O alimentatie saraca in saruri induce deficiente in structurile tesuturilor, in functionarea corecta a proceselor metabolice, dar si o mineralizare insuficienta, care determina aparitia starilor de oboseala, tremurul pleoapelor, putere de concentrare scazuta, iar in cazul celor mici, dezvoltarea insuficienta a oaselor si a vederii.

Foto interior si prima pagina: alimente alcaline, Shutterstock

Acidul si nivelul alcalin sunt masurate pe o scala a pH-ului, astfel ca o crestere a aciditatii determina scaderea pH-ului si instalarea acidozei, in timp ce o crestere a alcalinitatii face ca nivelul ph-ului sa creasca si deci, sa apara alcaloza. In general, nivelul pH-ului sanguin trebuie sa aiba valori intre 7,35-7,45 - usor alcalin. Cel mai la indemana mod de a mentine acest nivel constant este printr-o alimentatie alcalina. Aceasta ajuta pH-ul sangelui sa se mentina in limitele normale fara prea mult efort si in acest sens, doctorul imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma, sfatuieste ca 60-80% din dieta sa fie constituita din alimente ce contin elemente alcaline si 20-40% din alimente ce contin elemente acide. Aciditatea excesiva duce la imbolnavirea organelor prin care se excreta acizii: rinichii, plamanii, pielea, ficatul si intestinele.

Ce alimente alcaline si acide recomanda dr Tania Bejan, specialist Ropharma?

Dieta alcalina:

• Legume (ridichi, dovleac, cartofi noi, salata verde, patrunjel, usturoi, vinete, conopida, busuioc, coriandru, andive, varza, mazare,chilli, asparagus etc) • Fructe ( avocado, lamaie, nuca de cocos proaspata, grepfrut etc ) • Cereale si leguminoase (stir, mei, linte, soia, Kamut, orez brun, fasole etc) • Seminte (migdale, seminte de in, de susan, de floarea soarelui,cocos etc) • Ulei (de in, de avocado, de cocos etc) • Germeni (de soia, de ridiche,de broccoli, de Quinoa, etc)

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: