Setari Cookie-uri

Imi pastrez numele sau urmez traditia?

cum ma cheama
iulik_flore
Postat pe 3 Ianuarie 2010 00:41
Am purtat atata vreme numele meu incat cred ca as suferi daca l-as schimba. Sunt de acord cu cea care a zis ca parca ar renunta la,toata viata dinainte , la toti prietenii.Cineva zicea pe aici ca si-a anuntat toti prietenii de noul nume, insa nu ai cum sa anunti toti cunoscuti.Eu ma lovesc des de pb asta pe facebook. Zeci de nume care vor sa intre in lista de prieteni pe care eu nu le cunosc. Abia dupa ce intru pe profilul lor, vad ca le cunosc , dar intre timp s-au maritat..Mie cel putin mi se pare un lucru neplacut sa nu te recunoasca lumea dupa nume. Plus dezavantajul cu actele. Si ce faci daca divortezi? Eu am doi copii cu acelasi barbat. La primul copil, m-a intrebat temator daca vreau sa-i dam ambele nume. Ii era frica ca voi vrea sa poarte doar numele meu. Dar cum mi se pare o prostie sa ai 2nume de familie, i-am zis sa stea linistit ca sunt de acord sa poarte doar numele lui, si nu pentru ca nu mi-ar fi placut sa poarte numele meu, mi-ar fi placut foarte mult, pt ca nu mai are cine sa-l duca mai departe si imi pare foarte rau pt asta, ci pt ca am gandit asa^, eu ca mama voi fi alaturi mereu de copilul meu si va stii cat de mult il iubesc, dar cu tatal nu e niciodata nimic sigur, asa ca macar sa poarte numele lui, sa-i pot spune la o adica, ca tatal lui l-a dorit, il ubeste si de aceea i-a dat numele lui. Cu toate astea mi se pare foarte frumos ca o familie sa poarte acelasi nume de familie, ca de aceea se numeste nume de familie, un singur nume, nu mai multe, as fi acceptat sa-l schimb acum 10-15 ani.
happycorazon
Postat pe 6 Ianuarie 2010 00:31
Eu, din fericire am avut de ales dintre un nume ok, Dãnuț si Gavrilovici numele lui. Cand am auzit ca il cheama Gavrilovici, mi-a placut foarte mult, si bineinteles ca mi-am schimbat numele. Sunt mandra de acest nume si mai ales de istoria sa.Dar, nu cred ca faza asta cu numele trebuie judecata, "daca il iubesti...." Este si aceasta important, si mai ales ca am observat ca exista si acel orgoliu masculin, cum ca sa se simta ca este "capul familiei". Consider ca, daca chiar suna putin incomod numele lui de familie, sa il schimbe el...La noi nu a fost problema asta, si eu am uneori un sot "capos" si nicidecum nu ar fi acceptat sa isi schimbe numele. ( SA fie capos, e bine DOAR uneori).
I_Gavrilovici
Postat pe 7 Ianuarie 2010 11:31
nu suport fazele legate de orgoliul masculin

pai dc se pune problema de: "dc il iubesti..." atunci pun si eu problema: "dc ma iubeste...va accepta"

in fond de ce sa nu accepte? din cauza traditiei?

ce sunt pana la urma traditiile? si de ce trebuie sa ne lasam, noi oamenii condusi de niste idei? nu tot noi le-am inventat?

deci...nu suport ideile preconcepute cum nu suport oamenii mediocri si optuzi, care se lasa acaparati de niste prejudecati...

in fine, chestiunea cu numele pana la urma e nediscutabila. fiecare face cum simte...nu conteaza nici cum suna numele lui sau al ei sau ca el are nu stiu ce provenienta sau ca e sg mostenitor in familie, etc...

conteaza sa simti.

iar dc unul dintre cei doi parteneri incearca sa se impuna prin diferite constrangeri, santajuri sau manipulari emotionale, atunci chestiune asta ar trebui sa dea de gandit.

dc nici macar la un lucru atat de mic nu exista egalitate si intelegere intre cei doi soti si primeaza trufia, nu vreau sa imi inchipui ce va fi cand se vor lua in discutie, probleme cruciale.
iulik_flore
Postat pe 7 Ianuarie 2010 23:44
eu sincer sunt ff pornita pe cele care totspun k au o personalitate ff conturata si de asta isi pastreaza numele de familie.....in momentul in care vrei sa formezi o fam sa ai copii..nu cred k personalitatea conturata conteaza.eu am nunta in august 2010 si nu m-am gandit nici un moment sa imi pastrez numele de fam.
APROPO DE COPII....daca tu iti pastrezi numele tau...copilul va avea numele tatalui,daca tu tii numele tau dar si pe al sotului copilul va avea amandoua nume......o spun din experienta pers
elena8820
Postat pe 13 Ianuarie 2010 23:16
da, asa este! si?
iulik_flore
Postat pe 15 Ianuarie 2010 01:46
buna tuturor. Si noi am avut nunta pe 25 iulie 2009. acum asteptam si un bebel care se va naste la inceputul lui mai. Eu nu am avut la ce sa ma gandesc in privinta numelui pt ca al meu sot era atat de hotarat sa poarte numele sotiei indiferent cine va fi, incat acum imi poarta numele. Si nu ma deranjeaza deloc, cu atat mai putin pe el. O zi buna va doresc si casa de piatra tuturor.
eu_ramy19
Postat pe 17 Ianuarie 2010 21:05
De la: eu_ramy19, la data 2010-01-17 21:05:03buna tuturor. Si noi am avut nunta pe 25 iulie 2009. acum asteptam si un bebel care se va naste la inceputul lui mai. Eu nu am avut la ce sa ma gandesc in privinta numelui pt ca al meu sot era atat de hotarat sa poarte numele sotiei indiferent cine va fi, incat acum imi poarta numele. Si nu ma deranjeaza deloc, cu atat mai putin pe el. O zi buna va doresc si casa de piatra tuturor.


iulik_flore
Postat pe 18 Ianuarie 2010 20:52
Mersi iulika_flore.
eu_ramy19
Postat pe 20 Ianuarie 2010 16:16
cu placere admir femeile cu personalitate
iulik_flore
Postat pe 21 Ianuarie 2010 12:25
Buna! Am postat candva pe acest topic si am spus acolo tot ce am avut de spus dar m-am simtit putin obligata sa revin... fiecare e liber sa ia propriile decizii in viata(cel putin asa vreau sa cred) si sa isi asume consecintele...bune sau rele, asa ca nu prea inteleg rostul atator discutii in contradictoriu; de altfel nici n-am putea sa ne comportam si sa actionam toti la fel intrucat fiecare om are unicitatea lui si tocmai in asta consta si farmecul vietii, in diversitate... S-apoi ce conteaza numele care ne insoteste prin viata ,al nostru, al altora...important e sa fim oameni! Fie ca ne pastram numele, fie ca il schimbam, fie ca purtam un nume,doua, zece...tot noi suntem!
andronic_lili_grace
Postat pe 21 Ianuarie 2010 15:27
Nu vand unde s-a exprimat atat de vehement "personalitatea" lui eu_ramy, in cazul de fata, din moment ce ea doar a acceptat defapt dorinta ferma a sotului ei de a-i purta numele. Oricum, eu_ramy, felicitari!:)

Si e apreciez femeile cu personalitate, dar as pune mai presus de personalitate, intelepciunea.
I_Gavrilovici
Postat pe 21 Ianuarie 2010 15:39
si eu as vrea sa mi-l pastrez, pentru ca e foarte frumos! dar el nu ma lasa... :(
raspberry_grace
Postat pe 2 Martie 2010 15:36
Buna! Eu spun sa iei numele sotului din moment ce va casatoriti este ceva normal sa ii porti numele! Cum mai spunea cineva pe forum ca atunci cand veti avea copii si vor merge la scoala o sa ii intrb prof sau colegii daca sunteti divortati sau nu si eu cred ca nu este bine! Eu una nu am o problema de genul acesta deoarece pe mine ma cheama Mitu si pe iubitul meu tot Mitu deci cand ne vom casatori nu voi avea aceasta problema! Oricum ce decizie vei lua sper sa fiti fericiti ca pana la urma nu conteaza numele foarte mult daca va iubiti si va respectati! Iti urez multa sanatate! Si te astept sa ne comunici si noua ce decizie ai luat!
georgyan
Postat pe 29 Iunie 2010 12:26
in primul rand buna!in al 2-lea,nu este nevoie sa renunti nici la numele tau nici la al lui,eu spre exemplu,am pastrat si numele meu si pe al lui.chiar el a fost de acord cu ideea asta,prin urmare pe amndoi ne cheama la fel,pe el Poteleanu-Oroveanu Florin ,iar pe mine,Poteleanu-Oroveanu Oana,la fiul nostru este mai grav ca are 2 prenume:))or sa se plictiseasca profesoarele la scola,la prezenta:)),inchipuiti-va:Poteleanu-Oroveanu Florin andrei:))...deci,puteti sa aveti amandoi acelasi nume,fara ca lumea sa spuna ca sunteti divortati,trebiue doar ca el sa accepte asta;) ...pupici
bebelusha_oana
Postat pe 29 Iunie 2010 22:10
am uitat sa mentionez ca pe mine ma chema Oroveanu,iar pe el,Poteleanu...
bebelusha_oana
Postat pe 29 Iunie 2010 22:17
Eu imi voi pastra numele, iar el este constient de acest lucru. Ba mai mult al doilea copil va purta numele meu de familie.Noi inca nu suntem casatoriti dar avem un baietel care poarta numele lui de famile. Am fost de acord cu asta dar am specificat ca urmatorul copil va purta numele meu de famile k sa nu fie nicio suparare, Asa k suntem ambii multumitisau cel putin eu.
droghy89m
Postat pe 1 Iulie 2010 15:31
De la: georgya1807, la data 2010-06-29 12:26:48Buna! Eu spun sa iei numele sotului din moment ce va casatoriti este ceva normal sa ii porti numele!

da?
iulik_flore
Postat pe 1 Iulie 2010 18:23
De la: iulika_flore, la data 2010-01-07 23:44:24nu suport fazele legate de orgoliul masculin


inquote]
Nu, intr-adevar, dar nici cele legate de ambitie feminina prosteasca nu sunt mai presus. :D
Egalitatea si personalitatea unei femei, sau a unui om in general, nu stau in numele de familie.
Schimbarea numelui tine de o formalitate birocratica si nu vad de ce trebuie sa facem din asta un subiect pe baza caruia sa ne etalam orgoliile(indiferent despre care dintre soti e vb)
Ceea ce esti tu ca om reprezinta muult mai mult decat un biet nume de familie, pe care oricum l-ai luat de la tata, tot nu era al tau cautat sa te reprezinte in vreun fel.
Cei care te cunosc si te apreciaza o fac pt felul in care tu gandesti si te porti, in nici un caz pt cum te cheama. Iar pt acesti oameni vei continua sa reprezinti al fel de mult indiferent ca de la un moment dat in colo te cheama Popescu in loc de Ionescu.
Va inteleg dorinta de emancipare, dar incercati sa ganditi in esenta, nu va impiedicati de lucruri marunte.
Pupici
bastiuta
Postat pe 3 Iulie 2010 11:52
dc nu vrei sa iti schimbi numele, nu cred ca este o chestiune de orgoliu, ci pur si simplu o dorinta individuala a fiecaruia.

cand ma refeream la orgoliul masculin, ma refeream de fapt la situatiile ( f multe la numar, de altfel) in care barbatul refuza radical aceasta posibilitate doar ptr k el e barbatul si asa "e normal" sau ptr k "ce va spune mama, tata, rudele", "ce vor spune prietenii, "k s-a maritat si nicidecum insurat"...

cam astea sunt in mare parte motivatiile barbatilor, sa fim seriosi, am auzit "n" cazuri in care nici nu se punea problema de asa ceva doar ptr k era ceva "nemaipomenit"

aici nu este vorba despre dorinta femeii de emancipare, este vorba din pacate despre idei preconecepute, ideologii vechi, prejudecati, supunere, etc...

din punctul meu de vedere a fi de acord cu luarea numelui celuilalt ar trebui sa fie in primul rand un act de intelegere, egalitate, respect si dorinta, nu constrangere sau compromis.

cele sau cei care vor sa isi schimbe numele sa o face dar si cele sau cei care vor sa si le patreze pe ale lor sau sa aiba doua trebuie priviti la fel si cu aceleasi drepturi.
iulik_flore
Postat pe 3 Iulie 2010 17:48
De la: iulika_flore, la data 2010-07-03 17:48:14dc nu vrei sa iti schimbi numele, nu cred ca este o chestiune de orgoliu, ci pur si simplu o dorinta individuala a fiecaruia.

cand ma refeream la orgoliul masculin, ma refeream de fapt la situatiile ( f multe la numar, de altfel) in care barbatul refuza radical aceasta posibilitate doar ptr k el e barbatul si asa "e normal" sau ptr k "ce va spune mama, tata, rudele", "ce vor spune prietenii, "k s-a maritat si nicidecum insurat"...

cam astea sunt in mare parte motivatiile barbatilor, sa fim seriosi, am auzit "n" cazuri in care nici nu se punea problema de asa ceva doar ptr k era ceva "nemaipomenit"

aici nu este vorba despre dorinta femeii de emancipare, este vorba din pacate despre idei preconecepute, ideologii vechi, prejudecati, supunere, etc...


nu cred ca poti numi chestia asta...orgoliu masculin....pt faptul ca daca ai un copil...mama se va sti are este..ttal mai putin...asa ca daca poarta numele de fam al tatalui..are o legatura mai profunda parerea mea...eu port numele mamei..din pacate si zic asta pt ca majoritatea ma intr daca sotul mamei mele este tatal meu sau nu;) si am 21 de ani....va pot spune ca nu e o experinta foarte placuta....
si inca un lucru...pt tine faptul kl iti pastrezi numele inseamna k ai personalitate?????eu as folosi cuv asta intr'un alt context..aici nu tine de personalitate...aici tne de dorinta fiecaruia..
eu vreau sa am numele de fa al sotului meu...nu numai pt experienta mea..dar si pt faptul k ma simt mandra sa ii port numele....atat el cat si fam lui...simt k au un jurul lor...o femeie k personalitate....si sunt mandri sa ma aiba printre ei....spun doar k la 22 de ani am o activitate ...si nu cred k e ff usor sa o mentii mai ales la o varsta ca asta....eu asta numesc personalitate....nu faptul k imi pastrez numele de fam..faptul k ori cu el ori fara el..eu mereu voi fi cineva in viata asta
din punctul meu de vedere a fi de acord cu luarea numelui celuilalt ar trebui sa fie in primul rand un act de intelegere, egalitate, respect si dorinta, nu constrangere sau compromis.

cele sau cei care vor sa isi schimbe numele sa o face dar si cele sau cei care vor sa si le patreze pe ale lor sau sa aiba doua trebuie priviti la fel si cu aceleasi drepturi.
elena8820
Postat pe 3 Iulie 2010 20:24
Mi-aduc aminte de ziua cand, o luna dupa casatorie , am mers impreuna cu sotul sa completam cateva acte.Scriind de zor , la un moment dat ma intreaba :" scumpi, dar pe tine cum te cheama ?" Deci e numai hotararea voastra.O zi frumoasa tuturor!
anys_69
Postat pe 6 Iulie 2010 09:33
buna! eu mi-am dorit din tot sufletul sa iau numele sotului meu. daaaaar... noi locuind in alta tara trebuia sa ne luam biletele de avion. si iubitul meu drag le-a luat..pe numele de fata dus-intors ne-am dat seama tarziu si era o procedura mai grea(din pct de vedere al timpului) de schimbare a numelui. si nici timp deacasa innainte de nunta nu aveam. in fine pana la urma am ramas pe numele de fata, dar imi doresc sa iau numele sotului intr=o zi.
chetegalina
Postat pe 14 Iulie 2010 17:30

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
aranjamentele florale 17 De la: roz5blue6lila7 3 August 2010 17:32
Hi 1 De la: info0 20 Mai 2009 11:48
Pregatiri speciale pentru Paste 5 De la: imagineanuntiitale 27 Aprilie 2009 23:43
vand rochie de mireasa 1 De la: grace007224 19 Ianuarie 2010 22:42
el divortat...eu niciodata casatorita 115 De la: Smile_grace 12 Noiembrie 2014 17:41