Pana in aceasta primavara, traiam cu impresia ca prepararea gemurilor si dulceturilor le este rezervata numai bucatareselor avansate. Iti trebuie arta, indemanare deosebita si ani intregi de stat la coada cratitei ca sa pregatesti o dulceata buna. Da' de unde? Sa faci un gem e cel mai simplu lucru din lume!

Foto: cos cu gutui, Shutterstock

Ingrediente
    2 kg gutui 500 grame zahar brun (daca iti place mai dulce, iti recomand sa mai adaugi inca vreo 200 g zahar, dar ar fi bine sa te gandesti putin si la silueta :) ) 3 pliculete zahar vanilat 3 cani apa 100 g nuci 1 lamaie

Foto: ingrediente pentru dulceata de gutui, Shutterstock

Mod de preparare

Intr-o cratita incapatoare pune la fiert apa si zaharul.

Spala bine gutuile (poti folosi un buretel de vase curat pentru a indeparta puful de pe coaja). Curata-le de cotor si taie-le in cubulete apoi stropeste-le cu zeama de la lamaie.

Foto interior si prima pagina: dulceata de gutui, Shutterstock

Intre timp, apa si zaharul de pe aragaz ar trebuie sa formeze un sirop ingrosat. Se adauga gutuile taiate cubulete si se lasa sa fiarba pana cand gutuile se inmoaie.

Toaca marunt nucile apoi adauga-le in cratita cu dulceata.

Cand toata compozitia s-a legat iar gutuile s-au inmuiat, poti opri aragazul. Cat dulceata e inca fierbinte, pune-o in borcane cu ajutorul unui polonic sau a unei linguri si inchide-le ermetic. Apoi aseaza borcanele cu fundul in sus pana cand se racesc.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: