazul utilizarii concomitente a rifampicinei. O interacþiune echivalenta, dar probabil mai puþin clara, a fost sugerata pentru barbiturice, fenilbutazona, fenitoina si probabil griseofulvina, ampicilina si tetracicline. Pentru femeile care iau asemenea preparate simultan cu un contraceptiv oral este recomandabil sa foloseasca metode nehormonale de contracepþie (prezervative si spermicide) pe lânga contraceptivul oral, pe durata medicaþiei aferente si înca 7 zile dupa aceea.



În cazul rifampicinei, metoda contraceptiva suplimentara trebuie aplicata timp de 4 saptamâni dupa încetarea tratamentului.



Interacþiunea în timpul absorbþiei: Diareea poate creste motilitatea gastrointestinala sireduce absorbþia substanþelor active din compoziþia produsului. În acelasi fel, un medicament care reduce timpul de tranzit în colon, poate reduce concentraþiile de hormoni din sânge.



Interacþiuni în timpul metabolismului:

1. Peretele gastrointestinal: S-a aratat ca sulfatarea etinilestradiolului are loc în peretele gastrointestinal (GI). Asadar, medicamentele care sunt concurenþii sulfatarii în peretele intestinal cresc biodisponibilitatea etinilestradiolului (ex. acid ascorbic).

2. Metabolism hepatic: Pot aparea interacþiuni cu medicamente inductoare ale enzimelor microzomale, reducându-se astfel concentraþiile de etinilestradiol (ex. rifampicina, barbiturice, fenilbutazona, fenitoina, griseofulvina, topiramat). Pot sa apara, de asemenea, interacþiuni cu medicamente inhibitoare ale enzimelor microzomale (ex. itraconazol, fluconazol), obþinându-se în acest fel cresterea concentraþiilor de etinilestradiol.



Efectul asupra circulaþiei enterohepatice: Unele rapoarte clinice indica faptul ca circulaþia enterohepatica a estrogenului poate fi redusa de anumite antibiotice care pot scadea concentraþiile de etinilestradiol (ex. ampicilina, tetraciclina).



Efectul asupra metabolismului altor medicamente: Etinilestradiolul poate afecta metabolismul altor medicamente prin inhibarea enzimelor microzomiale hepatice sau prin provocarea unei conjugari hepatice medicamentoase, în special prin glucuronidare. În acest fel, concentraþiile din plasma si þesut ale celorlalte medicamente pot fi crescute sau reduse (ex. ciclosporina, teofilina).



Produsul vegetal Iarba Sfântului Ioan (Hypericum perforatum sau sunatoare) nu trebuie luat concomitent cu drajeurile de Karissa, deoarece acesta poate sa scada efectul contraceptiv al drajeurilor de Karissa si pot aparea sângerarea abundenta sau sarcina nedorita. Acest efect este indus de enzimele metabolizante din substanþa conþinuta în Iarba Sfântului Ioan. Efectul inductiv poate persista timp de cel puþin 2 saptamâni dupa încetarea tratamentului cu Iarba Sfântului Ioan.



Administrarea concomitenta a preparatului cu ritonavir si a unui contraceptiv oral a avut drept rezultat o reducere a valorii medii AUC de etinilestradiol, cu 41%, astfel încât trebuie luata în calcul folosirea unui contraceptiv oral ce conþine o doza mai mare de etinilestradiol, sau folosirea unei metode alternative de contracepþie, non-hormonale.



Modificari ale analizelor de laborator

Folosirea contraceptivelor orale poate influenþa rezultatele anumitor analize de laborator, printre care probele hepatice, tiroida, adrenalina si probele renale, nivelurile plasmatice ale lipoproteinelor si ale proteinelor de transport, parametrii metabolismului de carbohidraþi, coagularea si fibrinoliza.



Modificarile ramân de obicei în limitele valorilor normale de laborator.


Atenþionari speciale

Precauþii pentru utilizare



1. Examenele fizice si examenele medicale periodice

Înaintea iniþierii administrarii contraceptivelor orale trebuie efectuata o examinare detaliata a antecedentelor heredo-colaterale si personale ale femeii, precum si un examen general si unul ginecologic, inclusiv masurarea tensiunii arteriale, analize de laborator, examenul sânilor si pelvisului si examenul citologic vaginal, care trebuie executate si repetate periodic.



2. Funcþia hepatica

În caz de afectare acuta sau cronica a funcþiei hepatice, trebuie oprita administrarea preparatului pâna când parametrii funcþiei hepatice revin la normal. Hormonii steroidieni pot fi slab metabolizaþi la pacientele cu afectare a funcþiei hepatice.



3. Tulburari circulatorii

Folosirea contraceptivelor orale a fost legata de un risc crescut de infarct miocardic.

Riscul este mai crescut la fumatoare care sunt supuse unor factori de risc pentru tulburari coronariene, cum ar fi hipertensiunea, hipercolesterolemia, obezitate patologica si diabet.



Fumatul creste riscul complicaþiilor cardiovasculare serioase al contraceptivelor orale.

Acest risc creste o data cu vârsta si cu numarul de þigari fumate, riscul fiind considerabil mai mare la femeile cu vârsta peste 35 de ani. Femeile care folosesc contraceptive orale trebuie sfatuite sa renunþe la fumat.



Contraceptivele orale trebuie folosite cu prudenþa la femeile cu factori de risc privind tulburarile cardiovasculare.



S-a confirmat ca riscul tulburarilor cerebrovasculare (accident ischemic si hemoragic) creste în cazul administrarii contraceptivelor orale.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale s-a înregistrat o crestere a tensiunii arteriale, mai probabila la cele cu vârste mai mari si care iau contraceptive orale pe termen lung.

Datele au aratat ca incidenþa hipertensiunii creste odata cu cresterea cantitaþii de estrogeni.



Femeile cu antecedente de hipertensiune sau complicaþii determinate de hipertensiune sau de afecþiuni renale vor fi sfatuite sa foloseasca o alta metoda contraceptiva. Daca femeile hipertensive opteaza pentru contraceptivele orale, ele trebuie sa fie monitorizate îndeaproape si daca apare o crestere considerabila a tensiunii, administrarea contraceptivelor trebuie oprita.

La majoritatea femeilor, tensiunea arteriala va reveni la normal dupa întreruperea contraceptivelor orale si nu exista nici o diferenþa în apariþia hipertensiunii la femeile care au folosit în trecut contraceptive orale faþa de cele care nu au folosit niciodata contraceptivele.



Utilizarea oricarui contraceptiv oral comporta un risc crescut de tromboembolism venos (TEV) în comparaþie cu situaþia când nu se foloseste nici un contraceptiv. Riscul crescut de TEV este cel mai ridicat în timpul primului an de folosire a contraceptivelor orale. Riscul este mai scazut decât riscul de TEV asociat cu sarcina, care se estimeaza la 60 de cazuri din 100.000 de sarcini; TEV este fatal în 1-2% cazuri.



Incidenþa TEV în cazul contraceptivelor orale cu conþinut de levonorgestrel si mai puþin de 50 μg de etinilestradiol este de aproximativ 20 de cazuri la 100.000 femei-ani de folosire.

Incidenþa de TEV în cazul contraceptivelor orale cu conþinut de gestoden este de aproximativ 30-40 de cazuri la 100.000 de femei-ani de folosire. Cel mai mare impact al riscului relativ asupra numarului de cazuri suplimentare ar fi la femeile aflate în primul an de folosire a unui contraceptiv oral.



Riscul de apariþie a tromboembolismului (arterial si/sau venos) creste cu urmatorii factori:

-Vârsta

-Fumat (la fumatoarele de multe þigarete si la vârsta înaintata creste si riscul, în special la femeile de peste 35 de ani).

-O predispoziþie ereditara pozitiva (de ex. tromboembolism arterial sau venos la gemeni sau la parinþi de vârsta relativ tânara). Daca se suspecteaza o predispoziþie ereditara, persoana trebuie sa consulte un medic specialist, înainte de a decide asupra administrarii contraceptivelor orale.

-Obezitate (indexul de masa corporala de peste 30 kg/m2).

-Dislipoproteinemie.

-Hipertensiune.

-Valvulopatie

-Fibrilaþie atriala.

-Imobilizare prelungita, cazuri de chirurgie majora, operaþie la picior sau un traumatism major. (Deoarece în perioada post-operatorie exista un risc crescut de apariþie a tromboembolismului, se recomanda întreruperea administrarii contraceptivelor orale cu cel puþin patru saptamâni înainte de actul chirurgical electiv, reluarea administrarii lor urmând a se face nu mai devreme de doua saptamâni dupa remobilizare completa).

Folosirea preparatului trebuie oprita imediat daca apar simptome ce indica episod de tromboembolism: durere severa în piept, ce poate ajunge pâna în braþul stâng, durere neobisnuita în picior, umflarea piciorului, durere acuta în timpul respiraþiei sau tusei, apariþia sângelui în sputa.

Parametrii biochimici ce indica predispoziþie ereditara sau dobândita la tromboza venoasa sau arteriala includ rezistenþa la proteina-C activata (APC), hiperhomocisteinemia, deficienþa de antitrombina-III, deficienþa de proteina-C, deficienþa de proteina-S, anticorpi antifosfolipidici (anticorpi anticardiolipinici, lupus anticoagulant).



4. Tulburari în metabolismul lipidelor

Femeile cu hiperlipidemie trebuie monitorizate cu atenþie daca opteaza pentru folosirea contraceptivelor orale.

Printre femeile care sufera de o hiperlipidemie ereditara si iau contraceptive orale ce conþin estrogeni, s-au raportat cresteri considerabile ale trigliceridelor plasmatice, ce pot cauza pancreatite.



5. Diabet

Pacientele diabetice trebuie atenþionate în privinþa conþinutului în zahar si lactoza al produsului. Un drajeu Karissa conþine zahar 19,66 mg si lactoza monohidrat 37,165 mg.

Femeile diabetice trebuie monitorizate cu atenþie în perioada de administrare a contraceptivelor orale.



6. Alþi factori

Pe lânga condiþiile de mai sus, se impune o atenþie crescuta în caz de otoscleroza, scleroza în placi, epilepsie, choree minora, porfirie intermitenta, tetanie, afectarea funcþiei renale, obezitate, lupus eritematos sistemic, miom uterin.



Folosirea concomitenta a preparatelor din plante ce conþin Hypericum perforatum (sunãtoare, Iarba Sfântului Ioan) si a drajeurilor Karissa trebuie evitata deoarece acestea pot scadea nivelul seric al drajeurilor de Karissa si efectul lor contraceptiv. (A se vedea paragraful 4.5.)

Deoarece produsul conþine zahar si lactoza, administrarea nu este recomandata la pacienþii cu galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbþie a glucozei, galactozei, fructozei sau deficit de lactaza.

Pacientele trebuie atenþionate ca acest preparat nu le protejeaza contra infecþiilor cu HIV (SIDA) si contra altor boli cu transmitere sexuala.


Sarcina si alaptarea:

Sarcina

Dupa cum s-a aratat în numeroase studii epidemiologice, rata malformaþiei la nou-nascuþi provenind de la mamele care au folosit contraceptive înainte de sarcina nu a fost crescuta si nu s-au detectat efecte teratogene (în special în ceea ce priveste anomaliile cardiace si malformaþiile congenitale cum ar fi extremitaþi reduse), în situaþia în care femeia însarcinata folosise contraceptive orale în perioada de început a sarcinii.

Administrarea produsului este contraindicata în timpul sarcinii.

Alaptarea

Contraceptivele orale pot reduce producþia de lapte de mama si schimba compoziþia lui chimica, mai mult, ele sunt secretate în laptele de mama, de aceea utilizarea lor nu este recomandata la femeile care alapteaza. Daca femeia doreste sa alapteze trebuie sa utilizeze o alta metoda contraceptiva.







Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-a elaborat nici un studiu care sa arate daca drajeurile de Karissa influenþeaza sau nu capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje


Doze si mod de administrare

Doza zilnica recomandata este de un drajeu (preferabil de fiecare data la aceeasi ora din zi) timp de 21 de zile consecutive. Tratamentul se va relua dupa a 7-a zi de întrerupere a tratamentului (dupa 4 saptamâni de la primul drajeu luat în aceeasi zi a saptamânii). În intervalul de 7 zile, apare ciclul menstrual.



Prima serie de drajeuri Karissa

Primul drajeu Karissa trebuie luat în prima zi a ciclului menstrual.



Trecerea de la un alt contraceptiv oral combinat

Primul drajeu de Karissa trebuie luat în prima zi a ciclului menstrual dupa terminarea seriei anterioare de contraceptive orale.



Trecerea de la produsul cu progesteron în cantitate mica (POP sau minipilula, injecþii

sau implant)

Se poate trece de la minipilule la Karissa în oricare din zilele ciclului menstrual (dupa implant, în ziua imediat urmatoare înlaturarii implantului; dupa injecþie, în ziua când ar trebui facuta urmatoarea injecþie).

În aceste cazuri, sunt necesare masuri contraceptive suplimentare în timpul primelor 7 zile de administrare a noului contraceptiv.



Dupa avort, în perioada primului trimestru

Dupa avort, în primul trimestru, tratamentul contraceptiv trebuie început imediat. Nu sunt necesare precauþii contraceptive suplimentare.



Dupa nastere sau avort, în perioada celui de al doilea trimestru

Pentru utilizare în timpul alaptarii - a se vedea paragraful 4.6. Sarcina si alaptarea.

La femeile care nu alapteaza, contracepþia orala poate fi începuta dupa 28 de zile de la eliminarea vaginala sau avortul executat în al doilea trimestru de sarcina. Sunt necesare precauþii contraceptive suplimentare pentru primele 7 zile.

Daca a avut loc deja un contact sexual, trebuie mai întâi exclusa suspiciunea de sarcina, înainte de a se începe tratamentul cu drajeuri sau acesta trebuie amânat pâna la urmatorul ciclu menstrual.



Drajeurile omise

Daca se întârzie administrarea la timp a unui drajeu, el trebuie administrat cât mai repede în intervalul de 12 ore faþa de ora normala de administrare, ceea ce nu va reduce protecþia contraceptiva si nu vor fi necesare masuri contraceptive suplimentare. Drajeurile urmatoare trebuie administrate la intervalul stabilit.

Daca întârzierea depaseste 12 ore, poate interveni reducerea protecþiei contraceptive.

In acest caz, femeia nu trebuie sa mai ia drajeul omis, ci va continua sa ia restul drajeurilor la orele stabilite, fiind însa necesare masuri contraceptive suplimentare pentru urmatoarele 7 zile de administrare.

Daca în aceste 7 zile se termina cutia cu drajeuri, se va începe imediat o alta cutie, fara a fi întrerupta administrarea. Aceasta înseamna ca sângerarea de întrerupere asemanatoare menstruaþiei nu va aparea pâna la terminarea celei de a doua cutii de contraceptive, însa pot aparea sângerare sub forma de picaturi si sângerare intermenstruala în zilele în care femeia ia regulat drajeul contraceptiv.

Daca nu apare sângerare dupa terminarea celei de a doua cutii, trebuie mai întâi exclusa posibilitatea unei sarcini înainte de a se continua tratamentul cu drajeuri contraceptive din a doua cutie.



Masuri în cazul apariþiei varsaturilor

Daca apar varsaturi în primele 3-4 ore de la administrarea primului drajeu, este posibil ca drajeul sa nu se fi absorbit complet. În acest caz, trebuie sa se aplice precauþiile legate de drajeurile omise, dupa cum se menþioneaza în paragraful 4.2.2. Daca femeia nu doreste sa modifice schema de baza a administrarii, ea trebuie sa ia drajeurile suplimentare dintr-o alta cutie.



Inducerea simptomelor menstruale sau amânarea ciclului

Pentru a induce sângerarea menstruala într-o alta zi a saptamânii, în devans faþa de data prevazuta prin administrarea conform schemei curente de administrare, se recomanda sa se scurteze intervalul de pauza în administrarea drajeurilor, cu numarul dorit de zile. Cu cât este mai scurta pauza, cu atât este mai mare riscul sa nu apara sângerarea de întrerupere, iar sângerarea intermenstruala sau sângerarea sub forma de picaturi pot aparea chiar si în timpul administrarii drajeurilor din a doua cutie.

Pentru a amâna instalarea sângerarii menstruale, trebuie începuta o noua cutie de Karissa, chiar a doua zi dupa terminarea cutiei începute, fara pauza între ele.

Amânarea instalarii ciclului menstrual poate continua atâta vreme cât este necesar, pâna la terminarea celei de a doua cutii.

În timpul folosirii acesteia, pot aparea sângerare intermenstruala sau sângerarea sub forma de picaturi. Administrarea regulata de Karissa se poate restabili dupa cele 7 zile de pauza.


Reacþii adverse

Pe durata primelor cicluri de tratament, se apreciaza ca 10-30% din femei pot acuza

apariþia unor reacþii adverse, cum ar fi sensibilitate la nivelul sânilor, stare de disconfort sau pete de sânge. Aceste efecte secundare sunt deseori usoare si de obicei dispar în cursul a 2 pâna la 4 cicluri.

Reacþii adverse severe sau alte reacþii adverse

A se vedea si pct. Atenþionari si precauþii speciale



Urmatoarele reacþii adverse pot aparea mai frecvent la femeile care folosesc contraceptive orale: greaþa, varsaturi, cefalee, tensiune la nivelul sânilor, cresterea greutaþii corporale, modificarea libidoului, stari depresive, iritabilitate, senzaþie de greutate la nivelul gambelor, sângerare intermenstruala, oligomenoree, amenoree, iritaþie oculara la utilizarea lentilelor de contact. Acestea impun schimbarea tipului de estroprogestativ.



Reacþiile adverse relativ rare pot include hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie,

hiperglicemie, toleranþa scazuta la glucoza, cresterea tensiunii arteriale, coronaropatii, accident tromboembolic arterial (în special infarct miocardic, accident vacular cerebral) sau venos (tromboflebita, embolie pulmonara), mastodinie severa, mastopatie benigna, adenom hipofizar secretant de prolactina (evidenþiat eventual prin apariþia galactoreii), cefalee severa sau diferita de cea care aparea în mod obisnuit în cazul pacientei respective, migrena, vertij, modificari ale vederii, exacerbarea statusului comiþial, hepatita, adenom hepatic, icter colestatic, erupþii cutanate, cloasma. Aceste reacþii adverse impun oprirea administrarii tratamentului estroprogestativ.



Alte reacþii adverse: boli ale vezicii biliare (litiaza biliara), acnee, seboree, hipertricoza.


Supradozaj

Nu au fost raportate reacþii adverse severe dupa administrarea unei doze considerabile de contraceptiv oral. Simptomele care pot aparea sunt greaþa, varsaturi si, la fetele tinere, sângerari vaginale în cantitate mica.

Nu exista antidot, se poate administra tratament simptomatic.


Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

A nu se lasa la îndemâna copiilor.
Ambalaj

Cutie cu un blister din PVC-PVdC/aluminiu a 21 drajeuri, introdus în punga de aluminiu.

Cutie cu 3 blistere din PVC-PVdC/aluminiu a câte 21 drajeuri, introduse în punga de

aluminiu.
Producator

Gedeon Richter Plc., Ungaria
Deþinatorul Autorizaþiei de punere de piaþa

Gedeon Richter Plc.,

Gyomroi Ut 19-21, H-1103 Budapest, Ungaria

http://www.medipedia.ro/Dictionarmedical/Medicamente/tabid/59/prospect/W41869002/KARISSA.aspx
Full_Metal_Jacket
Postat pe 14 Mai 2010 17:08
am o intrebare..am 17 ani,urmeaza sa iau aceste pastile.sigur o sa radeti cand o sa-mi auziti intrebarea dar ma ris..dc iau aceste pastile si prietenul meu ejaculeaza sunt 100% protejata?
kudika182697
Postat pe 14 Mai 2010 17:15
De la: kudika182697, la data 2010-05-14 17:15:49am o intrebare..am 17 ani,urmeaza sa iau aceste pastile.sigur o sa radeti cand o sa-mi auziti intrebarea dar ma ris..dc iau aceste pastile si prietenul meu ejaculeaza sunt 100% protejata?

Depinde unde ejaculeaza prietenul tau.
Full_Metal_Jacket
Postat pe 14 Mai 2010 17:58
buna am o intrebare,,,e posibil ca de la anticonceptionale sa mi se reduca zilele de menstruatie? astept raspuns..va multumesc
kudika197766
Postat pe 19 Iunie 2010 12:35
tu stii de la ce varsta au fetele ciclu!
nu conteaza varsta...
toata lumea knd aude de pilule se gandeste la sex...pt protectie
mai regleaza si un ciclu ...iti ofera o viata mai usoara pt cele care stiu ca au dureri enorme , ciclu de lunga durata, cu cheaguri si abundent...
mergi la un dr...si stie ce sa-ti prescrie...
da intradevar nu e ok sa iei zeci de ani .dar toate astea depinde de la femeie la femeie...organism si organism...nu speriati lumea...
scrieti ce vi s-a intamplat...sau ce nu...
nu trebuie sa influientati celelalte persoane...
doar sa-si creeze o idee...
fetelor mergi la ginecolog...nu trebuie sa va fie rusine...ar trebui sa devina o obisnuintza...
cum ne ducem la filat paru la 3 luni , asa putem face si cu ginecologu macar la 6 luni...
viata mai presus k toate
kudika320575
Postat pe 8 Septembrie 2010 23:46
buna!!!a si eu o intrebare:e necesar sa se ia ac in prma zi menstruatie?e prima oara cand iau ac..pot lua de azi,pt k ieri mi-a trecut menstruatia
kudika330043
Postat pe 15 Noiembrie 2010 18:58
Pai cum ti-a zis medicul asa trebuie sa le incepi
Sabynutza
Postat pe 16 Noiembrie 2010 16:15
De la: kudika197766, la data 2010-06-19 12:35:18buna am o intrebare,,,e posibil ca de la anticonceptionale sa mi se reduca zilele de menstruatie? astept raspuns..va multumesc


Da este foarte posibil mie mi s a intamplat...(nu sunt deloc periculoase cum crede majoritatea lunii)
ad__83
Postat pe 16 Noiembrie 2010 16:19
De la: kudika182697, la data 2010-05-14 16:57:29am o intrebare,dar va rog sa nu radeti de mine.si mie mi-a recomandat doctora aceste pastile..e adevarat k se iau in prima zii de menstruatie?si dupa terminarea cutiei fac pauza 7 zile?problema e k nu prea am ciclul regulat..rasp va rog..multumesc


Daca o sa iei pastilele o sa il ai regulat...adik fix cum in pauza aia de 7 zile
ad__83
Postat pe 16 Noiembrie 2010 16:21
spuneti-mi va rog un anticonceptional ce ingrasa,as vrea sa pun vreo 5 kg pe mine
Tartacutaaa
Postat pe 28 Februarie 2011 13:58
eu iau karissa de 2 ani si jum..si nu am absolut nimic..is foarte multumita..nu tu cosuri..nu tu ingrasat..chiar mi-au crescut sanii si...mi-a reglat ciclul..prefect! is extrem de multumita
moldo
Postat pe 25 Martie 2011 23:19
buna seara!ma numesc elena si iau de 8 luni anticonceptionale karissa si mi-a mers bine.Problemele au aparut de luna trecuta cand am observat niste scurgerii maronii,fff putin si nu mi-am facut probleme.Luna aceasta acele scurgeri au revenit,iar apoi am inceput sa am niste scurgeri ca menstruatia,dar mai putin cantitative,aceste scurgeri mi-au aparut cu 9 zile inainte de data la care trebuia sa-mi vina menstruatia in mod normal si le am de 6 zile,iar menstruatia ma tinea in mod normal 4 zile.am fost la planing si mi-a zis ca e din cauza faptului ca am fost fff racita.Daca mai sunt fete care au avut aceeasi problema ca si mine le rog sa-mi impartaseasca experienta lor,va rog mult pentru ca imi fac ffff multe griji....pana acum nu am avut nicio problema,iar acum....Multumesc anticipat,astept raspunsurile voastre cat mai repede...poate o sa dorm la noapte.
helena88
Postat pe 20 Aprilie 2011 21:50
daca folosesti inelul nuvaring, ar trebui sa stii deja ca si el are eliberare treptata de substante in organism, ca asa te protejeaza impotriva sarcinii, si acele substante sunt la fel ca cele din pilulele antibebe
lorelay21
Postat pe 3 Mai 2011 23:24
De la: iulya_sweet, la data 2009-02-27 11:02:13eu tocmai mi am cumparat karissa si nu stiu ce sa fac sa iau sau sa nu....k vad k sunt fel si fel de pareri

Deci..Karissa trebuie luata numai la recomandarea ginecologului. Mie mi s-au facut analize de toate tipurile, plus ca am o mare anemie, de cand ma stiu. Acum sunt la a 2-a luna de Karissa. Nu m-am ingrasat, asa ca stau linistita. Atat timp cat iei exact cum esti sfatuita, prima pastiluta in prima zi de menstruatie, si tot asa pana termini absolut toate pastilutele, fara sa ramana una macar, iar apoi faci pauza timp de 7 zile si in a 8a zi incepi o noua cutiuta, la aceeasi ora, sau in caz ca intarzii, intarzierea sa nu fie mai mare de 12 ore..totul e ok. Initial eu am crezut ca nu trb sa le consum pe toate (abia apoi am realizat ca mintea mea gresea undeva), asa ca a trb sa schimb administrarea, adica in perioada de menstruatie sa nu le iau, si cand se fac 5-7 zile (sfarsitul menstruatiei), sa incep sa le iau din nou.

Atentie insa. Ele intarzie menstruatia si pot avea efecte neplacute pe viitor, daca nu le iei in mod corespunzator.

Inca un sfat, daca luati antibiotice in timp ce luati si Karissa ( eu vb de ea pt ca asta iau), ar fi bine ca in cele 7 zile de antibiotice sa folositi prezervativul, pt ca anticonceptionalele nu isi vor face efectul si exista marele risc de a ramane insarcinata.

Si nu va panicati daca uitati sa le luati sau ati comis greseli ..eu m-am panicat tare intr-o seara cand am realizat ca nu luasem exact cum trebuia, iar a doua zi farmacista a explicat calm cum si ce trb sa fac.

Aveti grija de voi. Revin cu detalii cand aflu si eu mai multe. Intre timp, ma voi documenta

BabeLove4U
Postat pe 4 August 2011 17:00
De la: kudika182697, la data 2010-05-14 17:15:49am o intrebare..am 17 ani,urmeaza sa iau aceste pastile.sigur o sa radeti cand o sa-mi auziti intrebarea dar ma ris..dc iau aceste pastile si prietenul meu ejaculeaza sunt 100% protejata?

Te referi la ejacularea inauntrul vaginului, nu? As spune sa nu faca asta. Daca iei Karissa doar pt protectie, pentru a te simti mai bine in timpul actului sexual, asta nu inseamna ca esti 100% protejata. Discuta cu el, pentru a sti si el. Presupun ca partenerul tau stie ca iei anticonceptionale,nu?
BabeLove4U
Postat pe 4 August 2011 17:15

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
ajutati un capricorn si o fecioara 33 De la: kudika_431 2 Aprilie 2012 16:58
ce sa fac sa scap de ungiile moi?? :( 6 De la: inamina 22 Iulie 2009 17:31
ea peste - el berbec 6 De la: super_barbat_xxx 24 August 2009 09:43
buna! 4 De la: Raluca_SA 8 Octombrie 2009 23:49
varsatoare caut sagetator 12 De la: AnaRose 28 Februarie 2012 10:34