Blugii mei negri au devenit rapid preferații mei. I-am luat acum o vară jumătate de la Bershka și de atunci au fost perfecți: dintr-un denim diferit, mult calitativ față de al blugilor obișnuiți, catifelat și totuși foarte rezistent, se mulează pe corp cu naturalețe, avantajând fiecare linie importantă. Au și costat ceva mai mult decât o pereche de jeanși obișnuiți de la același brand. De asemenea, sunt suficient de lungi, iar acest lucru e mai mult decât util pentru o persoană înaltă și cu picioare lungi ca mine. Sunt jeanși tip skinny, deci se mulează pe picioare până la glezne și mă simt excelent în ei. Ca să nu o mai lungesc cu lauda despre ei, au toate motivele să fie în garderoba mea la loc de cinste!

Dar recent a început și drama legată de ei, acum câteva luni, când am fost nevoită să mă mut. Așa că în noua casă îi aveam pe mine când m-am pus să curăț ceva temporar și, de la soluțiile de curățare, probabil cu clor, nu știu cum am reușit, dar m-am șters pe lateralul unui picior, undeva în dreptul genunchiului, de o suprafață pe care pusesem astfel de soluții de curățare. Și așa au apărut niște pete albe pe blugii mei negri, locuri unde denimul s-a decolorat aproape complet, în contrast cu restul materialului negru (vezi în foto de mai jos - primul colaj). Urât, urât! :(

De la acest mic accident până la a lăsa blugii mei să zacă într-un colț cu haine pe care nu le mai port, dar pe care nu mă îndur să le arunc sau să le dau prea curând, pentru că am amintiri prea frumoase legate de ele, nu a mai fost decât un pas. Și de fiecare dată când îi vedeam, îmi aminteam de incident și mă întristam. Ba chiar observam că se estompase, și în rest, din culoarea denimului destul de mult. Blugii mei, perfecți pentru mine, piesă de bază în atâtea ținute, s-au dus… zac inutili de luni de zile. Ce să fac cu ei? Cum să îi readuc la viață? Cum să le schimb povestea?

Soluția a venit fără să mă aștept, de unde n-aș fi crezut. Urmărind site-uri după site-uri, ca o împătimită declarată ce sunt a cumpărăturilor online, am dat peste acest magazin online cu… vopsea pentru haine, ba mai mult, cu o categorie de astfel de produs foarte interesantă: vopsea specială pentru denim/blugi, cu utilizare în mașina de spălat rufe. De aici până la a mă duce instant gândul la blugii mei preferați, decolorați – un singur pas!

Vezi mai multe detalii

Așa am ajuns să încerc și eu o astfel de vopsea de haine, ca să salvez blugii mei negri și să schimb povestea lor în bine, să nu ajungă la gunoi. Am luat în primire vopsea de haine neagră, bineînțeles, și alta pentru denim închis la culoare – am atâtea alte perechi de blugi închiși la culoare, dar care s-au decolorat bine. O testez cât de curând și pe aceasta. ;)

Momentan vreau să vă povestesc despre vopseaua de haine neagră Dylon Wash & Dye (nuanța Velvet Black – exact cea pe care o aveau și blugii mei înainte de decolorare, cu același aspect ca de catifea), aceea care a schimbat în bine povestea blugilor mei negri.

Cum am procedat în vopsirea blugilor mei negri cu vopsea textilă Dylon Wash & Dye?

Înainte de orice, am citit tot ce se putea de pe ambalajul acestei vopsele textile Dylon Wash & Dye cu utilizare în mașina de spălat rufe, dar și la descrierea de produs din dreptul său, pe site-ul furnizorului. Am acordat așadar o atenție specială, pentru că era vorba de un produs inedit, cu utilizare și spălare în mașina de spălat rufe și chiar nu mai folosisem așa ceva.

Așa am aflat că această cantitate de vopsea (a unui plic) se poate utiliza pentru maximum două perechi de blugi/pantaloni din fibră cât mai naturală (cam 1 kg în total) – asta ca să iasă rezultatele așteptate, altfel se va dilua mult din culoare și nu vor fi diferențe în bine foarte vizibile. Denimul se încadrează aici pentru că de obicei se realizează dintr-o cantitate mare de bumbac. Hainele din fibre de poliester, cele sintetice așadar, nu se vor vopsi, deci rezultatele nu vor fi cele așteptate. Așa că asigură-te dinainte că urmează să vopsești haine din materiale cu o compoziție cât mai naturală!

Vezi mai multe detalii

Neapărat înainte de a te apuca de vopsit, cântărește articolul pe care vrei să îl colorezi – și să fie uscat, nu umed! Blugii mei, de exemplu, aveau până în 500 grame, așadar da, cam două perechi de pantaloni aș fi vopsit cu un plic. Desigur, nu cred că ieșeau la fel de intense ambele. Și am decis să îi vopsesc doar pe ei cu un plic, ca să mă asigur că vor ieși bine, așa cum îmi doresc, iar petele decolorate anterior destul de bine se vor acoperi excelent.

După cântărire, am umezit blugii în apă simplă, fără nici un fel de detergent. M-am asigurat că sunt curați, spălați anterior cum trebuie. I-am întins apoi desfășurați în mașina de spălat rufe. Am avut grijă să am o pereche de mănuși din plastic cu care să torn și să împrăștii produsul peste ei în cuva mașinii de spălat rufe.

Nu am mai avut mănuși din cauciuc, așa cum era indicat în instrucțiuni, însă m-am descurcat destul de bine și așa, cu mănuși din folie de plastic. Ideea este că îți va colora pielea dacă nu folosești nici un tip de mănuși de protecție. Chiar și așa, m-am trezit că au sărit câteva particule de vopsea pe mâini și a colorat câteva puncte din pielea lor. Au ieșit destul de greu, după repetate rânduri de spălat pe mâini. „Deci are putere vopseaua”, mi-am zis dinainte. Semne bune, semne bune…

Vezi mai multe detalii

ATENȚIE! Ceva foarte IMPORTANT! Această vopsea de haine cu utilizare în mașina de spălat rufe nu poate fi utilizată decât în mașini de splat rufe automate cu încărcare frontală! Și nu vopsi mai mult de jumătate din încărcarea maxim posibilă a mașinii tale de spălat, chiar dacă ai suficiente plicuri de astfel de vopsea textilă pentru asta, conform cantității de rufe de vopsit, pentru că o aglomerare în cuvă poate avea drept efect rezultate cu vopsire neuniformă pe hainele tale. Citește mai multe informații despre utilizarea acestei vopsele textile cu utilizare în mașina de spălat rufe Dylon Wash & Dye, ca să stai liniștit(ă) că iese totul cum trebuie și vei avea rezultate perfecte!

Am setat apoi un ciclu normal de spălare bumbac la 40°C, de minimum 60 de minute, tot conform instrucțiunilor de pe pachet și de pe site. Nu am adăugat detergent, vă spun mai jos de ce. ;) După această primă spălare, blugii mei arătau foarte bine și dispăruseră și petele decolorate din locul unde atinsesem soluție cu clor.

Vezi alte detalii despre vopsea

După această tură de primă spălare cu vopsire, am adăugat detergent și am pornit un nou ciclu de spălare bumbac la la 40°C, pentru a înlătura orice exces de vopsea de pe blugi. La final, am scos blugii și i-am lăsat la uscat feriți de lumina puternică a soarelui. Apoi, tot conform instrucțiunilor de care mai menționam mai sus, am pornit un ciclu de spălare nou, scurt, cu mașina de spălat goală și cu puțin detergent, pentru a curăța și a elimina și din cuva mașinii de spălat orice exces de vopsea.

Recunosc că eu am avut câteva rețineri în legătură cu această vopsea de haine cu utilizare în mașina de spălat rufe: mă gândeam că poate va dăuna mașinii de spălat și va afecta din piesele ei ori cel puțin la nivel de cuvă. Însă peste tot unde am citit și m-am informat în avans despre această vopsea, am văzut că nu afectează nici mașina de spălat și nici spălările ulterioare în interiorul acesteia.

Toate emoțiile și toată această procedură au meritat însă din plin: mi-au redat blugii mei preferați și vopseaua chiar a acoperit și petele de la decolorare, redându-le aspectul catifelat pe care blugii îl aveau și înainte (vezi în foto de mai jos).

Vezi aici mai multe detalii despre vopseaua Dylon

Cum este vopseaua textilă cu spălare și vopsire în mașina de spălat rufe Dylon Wash & Dye?

Abia după deschiderea pachețelului de vopsea textilă Dylon Wash & Dye vei înțelege întregul concept în jurul căruia se învârte acest produs: formula sa unică este aceea care permite spălarea și vopsirea în același timp a unui articol textil. Adică acest tip de vopsea textilă conține și detergent, care spală totodată, în timp ce vopsește, articolul tău. Și prin acest lucru se diferențiază acest produs de alte vopsele textile, inclusiv de cele de la Dylon (chiar și de cealaltă vopsea textilă Dylon cu utilizare în mașina de spălat, dar care nu conține detergent – cum este cea din imagini, pe care am luat-o pentru vopsirea blugilor din denim închis la culoare).

De la deschiderea pachetului, vei observa că vopseaua aceasta are textură și aspect de detergent pudră, granulat destul de fin, printre care vei observa și particulele fine de vopsea textilă neagră – ceea ce conferă și o culoare de gri petrol (vezi foto mai sus cu conținutul plicului). Are chiar miros de detergent. Ba mai mult, pe ambalaj am citit că este produsă de Henkel, marele producător de detergenți. Este și ceea ce m-a convins în final să folosesc cu încredere produsul, chiar și în mașina de spălat rufe, deși aveam rețineri inițial, după cum spuneam mai sus. Sigla Henkel pe produs a contat aici – mi-a oferit în acest mod un soi de garanție în plus.

Un plic conține 350 de grame de vopsea textilă Dylon Wash & Dye cu utilizare în mașina de spălat rufe, suficient cât să vopsească până la două perechi de blugi.

Vopseaua textilă Dylon vine în mai multe variante – inclusiv pentru vopsire manuală, la plic sau la borcănel, de aplicat cu pensula – și în unele nuanțe fenomenale, de la turcoazuri, bordo, până la galben de tip goldfish ori nuanțe metalice etc. De curând, am văzut că a apărut și vopsea Dylon pentru pantofi și alte articole din piele, chiar și din piele întoarsă.

Prețul unor astfel de vopsele pentru haine este foarte bun, accesibil, pentru ce fac (vezi aici prețul actual), dat fiind că îți redau hainele preferate înapoi, după ce ți-ai pierdut orice speranță. Și fără prea mari eforturi ori timp investit. Practic, la vopseaua textilă Dylon cu utilizare în mașina de spălat rufe nu prea ai de făcut mare lucru: decât să pui articolul textil în cuva mașinii de spălat, să presari vopseaua peste, să setezi programul de spălare adecvat și… gata, ți-ai recăpătat blugii preferați! :)

Iar utilizarea unor astfel de vopseluri implică și o grijă pentru mediul înconjurător, încadrându-se perfect în treaba asta eco-friendly de care vă povesteam zilele trecute: îți speli hainele decolorate și le vopsești în același timp, în loc să le arunci. Yuuu-huuu!

Concluzii personale după utilizarea de vopsea textilă cu detergent Dylon Wash & Dry

Singurul meu regret acum, după ce am folosit vopseaua textilă Dylon Wash & Dry cu detergent, pentru utilizare în mașina de spălat rufe, este că nu am descoperit-o mult mai devreme, să nu îmi mai fac atâtea gânduri că gata, s-a zis cu blugii mei negri preferați! Pentru că nu, nu i-am pierdut, ci i-am regăsit – e ca și cum mi i-aș fi cumpărat din nou!

Nu am ce spune decât de la foarte bine în sus despre vopseaua de haine cu utilizare în mașina de spălat rufe Dylon Wash & Dry cu detergent. Adică la un astfel de raport calitate-preț atât de bun, cu așa rezultate vizibile și, mai ales, cu bucurie pe deplin, nu ai cum să ratezi șansa! Și nu vei avea ce reproșa acestei vopsele! Praful acesta magic cu vopsea mi-a readus bucuria blugilor favoriți înapoi! Așadar, este vorba de un plic de vopsea textilă plin cu bucurie înainte de toate, la niște costuri destul de mici.

Eu cu siguranță nu limitez experiența aceasta aici! Voi mai testa vopsele textile Dylon; am și alte perechi de blugi, dar și haine cu povești frumoase care nu merită oprite aici! ;) Rezultatele poveștii mele cu această vopsea vorbesc de la sine, în pozele de mai sus.

Recomand vopseaua textilă Dylon Wash & Dry: nu am întâmpinat nicio problemă folosind-o și nu a fost nici un fel de risc nici pentru blugii vopsiți, nici pentru mașina de spălat în care am utilizat-o! Deci go cu ea… fără grijă! Salvează-ți hainele, nu le arunca!

Surse foto: din arhiva personală

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: