Haute Cuisine - Sinopsis

Hortense Laborie (interpretata de Catherine Frot), un renumit chef bucatar din regiunea Perigord, este chemata de urgenta la Paris pentru a-si pune serviciile in slujba unui “important demnitar”.

Ajunsa in capitala Frantei, Hortense afla abia in masina ca drumul lor duce la Palatul Elysee, acolo unde ea urmeaza sa fie seful bucatariei private a presedintelui Frantei insusi (jucat de scriitorul Jean d’Ormesson).

Hortense reuseste sa castige admiratia presedintelui inca din prima zi de lucru, insa intrigile de palat si mai ales restul personalului din bucataria oficiala ii fac viata amara.

Haute Cuisine. Amanunte inedite din “bucataria” filmului

Filmul este inspirat din povestea reala a chef-ului bucatar Danièle Delpeuch, prima si singura femeie care a gatit vreodata in bucataria oficiala de la Palatul Elysee. In 1997, Danièle Delpeuch si-a publicat cartea “Mes carnets de cuisine, du Perigord de L’Elysee”. Totusi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectiva, ci este “un melanj amuzant de evenimente reale si pura fictiune”, asa cum spune Etienne Comar (Of Gods and Men), producator si co-scenarist pentru Haute Cuisine.

Tot producatorul Etienne Comar povesteste ca, in urma cu cativa ani, a citit un articol despre Danièle Delpeuch in Le Monde. Era o pagina intreaga in care ea povestea despre cei doi ani petrecuti in bucataria privata de la Palatul Elysee.

“Povestea m-a captivat pe loc pentru ca ea nu era numai un faimos chef, dar si o femeie dintr-o bucata, o bucatareasa simpla, dar originala.” Dupa ce s-au intalnit, Etienne Comar a avut deja filmul in fata ochilor. Ii mai trebuia un regizor pasionat de gastronomie. L-a gasit imediat in persoana lui Christian Vincent, un oenolog care gateste si iubeste bucataria autentica in care Danièle Delpeuch era specializata. “Impreuna cu Christian, am fost de acord imediat ca scenariul trebuie sa mearga in directia dubla: puterea gatitului, dar, in acelasi timp, gatitul pentru putere. Tema aceasta dubla ni s-a parut aspectul cel mai interesant al povestii.”

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: