Setari Cookie-uri

E-urile periculoase pentru sanatate - Initiativa legislativa

Am initiat un Proiect de lege privind afisarea aditivilor alimentari daunatori pentru sanatate in spatiile in care se comercializeaza astfel de produse alimentare.

Va invit sa dezbatem acest subiect pe forumul acesta, cat si pe sectiunea de discutii deschisa special pentru acest proiect pe http://movilapetru.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=3 pentru a gasi cea mai buna forma a noului Proiect de lege.

Mai multe informatii despre forma actuala a proiectului de lege o gasiti aici: http://movilapetru.ro/legi

Am initiat acest proiect deoarece exista numeroase studii care demonstreaza ca o serie de aditivi alimentari sunt foarte daunatori pentru organismul uman si consumarea lor in cantitati apreciabile si frecvent pot duce la aparitia unor boli grave sau a cancerului. Este mai usor si mai economic sa previi o boala decat sa o tratezi. Iar avertizarea oamenilor face parte din sistemul de preventie. Oamenii au dreptul sa aleaga alimentele in cunostinta de cauza.

Astept cu interes de la dumneavoastra orice idee sau opinie constructiva.

Cu drag,
deputat Petru Movila
deputat_Petru_Movila
Postat pe 25 Februarie 2010 12:44
Daca ai incercat sa slabesti si nu ai reusit ,inseamna ca nu ai incercat Ecofit!
SLABESTI PANA LA 15KG!
www.ecofit.ro
ECOFIT
Postat pe 25 Februarie 2010 23:42
http://www.agentiasmile.ro/index.php?pag_index=2&id_oferta=572&title_pag=OFERTA+PASTE+2009
STATIUNEA SINAIA

PENSIUNEA BOEMA 3*

CAZARE 3 NOPTI CU MIC DEJUN SI CINA + MASA TRADITIONALA DE PASTE
TARIF 549 LEI / PERSOANA / PACHET.


cornel_sabin
Postat pe 27 Februarie 2010 00:00
Va felicit pentru initiativa.Consumatorii nu pot aprecia ce este sanatos si ce nu pentru sanatatea lor din diverse motive.Unii nu au cunostiintele necesare, capacitatea de a intelege, sunt batrani, copii, sau pur si simplu nu ai ochelarii la tine cand cumperi un produs si nu poti studia eticheta...daca este completa, adevarata sau destul de mare scrisa ( o noua gaselnita este scrisul minuscul).Un produs aflat in raft pentru consum trebuie sa fie conform, sanatos, benefic pentru organism.Dar exista institutii ale statului specializate care pot urmarii respectarea retetelor si a produselor periculoase pentru organism, ii pot controla pe producatori si comercianti. Sunt e-uri care provoaca dependenta, boli sau chiar moartea.Statul plateste pentru toate acestea prin medicamente compensate, concedii medicale ,spitalizari, educatia individului care lipsa individului de la munca si din familie si viata sociala.Problema este generata si de poluare care are aportul ei in apa , aer, fructe, legume.Acestea sunt E-uri pe care nu le mai poti scoate din produse decat prin educatia oamenilor si prin control drastic al societatilor poluatoare?DAr acesta poate fi alt subiect.Va sustin!Sanatate!
Donamishi
Postat pe 1 Martie 2010 09:49
Buna ziua dle Deputat,
Ganditi-va la altceva mult mai interesant pentru cei multi, la ceva care sa se poata si pune in practica. Dati-mi, ca exemplu, o lege in favoarea celor multi care se si aplica. Nu cred ca veti gasi. Va dau eu una care nu se aplica, una din tot ce se numeste lege in tara asta fara aplicabilitate in favoarea celor multi, legi emise de alesii nostri, votati de noi intr-o zi de duminica, dupa ce iesisem din carciunmi, legea aia, nu-i stiu numarul si cum se numeste, nici nu ma intereseaza de moment ce nu se aplica, aia cu interzicerea in magazine a pungilor de plastic. Ce ziceti?
Cat priveste initiativa dumneavoastra, este o poveste dezbatuta frecvent in emisiunile tv si fara nici un ecou. Atata timp cat doriti profit din firmele pe care probabil le aveti, pe dumneavoastra o sa va doara nu stiu unde de E-urile pe care le veti folosi, atata timp cat fraierii consuma. Dumneavoastra veti sti ce sa consumati. Oricum pentru a veni in sprijinul dumneavoastra va dau mai jos o lista cu asemenea E-uri, ce sunt si efectele lor asupra organismului. Totodata va reamintesc ca aceste E-uri sunt mentionate pe eticheta fiecaruii produs scrise fff mic ca sa poata citi si intelege mai usor. Ganditi-va, dle deputat, la altceva, mult mai practic, aplicabil, usor de controlat si drastic amendat.As putea sa va ajut, dar nu vad rostul pentru ca nu exista interesul. Apropos cum ve-ti vota masurile anticriza? Initiativa dumneavoastra este un mod de a va afla in treaba. In loc sa fiti aici mergeti mai bine la tribuna Camerei Deputatilor si dati cu pumnul in pupitru ca sa fiti auzit si impuneti-va. Nu v-am auzit si nici nu v-am auzit.
DESPRE E - URI, de fapt despre ce MANCAM

În listele internaþionale (ca ºi în cea naþionalã), aditivii sînt clasificaþi în 25 de categorii ºi numerotaþi specific:
* coloranþi - pentru a schimba culoarea sau a da culoare; E100-E182
* conservanþi- substanþe care prelungesc artificial perioada de pãstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterãrii produse de microorganisme; E200-E297
* antioxidanþi - substanþe care prelungesc forþat perioada de pãstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidãrii (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390
* emulgatori - asigurã un amestec omogen între apa ºi grãsimile alimentare; E400-E496
* sãruri de topire E400-E496
* agenþi de îngroºare- substanþe care au capacitatea de a mãri vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496
* agenþi de gelifiere (gelifianþi)- substanþe care permit ºi care ajutã la formarea gelurilor; E400-E496
* stabilizatori- substanþe care fac posibilã menþinerea proprietãþilor fizico-chimice ale alimentelor, menþinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
* agenþi de gust (aromatizanþi) - se împart în trei categorii:
a) substanþe aromate naturale - se obþin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetalã sau animalã;
b) substanþe identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compoziþiei cu aromele naturale, componentele fiind obþinute prin sintezã;
c) substanþe artificiale - se obþin prin sintezã, având structura ºi compoziþia diferite de cele naturale; E600-E640
* acidifianþi - substanþe care cresc aciditatea alimentelor, imprimîndu-le un gust acru; E300-E390
* agenþi antiaglomeranþi - E500-E580
* amidon modificat - E1400-E1450
* edulcoranþi (îndulcitori) - substanþe (altele decât zahãrul) care se utilizeazã pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999
* substanþe de afânare (afânatori) - substanþe care contribuie la creºterea volumului alimentelor fãrã a modifica valoarea energeticã; E400-E496
* antispumanþi- se folosesc pentru reducerea ºi prevenirea spumei; E500-E580
* agenþi de suprafaþã (surfactanþi) -E900-E999
* agenþi de albire (înãlbitori) - E1500-1520
* agenþi de întãrire- E500-E580
* umectanþi - E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520
* enzime chimice de sintezã E1100-E1105
E-urile considerate de oncologi drept "criminale"
Suspecte: E 125;E 141;E 150;E 171;E 172;E 173;E 24;E 241;E 477 -
Periculoase:
.E 102 – extrem de nociv - afecteazã ficatul, pancreasul ºi stomacul, însã pot provoca ºi tumori tiroidiene – se gaseste in produsele de patiserie, bomboane, mustar, gemuri, supe instant
•E 110 – bauturi racoritoare de culoare galbena
•E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidã);
Toxice:
•E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338,
•E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465,
•E 466 (afecteazã tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprimã vitamina B12); E 320,
•E 321 - antioxidanti din margarinã (cresc colesterolul); E311, E 312 (atacã sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lãmâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal)
Cancerigene:
• E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeanã si tãrile din fosta URSS.
E 100 Curcumina
Colorant, galben, natural, obþinut din rizomul plantei Curcuma longa, termeric, sub formã de pulbere galben-oranj. Punct de topire 179 - 183°C, insolubilã în apã, solubilã în alcool etilic. Pulberea de curcumina conþine trei tipuri de compuºi chimici, curcumina I, curcumina II ºi curcumina III aflate în proporþiile 77/17/3.
Curcumina diminueazã activitatea microzomicã, scade colesterolul seric, încetineºte metabolismul acidului arahidonic via ciclooxigenazelor ºi lipoxige-nazelor, inhibã producþia de citokine a monocitelor sanguine ºi macrofagelor alveolare. în cantitãþi mari favorizeazã secreþia biliarã, ºi este hepatoprotector dar poate exercita toxicitate celularã prin stimularea formãrii radicalilor liberi (ROS). Uneori poate provoca alergii, în special persoanelor sensibile la salicilaþi (aspirine). Poate avea efect benefic asupra glicemiei diabeticilor.
Experienþe pe animale constând în administrare oralã de curcumina au evidenþiat un efect anticanceri-gen ºi de protecþie faþã de acþiunea procancerigenã a benzopirenului ºi metil-nitrozo-guanidinei. Nu s-au pus în evidenþã efecte mutagene ale curcuminei.
Curcumina poate fi obþinutã ºi artificial prin sintezã chimicã. Este utilizatã pentru colorarea unor alimente: margarina, gemuri, jeleuri, alimente hipocalorice, cârnaþi, pateuri, supe, fulgi de cartofi º.a. CONSIDERAT INOFENSIV.
E 101 (I) Riboflavina (Lactoflavina, vit. B2)
Colorant, galben, natural, obþinut din drojdii, germeni de grâu, ficat, ouã, dar ºi artificial prin sintezã chimicã. în stare purã este o pudrã galben-oranj, solubilã în alcool etilic, dar insolubilã în ulei. Doza optimã zilnicã de Vitamina B2 este de 2 - 5 miligrame. Vitamina B2 este constituent a douã coenzime implicate în metabolismul glucidelor, grãsimilor, proteinelor pentru producerea de energie, fiind esenþialã în creºtere ºi repararea þesuturilor organismului. Se descompune la 280°C. CONSIDERAT INOFENSIV.
E 101 (II) Riboflavina-S'-Fosfat
Colorant, sare monosodicã a 5'-monofosfat esterului de riboflavina, obþinut artificial prin sintezã chimicã. Riboflavina 5'- Fosfat de sodiu (anhidrã sau dihidrat). CONSIDERAT INOFENSIV
E 102 Tartrazinã (FD & C Yellow No 5)
Colorant, galben, artificial, azoic (sarea de sodiu a acidului 5-hidroxi 1-(4-sulfanatofenil) 4-(4-sulfanato-fenil-azol)-Hpirazol 3-carboxilat. Pudrã sau granule oranj-deschis. Poate provoca alergii la persoanele care reacþioneazã alergic la aspirinã (salicilaþi), sau la persoanele astmatice. Provoacã la copii astm, rinitã, urticarie. Este incriminat în inducerea sindromului de hiperactivitate. (ADHD) Creºte incidenþa apariþiei unor tumori tiroidiene. Altereazã percepþia ºi comportamentul producând stãri de confuzie. Inhibã metabolismul zincului ºi interfereazã cu enzimele digestive. Este utilizat într-o gamã largã de produse alimentare: bãuturi nealcoolice ºi alcoolice, fructe ºi legume confiate, ornamente ºi cuverturi, produse de cofetãrie, produse fine de brutãrie, croisant, biscuiþi, prãjituri, napolitane, brânzã topitã aromatã, deserturi, produse lactate aromate, sosuri, condimente (curry praf), muºtar, crustacee, substituenþi de somon, surimi, icre de peºte, peºte afumat, snacks (pe bazã de cereale sau amidon, expandate, extrudate), preparate pentru controlul greutãþii, suplimente alimentare, supe, vinuri ºi vinuri din fructe (cidru) liniºtite ºi spumante etc. Doza zilnicã admisã 7,5 mg/Kg corp. NU SE VA DEPêI DOZA ZILNICà ADMISÃ.
E 104 Galben de chinolinã (FD & C Yellow No 10)
Colorant, galben, artificial, constituit din derivaþi sulfonaþi ai acidului disulfonic sub formã de sãruri de sodiu. Poate provoca alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate ºi deficienþã de concentrare (ADHD). Interzis celor cu sensibilitate la aspirinã. NU SE RECOMANDA CONSUMUL FRECVENT.
E 110 Galben Portocaliu (Sunset FCF, Gal ben Orange S)
Colorant, portocaliu, artificial, azoic, sare disodicã a acidului 2-hidroxi-1(4 sulfonato fenilazã) naftalin 6 sulfonat. Testele efectuate pe animale au evidenþiat apariþia tumorilor renale. Poate provoca alergii persoanelor sensibile, congestie nazalã, astm, bronho-constricþie, disfuncþii ale percepþiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. La animale opreºte creºterea provocând retardare. NU SE RECOMANDÃ CONSUMUL FRECVENT.
E 120 Coºenila, Acid carminic, Carmin
Colorant, roºu, natural, antrachinonic, de origine animalã; extras cu soluþii hidroalcoolice din corpul insectei femelã Dactylopius. Componenta principalã a pulberii obþinute este acidul carminic sub forma unui chelat hidratat de aluminiu, în asociaþie cu cationi de amoniu, potasiu, sodiu, material proteic din corpul insectei, carminaþi liberi ºi cationi de aluminiu nelegaþi. Acidul carminic este solubil în apã ºi alcool etilic. în unele cazuri poate provoca alergii, rinite, astm, erupþii cutanate. VA FI EVITAT DE COPIII HIPERACTIVI ªi SUFERINZII DE ALZHEIMER ªl PARKINSON.
E 122 Azorubina, Carmoizina
Colorant, roºu, azoic, artificial, sarea disodicã a acidului sulfo-4-naftilazo-1(2-naftol 1 sulfonic4). Poate provoca reacþii adverse la persoanele astmatice ºi la cele alergice la aspirinã (salicilaþi). Poate provoca sindromul de hiperactivitate ºi deficienþã de concentrare (ADHD). Poate fi cancerigen, provoacã urticarie ºi edem. Se poate adãuga în produsele alimentare specificate la E102. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
E123 (FD & C red No2)
Colorant, roºu, azoic, artificial, sarea trisodicã a acidului (sulfo-4 naftilazo-1 (-1 naftol 2 sulfonic 3,6) însoþitã de clorurã de sodiu ºi / sau sulfat de sodiu ºi coloranþi auxiliari. Solubil în apã ºi alcool etilic. Este admisã utilizarea numai pentru vinuri aperitive, bãuturi spirtoase (pânã la o tãrie de 15% voi.) ºi icre de peºte în cantitate de max. 30 mg/l sau Kg produs. Poate induce eczeme, astm, hiperactivitate, sindrom ADHD, defecte neonatale, moarte fetalã, cancere. Doza zilnicã admisã 0,8 mg Kg corp. CONSUMUL NU ESTE RECOMANDAT.
E 124 a Roºu Ponceau 4R, Roºu Coºenilã A (FD & C red No 4)
Colorant, roºu, azoic, artificial, sare a acidului sul-fo 4' naftilazo - 1')1-hidroxi-2-naftalen-disulfonic 6,8. solubil în apã, glicerina, alcool etilic. Poate induce reacþii adverse la persoanele alergice la aspirinã (sali-cilaþi). Poate declanºa sindromul de hiperactivitate si deficienþã de concentrare (ADHD). Potenþial cancerigen. Doza zilnicã admisã 4 mg/Kg corp. CONSUMUL NU ESTE RECOMANDAT.
Cititi cu atentie etichetele alimentelor pe care vreti sa le cumparati!
E 127 Eritrozinã (FD&C red No 3)
Colorant, roºu, artificial, xanþenic, sarea dipota-sicã sau disodicã a 2, 4, 5, 7 tetraiodofluoresceinei, coloranþi autiliari, clorurã de sodiu, solubilã în apã ºi alcool etilic. Produce tumori ºi tulburãri neurofiziologice la animalele de experienþã. Poate furniza iod, tulburând fiziologia tiroidei. Este alergenã. Este permisã numai la cireºe confiate ºi de cocktail 200 mg/Kg cireºe. Doza zilnicã admisã 0,1 mg/Kg corp. CONSUMUL NU ESTE RECOMANDAT.
E 128 Roºu 2 G INTERZIS ÎN U.E.
Colorant, roºu, azoic, artificial. în anul 2007 produsul a fost considerat cancerigen la evaluarea EFSA ºi a fost interzis în Uniunea Europeanã.
E 129 Roºu Allura AC
Colorant, roºu, azoic, artificial, sare disodicã a acidului 6-hidroxi-5-[2-metoxi-5-metil-4 sulfofenil]-2-naftalin-sulfonic, coloranþi auxiliari, clorurã de sodiu. Solubil în apã ºi glicerol, insolubil în alcool etilic. Poate declanºa sindromul de hiperactivitate ºi deficienþã de concentrare (ADHD).Nu este suficient evaluat toxicologic. Poate provoca alergii, potenþial cancerigen. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL FRECVENT.
E 131 Albastru Patent V
Colorant, albastru, artificial din grupa triarilmeta-nului, sare calcicã a acidului disulfonic al anhidridei m-hidroxitetraetildiaminotrifenilcarbinol, coloranþi auxiliari, clorurã de sodiu, este solubil în apã. Poate cauza dermatite ºi purpurã.Potenþial cancerigen. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL FRECVENT.
E 132 Indigotinã, Carmin indigo (FD & C blue No2)
Colorant, albastru, artificial, sarea disodicã a sulfo-natului de indigotinã, fotosensibil, solubil în apã ºi alcool etilic, sensibilã la agenþii oxidanþi. Administratã concomitent cu nitritul de sodiu (E 250) poate provoca la animalele de laborator leziuni ale materialului genetic. Aceste combinaþii sunt posibile în preparatele de carne (ºuncã, salamuri), dulciuri, lichioruri º.a. Poate provoca alergii persoanelor sensibile, greaþã, vomã, hipertensiune, tumori cerebrale. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL FRECVENT.
E 133 Albastru Brilliant FCF (FD & blue No 1)
Colorant, albastru, artificial, sare disodicã a a [4-(N-etil-3-sulfonatobenzilamino)-fenil] a (-4-N etil-3 sulfonatobenzolamino)-ciclohexa 2,5 dienildien to-luen-2-sulfonat ºi izomerii sãi, coloranþi auxiliari, clo-rurã de sodiu. Solubil în apã. Poate induce hiperactivitate, bronhoconstricþie, rash, destrucþii cromosomale, în combinaþie cu E 127 ºi E 132. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
E 140 Clorofiline, Verde natural C1S
Coloranþi, verzi, artificiali, sãrurile bazice ale clo-rofilinelor. Se obþin prin saponificarea clorofilelor de extracþie, eliminându-se grupele metil ºi ester fitol sau prin tãierea parþialã a ciclului ciclopentenil. Grupele acide sunt neutralizate pentru a forma sãrurile de potasiu ºi/sau de sodiu, clorofilina a) ºi clorofilina b). CONSIDERATE INOFENSIVE.
E 142 Verde S, Verde acid briliant
Colorant, verde, artificial, format în principal din sodiu N-{4-[(4-dimetilaminã)fenil (2 hidroxi 3,6 de sulfo-1 -naftalenil)-metilen]-2,5-ciclohexadien-1 ili-den}-N metil-metananinium. Nu este posibilã o apreciere definitivã. Poate declanºa astm, hiperactivitate (ADHD). Este mutagen pe animale. NU SE RECOMANDÃ CONSUMUL FRECVENT.
Cititi cu atentie etichetele alimentelor pe care vreti sa le cumparati!
E 141 I Complexe de cupru ale clorofilelor l ºi clorofilinelor (E 141 II)
Coloranþi, verzi, artificiali, îmbogãþiþi cu cupru pentru a stabiliza culoarea. Periculoase pentru persoanele cu retentie de cupru.
E 150a Caramel simplu (Plain)
Colorant, maro, natural, vegetal, obþinut prin încãlzirea controlatã a glucidelor alimentare (glucoza, fructozã, zaharozã, amidon). Pentru a favoriza cara-melizarea se folosesc acizi, baze, sãruri cu excepþia compuºilor de amoniu ºi a sulfiþilor. Se poate obþine ºi din glucide provenind din porumb sau sfeclã modificate genetic (GMOs). Nu este recomandat copiilor hiperactivi. Pentru caramelul obþinut din organisme modificate genetic, nu este posibilã o apreciere definitivã. Poate declanºa hiperactivitate, încetini creºterea, distensii intestinale, hipertrofia rinichilor. Poate distruge vitamina B, afecteazã cromozomii. Vezi ºi E 150 b, 150 c, 150 d. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
E 150b Caramel de sulfit de sodiu (caustic)
Colorant, maro, artificial, obþinut prin încãlzirea controlatã a glucidelor alimentare (monomeri ºi/sau polimeri) cu sau fãrã acizi sau baze, în prezenþa copuºilor sulfit (acid sulfuros, sulfiþi, bisulfiþi de sodiu sau potasiu), dar în lipsa compuºilor amoniacali. Se poate obþine ºi din glucide provenite din porumb sau sfeclã modificate genetic (GMOs). CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
E 150c Caramel amoniacal
Colorant, maro, artificial, obþinut prin încãlzirea controlatã a glucidelor alimentare, în prezenþa compuºilor de amoniu (NH3, carbonaþi de amoniu, fosfaþi de amoniu). Se poate obþine ºi din glucide provenite din porumb sau sfeclã modificate genetic (GMOs). CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT
E 150d Caramel sulfit de amoniu
Colorant, maro, artificial, obþinut prin încãlzirea controlatã a glucidelor alimentare, în prezenþa compuºilor sulfit ºi amoniu (acid sulfuros, amoniac, carbonat de amoniu, sulfat de amoniu). Se poate obþine ºi din glucide provenite din porumb sau sfeclã modificate genetic (GMOs). CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
E 151 Negru Brilliant BN, Negru PN
Colorant, negru, azoic, artificial, sare tetrasodicã a acidului [(sulfo-4fenilazo-1)-4'sulfo 7'naftilazo f] hi-droxi-1-acetil 8 naftalin disulfonic 3,5. Poate provoca alergii persoanelor sensibile, induce hiperactivitate (ADHD), urticarie, rinite. Interfereazã cu enzimele digestive. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL.
E 153 Cãrbune vegetal
Se obþine prin carbonizarea lemnului, reziduurilor de celulozã, turbã, înveliºuri vegetale º.a. la temperaturi înalte. CONSIDERAT INOFENSIV.
E 154 Brun FK
Colorant, brun, azoic, artificial obþinut din amestecul a 6 componenþi mono-, di- ºi triazoici. Poate provoca alergii. Admis numai în produsul Kippers, 20 mg/kg. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL.
E 155 Brun HT, BRUN CHOCOLAT HT,BROWN RS
Colorant, maro, azoic, artificial, sarea diso-dicã 4,4'-(2,4 dihidroxi-5-hidroximetil-1,3 fenil-endiazo)dinaftalin-1 sulfonat. Utilizat într-o gamã largã de alimente, în special în produsele de cio-colaterie, cofetãrie. Poate induce reacþii adverse la persoanele astmatice ºi la cele alergice la aspirinã (salicilanþi), induce sensibilitate a pielii, sindrom de hiperactivitate (ADHD), poate fi carcinogen. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL.
E 160 a (II) beta-caroten, caroteni, amestec de caroteni
Colorant, portocaliu natural prezent in legume si fructe colorate galben portocaliu(morcov)in ficat se transforma in vitamina A. In cazul supradozarii pielea capata un aspect galbui, creste riscul de cancer pulmonar la fumatori, dar nu-l reduce la nefumatori. SE RECOMANDA UN CONSUM MODERAT DE BETACAROTEN NATURAL.
E 160b Annatto, bixinã, norbixinã
Colorant, portocaliu natural, din clasa carotenoidelor, extras din pericarpul fructului Bixa orellana L. cu diferiþi solvenþi. Norbixinã se obþine prin hidroliza alcalinã a bixinei. Norbixinã conþine produsul de hidrolizã al bixinei sub formã de sãruri de sodiu sau potasiu, prezente în formele cis sau trans. Se poate obþine ºi din organisme modificate genetic (GMOs). Produsul poate provoca urticarie ºi nu este recomandat copiilor hiperactivi. Poate destabiliza edemele angioneurotice, induce astmpersoanelor sensibile la salicilaþi (aspirine). Doza zilnicã admisã 2,5 mg/Kg corp. SE RECOMANDÃ UN CONSUM MODERAT.
E 160c Extract de ardei roºu, capsantina, capsorubina
Colorant, roºu-portocaliu natural, obþinut prin extracþie cu solvenþi din ardeiul roºu, Capsicumanum L. CONSIDERAT INOFENSIV.
E 160d Lycope, Rubixantina
Colorant, roºu-galben din clasa carotenilor natural, obþinut prin extracþie cu solvenþi din soiuri de tomate, Lycopersicon esculentum L. Licogenul este componenta colorantã majorã însoþitã ºi de alþi caroteni. Licopenul are punct de topire cuprins între 173 - 175°C, fiind solubil în uleiuri ºi grãsimi. Poate reduce riscul de apariþie al cancerelor. CONSIDERAT SIGUR.
E 160f Beta-apo-8'-metiletil ester ai acidului carotenoic (C30)
Coloranþi, portocalii, artificiali de sintezã, cu punct de topire între 136 - 140°C. Solubili în apã, puþin solubili în alcool etilic ºi uleiuri vegetale. Nu au fost suficient cercetaþi, nefiind posibilã o apreciere definitivã. SE RECOMANDÃ UN CONSUM MODERAT.
E 161 Xantofile (vezi 161 b, 161 g)
E 161b Luteina
Colorant, galben, natural, din clasa xantofilelor, înrudite cu carotenoidele, derivaþi 3 hidroxi ºi 3,3-dihidroxi ai carotenilor 0C,|3,Y precum ºi a mono ºi diepoxizilor acestora. în stare naturalã se gãsesc neoxantina ºi neocromul, precum ºi esterii acizilor graºi ai acestora. Xantofilele sunt reprezentate de: flavoxantina, luteina, criptoxsantina, rubixantina, co-doxantina, cantaxina, violoxantina. Luteina este un alcool carotenoidic, obþinut prin extracþie cu solvenþi din fructe, legume, lucerna, crãiþe (Tagetes erecta), gãlbenele {Calendula officinalis). Principalii coloranþi din produsul comercial sunt carotenoidele din care luteina ºi esterii sãi cu acizii graºi reprezintã partea majoritarã. NU A FOST SUFICIENT EVALUAT, NEFIIND POSIBILÃ O APRECIERE DEFINITIVÃ.
E 161g Cantaxantinã, Xantofila
Colorant, galben, portocaliu sau roºu artificial. Se gãseºte ºi în naturã. Poate determina depuneri pe retinã. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
E 162 Roºu sfeclã, betanina
Colorant, roºu, natural, din grupa betaninei. Se extrage din soiuri de sfeclã roºie (Beta vulgaris L. var. rubra) prin presare sau prin extracþie apoasã (pH = 4,5) a tãiþeilor de sfeclã roºie. Sucul obþinut se concentreazã ºi se usucã prin atomizare. Pigmenþii componenþi ai sucului de sfeclã roºie sunt: - betainele de culoare roºie ºi - betaxantinele de culoare galbenã. Colorantul este stabil în domeniul de pH = 3,5 - 7,0.
ESTE CONSIDERAT SIGUR, dar administrat cu restricþie la copiii mici ºi preºcolari
E 163 Antocianine
Coloranþi roz pânã la albastru închis, reprezentând un grup mare de pigmenþi vegetali hidroso-lubili. Antocianii determinã culoarea roºie, albastrã sau violetã a fructelor ºi legumelor. Se obþin prin extracþie cu apã acidulatã, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare. Pe lângã aceºti pigmenþi se extrag acidul tartric, zaharuri, tani-nuri, substanþe minerale. în stare naturalã antocianii se gãsesc sub forma derivaþilor hidroxilaþi ai glicozi-delor 2-fenil-banzopirena. Cei mai importanþi fiind: peonidina, cianidina, delfmidina, malvidina, pelargo-nidina, petunidina. ESTE CONSIDERAT SIGUR.
E 171 Dioxid de titan
Colorant alb artificial, mineral. SE VA EVITA CONSUMUL FRECVENT.
E 172 Oxizi de fier, hidroxizi de fier
Colorant galben, roºu sau negru, artificial, mineral. Se obþin prin sintezã ºi pot fi: oxid de fier galben (FeO(OH) • H20); oxid de fier roºu Fe203; oxid de fier negru FeO • F203. în aceste combinaþii fierul este pro-oxidant, are o biodisponibilitate scãzutã, fiind toxic in cantitãþi mari. NU SE RECOMANDÃ CONSUMUL FRECVENT.
E 173 Aluminiu
Colorant, argintiu, artificial, mineral. Este permisã utilizarea doar pentru decorarea unor produse de cofetãrie. Persoanele bolnave de rinichi pot acumula aluminiul. Unele cercetãri îl asociazã cu boala Alzheimer ºi Parkinson. Este neurotoxic, fiind asociat ºi cu osteoporoza. NU SE RECOMANDA CONSUMUL FRECVENT.
E 174 argint
Colorant ºi conservant argintiu natural, mineral. Se poate acumula în organism (în special la rinichi) putând provoca intoxicaþii (argiria). Este permisã folosirea doar pentru glazuri, praline ºi lichioruri. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
E 175Aur
Colorant auriu natural, mineral. Poate afecta compoziþia în elemente figurate ale sângelui. Este permisã utilizarea doar pentru praline, dulciuri, lichioruri.CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT
E 180 litorubina BK, Carmin 6B
Colorant roºu, azoic, artificial fiind format în principal de calciu 3-hidroxi-4-(4 metil-2 sulfonatofenilazã)-2-naftalin carboxilat, coloranþi însoþitori, clorurã de calciu. Este permisã utilizarea doar pentru colorarea înveliºului unor sortimente de brânzã. Poate provoca alergii, astm, hiperactivitate (ADHD). CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
Va doresc SUCCESURI in demersul dumneavoastra.
Daca simtiti nevoia si de alte materiale va pot ajuta. Cereti si va ajut. Noi am cerut de la dumneavoastra si ne-ati dat ce a taiat Ciomu.
Cu acelasi respect pe care dumneavoastra si colegii dumneavoastra ni-l acordati, Porumbelul.



Paunul
Postat pe 5 Iunie 2010 11:16

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Nutritionist 24 De la: irina_v2011 7 Mai 2012 01:56
Invitatie 2 De la: office_salinasusesi_ro 27 Februarie 2010 09:17
AM SLABIT CU MASAJ ANTICELULITIC 2 De la: baiby06 21 Aprilie 2010 11:30
Gusa polinodulara 38 De la: kudika226898 18 Februarie 2014 16:56
Cine Incepe sa tina cu mine Dieta lui Nicoleta Luciu ? 1016 De la: yesenia 6 Octombrie 2012 13:50